Potep po Assisiju

Moj prijatelj mi večkrat pripoveduje kako lepo je v Assis – ju. Vendar so to samo besede. In sem se odločila…. Če me ne pelje on, si bom pa sama pomagala in odšla v Assisi na potep.

“Zeleno srce Italije”  lahko poimenujemo tudi deželo Umbrijo. Mesta so posejana na gričih,  z  majhnimi rečicami, vinogradi, oljčnimi nasadi in prečudovitimi srednjeveškimi mesti. Je tudi rojstno mesto Svetega Frančiškega, Svete Klare in   Svetega Gabrijela. Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti na sladkosnedneže. Kdo ne pozna prečudovitega okusa čokolade, čokoladnih bombonov ki se kar topijo v ustih? Te dobrote prihajajo iz mesta Perugia. Ampak jaz si želim videti mesto Assisi.

assis_italija_potovanje

 

Asissi
Assisi

Začela sem brskati po knjigah, leksikonu, atlasu, vodniku in ne vem več kje še, da sem vsaj malo ugotovila kje je tista opevana lepota.

Kar kmalu sem ugotovila, da je resnično lepo. Prečudovito mesto v Italiji, v Umbriji. Točneje na zahodnem delu Apeninov.

Že kakor otrok sem vedela, da je to kraj kjer se je rodil Sveti Frančišek, ki je ustanovil red manjših bratov.

Je tudi kraj rojstva Svete Klare. To so revne sestre. Po njeni smrti je postal red ubogih Klaris. Klarina družina je živela v bližini Assiške katedrale Svetega Rufina. Rodila se je v družini, ki je pripadal višjemu sloju. To ji je tudi omogočilo da se je naučila brati in pisati. Ko je bila godna za možitev sta ji starša pripeljala ženina iz slavne in bogate družine. Vendar se je Klara odločila drugače. Odpovedala se je vsemu. Posvetila se je Bogu. Pri starosti 18 let je pobegnila od doma k Svetemu Frančišku. Prosila ga je, da jo sprejme kakor njegovo učenko. Da bi ostala zvesta temu čemur  se je želela zaobljubiti, si je ostrigla lase, oblekla je moško obleko in sprejme Svetega Frančiška za svojega predstojnika.Ta jo naslednjo noč naskrivaj odpelje v samostan Benedikt Svetega Pavla. Njej kmalu sledi  tudi sestra Neža, ker so jo starši želeli poročiti na hitro s snubcem, ki je bil namenjen Klari. V majhno hišico poleg cerkve Svetega Damjana se preseli Klara, kjer se njej in Neži kasneje pridružita se sestra Beatrice in mati. Ta zgled je pritegnil še veliko drugih deklet. Ljudstvo jih je imenovalo Damjanove gospe, Sveti Frančišek pa Uboge gospe. Po smrti Klare pa se poimenujejo v Klarise, ki so še danes.

V Assisiju je bil rojen tudi Sveti Gabrijel. On je zavetnik pokrajine Abruci v Italiji, klerikov, študentov, mladine. Znan je po tem, da ima lahko ob sebi križ in lilijo. Mati mu je umrla mlada. Pri krstu je dobil ime Frančiška Assiškega, saj se je rodil kakor sem že omenila v Assisiju. Bil je zelo nadarjen, vendar nagle jeze, nečimeren in željan zabave. Ker je oboževal ples so mu tudi pravili “plesalec”. Ko je hudo zbolel je sklenil, da če ozdravi odide v samostan. Vendar se je to zgodilo šele kasneje. Redovno obleko pasijonistov je po dolgem času prejel na god Žalostne Božje Marije. Dobi ime ” Gabrijel Žalostne Matere Božje”. Umrl je mlad zaradi tuberkuloze.

 

Torej vzrok več, da si kraj ogledam. Same znamenitosti. Iz njegovih fotografij sem videla kako lepo je to mesto, polno cvetja. To daje kraju tudi svoj pečat. Urejenost, čistoča.

Če se povrnem nazaj v zgodovino so Rimljani zgradili naselje Municipium Asisium v terasasti obliki na območju Monte Subasio. Terase se tudi zelo lepo vidijo. Rimski ostanki so še vedno lepo vidni: obzidje mesta, Forum, gledališče, amfiteater, Minervin tempelj, ki je danes premaknjen v cerkev Santa Maria Sopra Minerva.

Francesco di Bernardone, danes Sveti Frančišek Asiški je bil med boji v 11. stoletju ujet. Izhajal je iz bogate družine in rad je zapravljal očetov denar. Ampak takrat v ujetništvu je prišlo do preobrata in to je sprožilo nekatere dogodke, kateri so pripeljali do tega, da je pričel živeti kakor berač, se odrekel vsemu in ustanovil red manjših bratov.

Danes je mesto znano kakor romarsko središče ravno zaradi Svetega Frančiška. On je tudi poznan kakor velik ljubitelj narave, ptic in živali.

Od vseh je najbolj znana Bazilika Svetega Frančiška Asiškega, Mironitski samostan – bratje so varuhi cerkve Svetega Frančiška, Spodnja in zgornja cerkev  Svetega Asiškega.

Mesto samo pa ima dva srednjeveška gradova, rimski amfiteater, mestni trg, Palača kapitana ljudstva, stolp ljudstva, palača pridigarjev, fontana s tremi levi, Minervin tempelj, samostan Svetega Benedikta… to je samo delček prečudovitega kraja Asissi.

Assisi je poznan tudi po tem, da se tu večkrat odvijajo kulturni, glasbeni, duhovni  ali kakršnokoli dogodki.

Pa naj me še kdo prepriča da ne bi šla na potep in ogled tega lepega, skrivnostnega kraja… Assisi.

Dovolj sem izvedela iz različnih virov, iz pripovedovanja prijatelja in prijateljic. Odločitev je samo še kdaj…..

Grem…..

….. na ogled prečudovitega, cvetočega in zgodovinskega mesta?

Seveda grem.  Sama ali pa z družbo….

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*