Kako izbira postelje vpliva na vašo kakovost spanca?

Kvaliteta spanca je zelo pomembna za naše vsakdanje počutje, vpliva pa tudi na zdravje. Če se ne naspimo dovolj, smo utrujeni, ne moremo kvalitetno opravljati vsakodnevnih nalog, prav tako pa se nam to lahko pozna na splošnem počutju. Izbira postelje je lahko ključnega pomena za zagotavljanje dobrega spanca. Kakovostno in udobno ležišče lahko zagotovimo le s pravo izbiro postelje. Od tega je odvisna tudi kakovost spanca.

postelje soba

Da se boste zbujali spočiti in brez zategnjenih mišic, je pomembno, da izberete posteljo, ki je pravih dimenzij. Najpogostejše dimenzije so:

  • Postelje 90 x 200 cm so najbolj razširjene, klasičen tip ležišča pa je najbolj primeren za eno osebo, oziroma za otroka. Pri otrocih je treba biti pri nakupu pravih dimenzij pozoren, saj prevelika postelja lahko otroku vzbuja strah.
  • Dimenzije 120 x 200 cm so tudi primerne za eno osebo, vendar nudijo več udobja. Občasno so primerne tudi za dve osebi, vendar če se želite naspati, potem ne bo pametna izbira.
  • 140 x 200 cm so velike postelje, ki so primerne tudi za dve osebi. Ne nudijo velikega udobja, se boste pa v njej vseeno dobro naspali.
  • Postelja 160 x 200 je že prava zakonska postelja, primerna za dve osebi. V njej se boste udobno naspali in z veseljem občasno gostili otroškega obiskovalca. Te dimenzije omogočajo, da imate eno veliko vzmetnico ali pa dve, ki sta mere 80 x 200 cm. To se odločite glede na to, kakšen način postiljanja vam je ljubše.
  • 180 x 200 cm je dimenzija postelje, ki predstavlja že kraljevsko ležišče. Udobje, ki jo nudi taka postelja, je neprecenljivo. Omogoča počivanje cele družine, pa še hišnega ljubljenčka lahko občasno povabite. V njej boste kljub gneči udobno spali, tako, da boste večkrat hoteli ostati cel dan v postelji. Tudi pri tej lahko izbirate med enojno večjo vzmetnico, ali pa uporabite dve vzmetnice klasičnih mer, ki so 90 x 200 cm.

Poleg udobnega spanja pa je pomembno, da vam postelja nudi tudi lep estetski videz spalnega prostora. Izbirate lahko med različnimi materiali iz katerih so sestavljena ogrodja. Lahko je iz lesa, kovinska ali pa tapecirana iz blaga ali usnja. Material izberite glede na to, kakšen videz postelje vam je všeč. Kovinska je moderna, ki da rustikalen videz, vendar je treba zraven pravilno kombinirati pohištvo. Tudi tapecirane zahtevajo nekaj več okusa pri izbiri pohištva. Najlažje boste z vsem kombinirali posteljo iz lesenega ogrodja, saj vam les ponuja nešteto možnosti kombinacij, pa tudi prilagaja se vsem barvam in materialom ostalega pohištva.

Če vam primanjkuje prostora in nimate možnosti dodatne spalnice, lahko svoje ležišče postavite kar v dnevni sobi. Izberete lahko dvižno posteljo, ki je ponoči ležišče, podnevi pa jo dvignete k steni, oziroma jo pospravite in dobite izgled omare. Nekatere dvižne postelje imajo spodaj predale in tako omogočajo dodaten prostor za posteljnino, oblačila, zelo prav pa pridejo tudi v otroški sobi, saj lahko pod njo pospravite igrače in ostale stvari, ki jih vaš otrok uporablja. V otroški sobi so zelo popularne postelje, ki imajo pod posteljo predale za shranjevanje različne šare, nekatere pa imajo celo dodatno ležišče, kar pride zelo prav, ko vaš otrok čez noč gosti prijatelje. Vašemu otroku je gotovo najbolj zanimiva dvignjena postelja, oziroma pograd, ležišče, ki je v dveh nadstropjih. Te so najbolj primerne v otroških sobah, ki niso dovolj prostorne, da bi vanje postavili dve otroški postelji.

Za kvaliteten spanec je pomembno kakšno posteljo imamo, saj po nekaterih znanstvenih ugotovitvah prespimo kar tretjino življenja. Štiri ali dvonožno ogrodje, les ali kovina, praktične francoske ali velike kraljevske – izbire imate veliko. Dom24 je ponudnik ,ki vam nudi veliko izbiro ležišč, hkrati pa zagotavlja najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Za lažjo odločitev za nakup postelje se obrnite na njihove prijazne svetovalce.

 

 

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*