Naravni biseri Slovenije 2: Porezen

Med Davčo in Baško grapo se nahaja mogočen gorski mejnik, najvišji vrh Cerkljanskega hribovja, Porezen. 1630 m visoka gora je znana predvsem zaradi izjemno lepih razgledov, ki jih ponuja. Pod Poreznom se vijejo doline in ozke grape. Že samo ime Baška grapa pove, da nikjer ni nič položnega. Celotno območje je prepredeno z gozdnimi cestami, ki vodijo so samotnih kmetij.

Porezen - foto: Barbara Debeljak
Porezen – foto: Barbara Debeljak

Na Porezen nas vodi množica planinskih poti in pohodniških transverzal. Dostopen je iz Petrovega Brda, Davče, Cerknega, Hudajužne in Podbrda. Pešpoti se zmerno do strmo vzpenjajo. Najprej skozi gozd in kasneje po čedalje bolj razglednih travnatih pobočjih. Poti so večinoma nezahtevne,označene in primerne za vse letne čase.  Tudi pozimi, če ni preveč snega. Strma travnata pobočja so nevarna za zdrs. Najkrajša pot vodi iz Davče.  Preko Porezna poteka tudi gorsko tekaška preizkušnja Gorski maraton štirih občin (42 km, 2800 m vzponov in spustov). Najlepše se je odpraviti na ta slovenski biser junija, ko pod vrhom občudujemo alpsko cvetje.

Porezen - foto: Barbara Debeljak
Porezen – foto: Barbara Debeljak

 Porezen je eden najbolj zanimivih botaničnih vrhov v Sloveniji.  Razviharjena apnenčasta zgradba obdana s čudovitim alpskim cvetjem. Vrh je večinoma travnat, nižje pa prehaja v bukov gozd. Ob koncu avgusta se ob poti lahko posladkamo s sladkimi malinami in borovnicami. Bogato rastlinstvo nas spremlja na vsej poti. Le tukaj, na znanem rastišču, raste znamenita zaščitena roža Alpska možina. Za ta visoki obisk cvetlične kraljice se je treba povzpeti skoraj na vrh Porezna.  

Poseben čar daje rastlini kovinsko modra barva, ki se ne spremeni niti potem, ko se rastlina posuši. Drugo ime za Alpsko možino je moška zvestoba. Obstaja razlaga za tako ime: moška zvestoba je redka, kadar pa je, je trajna. Včasih se lahko zgodi, da je ne bomo našli, ker nas bodo prehitele ovce in jo popasle. Ampak zagotovo bo naš trud poplačan z izjemnim razgledom na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Bohinjske gore, Triglav,  Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe. Ob lepem vremenu se vidi vse do Tržaškega zaliva. Božanski razgled: na eni strani Alpe in na drugi morje. Vsa ta lepota, ki jo ponuja okolica, pohodniku zagotovo pusti močan vtis.

Porezen - Barbara Debeljak
Porezen – Barbara Debeljak

Na severni strani, pet minut pred vrhom, stoji planinska koča Dom Andreja Žvana-Borisa (1590 mnm). Koča ima enkratno ponudbo jedi. Privoščimo si lahko tudi okusne domače idrijske žlikrofe. Koča je odprta predvsem v poletnih mesecih. V bližini doma, v leseni koči, je bivak oziroma zimska soba, ki pa je trenutno žal brez ležišč. Za planince, ki svoje poti potrjujejo z žigi, pa na vrhu Porezna stoji tudi vpisna skrinjica in žig. Na Poreznu večkrat naletimo tudi na radioamaterje, ki skušajo vzpostaviti zvezo z oddaljenim svetom.

Porezen - foto: Barbara Debeljak
Porezen – foto: Barbara Debeljak

Pot je zanimiva tudi v planinsko-zgodovinskem smislu. Na vrhu stoji spomenik NOB, postavljen v spomin na žrtve nemške ofenzive. V času rapalske meje je Dom na Poreznu služil kot obmejna stražarnica. Na vrhu so še danes za marsikaterega obiskovalca zanimivi ostanki betoniranih podzemnih rovov, bunkerjev in utrdb Alpskega zidu (Vallo Alpino).

Porezen - foto: Barbara Debeljak
Porezen – foto: Barbara Debeljak

Pot na Porezen lahko popestrimo tudi z ogledom mnogih zanimivosti v okolici. Ena izmed njih so zagotovo Davški slapovi, ki jih je ustvaril potok Davča. Ogleda vredna pa je tudi nekdanja partizanska vojna bolnišnica Bolnica Franja v bližini Cerknega.

Porezen - foto: Barbara Debeljak
Porezen – foto: Barbara Debeljak

Obisk Porezna, naravnega bisera Slovenije, vas bo zagotovo predramil in vam razkril nove poglede na nešteto vrhov, grebenov, dolin s prepletenimi naselji in manjšimi vasicami.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*