Posteljice za dojenčke – izbira prave je ena od pomembnejših odločitev ob rojstvu otroka

Vsak starš ve, da je opremljanje otroške sobice zabavna in hkrati zelo odgovorna stvar, saj je treba sobico opremiti funkcionalno in poskrbeti, da se bo dojenček v njej dobro počutil. Še posebej morate biti pozorni pri izbiri posteljice za dojenčke. Zavedajte se, da dojenčki večino časa prespijo, zato izberite posteljico, ki bo kakovostna, udobna in hkrati varna. Ne osredotočajte se pri izbiri posteljice za dojenčke zgolj videzu, obliki in ceni. Precej bolj pomembno je, da bo izbrana posteljica udobna, dojenčkovemu zdravju prijazna in varna. V nadaljevanju smo vam pripravili nekaj napotkov, ki vam bodo zagotovo v pomoč pri izbiri prave posteljice za vašega najmlajšega člana družine.

posteljice za dojenčke

Posteljice za dojenčke niso običajne postelje v manjši obliki, ampak so posteljice, ki so posebej zasnovane najprej za novorojenčke, dojenčke in kasneje tudi za malčke. Posteljica vsebuje tudi navpične letvice, ki poskrbijo, da otrok ne pade iz posteljice in kasneje, ko se že plazi in postavlja na noge, da ne more sam iz posteljice. Posteljice za dojenčke se uporabljajo od rojstva otroka pa nekje do drugega leta starosti. Nekateri otroci jo prerastejo prej, drugi kasneje. Za bodoče starše je priporočljivo, da posteljico kupite še v fazi nosečnosti, a ne čakajte predolgo z odločitvijo, da ne bo dostave prehitel vaš dojenček, zato nakup skrbno načrtujte in ne čakajte na zadnji trenutek.

Pozornost pri nakupu
Nakup posteljice za dojenčke naj ne bo hitra odločitev, saj bo vaš otrok v njej prespal večino časa v prvih mesecih svojega življenja. Pri izbiri posteljice naj vas vodijo certifikati primernosti predvsem varnost in zakonska določila. Še posebej bodite pozorni:
• Posteljica naj ima navpične letvice na stranicah in te naj ne bodo razmaknjene več kot 8 cm. V primeru, da so letvice razmaknjene več kot 8 cm, je to lahko potencialna nevarnost, da se dojenček zagozdi med letvice.
• Posteljica naj bo naravne barve, ki je otroku neškodljiva, saj dojenčki okolje okrog sebe spoznavajo z usti.
• Posteljica naj bo čim manj okrašena in s skritimi kotički, kjer se lahko nabira prah. Izogibajte se vsem igračkam z vrvicami, lahko pa nad posteljico namestite vrtiljak, ki pa naj bo tako visoko nad posteljico, da ga dojenček ne more doseči z rokami.

posteljice za dojenčke

Posteljice za dojenčke – katero izbrati?
Na spletu ali v trgovinah ste verjetno že opazili, da ponujajo različne posteljice za dojenčke in da ima vsaka svoj namen.
• Standardna posteljica je zelo vzdržljiva, kompaktna in je idealna izbira za družine, ki načrtujejo več kot enega otroka in niso veliko na poti. Standardne posteljice so zelo okorne in jih je težko ali celo nemogoče prestavljati iz enega stanovanja na drugo lokacijo.
• Posteljice, ki rastejo z otrokom, so zelo priljubljene, saj so dolgotrajna rešitev in cenovno malce dražje. Spremenijo se iz posteljice za dojenčka v posteljo za malčka.
• Obposteljne posteljice za dojenčke pa je prava rešitev za vse, ki imate v stanovanju malo prostora in si želite imeti otroka ponoči v neposredni bližini. Takšne posteljice za dojenčke so prenosne in nastavljive po višini, da se lahko povsem prilagodijo običajnim standardnim posteljam staršev. Uporablja se lahko tudi kot prenosna postelja, saj jim je dodana priročna torba za prenašanje.
• Prenosne posteljice pa so prava izbira za aktivne družine, ki so veliko na poti, ali pa se uporabljajo kot posteljice pri babici in dedku ali na vikendu. Prenosne posteljice so lahke, zložljive in zavzamejo malo prostora, zato se jih lahko shranijo kar v omaro ali pod posteljo.

Posteljice za dojenčke potrebujejo nekaj nujnih dodatkov
Ob nakupu posteljice nikar ne pozabiti kupiti tudi ležišča oz. vzmetnico, ki se mora povsem prilagajati dimenzijam izbrane posteljice, priporočljiva je tudi nepremočljiva podloga, rjuha, odeja in posteljnina. Vsekakor pa posteljice nikoli ne napolnite s plišastimi igračkami, ampak le z najnujnejšo opremo, ki pa naj bo preverjene kakovosti in nenevarna za otroka.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*