Te zanima potovanje v Maroko z avtom?

Iti na potovanje za lastnim avtom je super zadeva. To sem ugotovil, ko smo pred petimi leti šli z lastnim avtom vse do Irana. To je bila res nepozabna avantura.

Potovanje v Maroko
Ouarzazate – Potovanje Maroko 2007

Že od takrat dalje razmišljam, da bi se moral za avtom odpraviti tudi na potovanje v Maroko. To zanimivo deželo sem sicer že obiskal leta 2007. Ker je potovanje trajalo samo 12 dni, sem si jo ogledal samo en manjši del. Če bi si vzel čas in šel na potovanje v Maroko z avtom, bi si jo lahko temeljito ogledal. Vse skupaj bi bilo tudi finančno zelo ugodno.

maroko

Do mesta Algeciras v Španiji, od koder vozi trajekt za Maroko, je iz Slovenije okoli 2.700 kilometrov. Google maps je izračunal, da do tja potrebujemo samo 24 ur. Če bi se ves čas vozil po avtocesti, bi bilo potrebno za cestnine odšteti 175 €. Po mojem mnenju, bi bilo neumno, da bi se človek ves čas vozil po avtocesti. Bolje si je vzeti en dan več in se vsaj nekaj časa voziti po stranskih poteh in si vmes ogledati še kakšno znamenitost in opazovati naravo.

Tajine - Potovanje Maroko 2007
Tajine – Potovanje Maroko 2007

Cena trajekta iz mesta Algeciras v mesto Ceuto stane od 200 do 300 €. Predvidevam, da bi za ogled celega Maroka z avtom naredili še dobrih 5.000 kilometrov.

Glede na to, da je Maroko poceni država, računam da za prenočišča nebi bilo potrebno plačevati več kot 10 € na dan. Obstaja tudi možnost kampiranja, ki ponavadi ni dražja od 3 do 5 € na dan.

Predvideni stroški za potovanje v Maroko (trajanje cca 3 tedne)

Gorivo
Na poti bi naredili okoli 11.000 kilometrov. Od tega polovico v Maroku, kjer je cena dizel goriva samo 0,83 €. Če je povprečna poraba goriva 6 litrov na 100 kilometrov, bi porabili 660 litrov goriva. Če bi bila povprečna cena 1,1 €, bi to zneslo 726 €.

Trajekt
Trajekt v obe smeri bi stal cca 500 €.

Cestnine
Če računamo, da se čez Francijo in Španijo nebi ves čas vozili po avtocesti, cestnine nebi smele biti višje od 120 € za eno smer. To pomeni 240 € v obe smeri. V Maroku načeloma nebi uporabljali cest, kjer se plačuje cestnine. Pa tudi, če bi jih, so cene zelo nizke.

Skupni stroški za transport
Skupni stroški za prevoz bi nanesli malo manj kot 1500 €. Če dodamo še 100 € za vsak slučaj, je to 1.600 €. Če bi na pot šle 4 osebe, bi bil strošek na osebo 400 €.

Hrana in prenočišča
Glede na to, da kosilo v solidni restavraciji stane okoli 3 € in da cena prenočišča nebi smela presegati 10 € na dan (kampiranje 3 – 5 € na dan), predvidevam da bi na dan zapravili od 20 do 30 €. Skupni stošek bi torej bil od 400 – 600 €.

Potovanje Maroko 2007
Potovanje Maroko 2007

Skupni znesek potovanja v Maroko bi bil od 800 do 1000 €, kar je bistveno nižja cena kar nudijo agencije. Najnižjo agencijsko ceno, ko sem jo našel na internetu je bila 790 € za 13 dni. V ceni niso vključena kosila, pijača,…

Pri potovanjih cena ni najpomebnejša! Zagotovo je iti na potovanje v Maroko veliko bolj zanimivo z lastnim avtom, kot z turistično agencijo. Predvsem imaš več slobode. Sam odločaš, kaj si boš pogledal in koliko časa boš v nekem kraju. Ker se v Maroko ne gre z letalom, tudi nisi omejen s prtljago.

Za potovanje v Maroko iščem še tri osebe, ki bi se mi pridružile. Na pot bi se šlo z mojim avtom (Peugeot 307). Sam imam ogromno popotniških izkušenj. Samostojno (brez turističnih agencij) sem bil na več kot desetih potovanjih, ki so trajala od treh tednov pa do enega meseca. Zainteresirani mi pišite na tomaz@gorec.si.

 

4 komentarji

 1. Nina potuje

  Se strinjam, da so potovanja lahko zelo poceni in tudi midva z možem razmišljava, da se v Maroko podava z avtom oz. s terenskim vozilom, da se bo dalo prevoziti tudi off-road poti po Atlasu in kakšno sipino v Merzougi. Potovanje v Maroko je lahko zelo poceni, sploh če človek ni preveč zahteven. Drugače pa večinoma ljudje priporoča kar trajekt do Maroka…res da traja vožnja 2,5 dni, a prideš tja spočit in verjetnost kakšnega problema na cesti s tem odpraviš. Mislim pa da s kabino povratna pride okoli 750€ in če so štirje v avtu, je strošek skoraj enak, kot če sešteješ pot po kopnem… Je pa res, da tako zamudiš opazovanje spreminjajoče okolice, ki te s spremembo kulture in narave vedno bolj pripravlja na Maroko.
  Če pa se kdo v kratkem odpravlja Maroko, pa tukaj še nekaj nasvetov, kako narediti to potovanje poceni:
  nina-potuje.com/poceni-potovanje-maroko

 2. Mislim, da ni računice, da se gre z lastnim avtom: ogromno vožnje in izgube časa – v primerjavi z letalskim prevozom. Mi 4-je smo za 10 dni Maroka z najemom avta, plus nočitve + hrana dali manj kot 1500€. Letalo dobiš že za manj kot 100€ iz severne Italije, avto za 10 dni pa že za dobrih 200€. Mogoče če greš z lastnim terencem (in preoblikovanim v bivanik, kot ima Nina), pa tudi tukaj je zagotovo cenej, če se tam najame terenec za nekaj dni. Razen seveda če imaš na voljo veliko časa in si spotoma ogledaš še Španijo.

 3. Računam, da bo pot čez Francijo in Španijo zanimiva in da bom tudi tukaj videl kaj pametnega. Poleg tega je prednost avtomobila, da lahko s sabo vzameš več prtljage,…

  Če je pa najem avta dobrih 20 € na dan, potem pa res ni računice, da bi šel z avtom. Samo kakor sem jaz gledal imajo avtomobili razreda Peugeot 307 (za normalno vožnjo štirih ljudi) dnevno najemnino od 80 € navzgor.

  Imaš kakšen link, kjer bi lahko našel avto za dobrih 20€ na dan?

 4. Mislim, da se v Maroku preživeti ceneje.Bili smo štirje v marcu letos 27 dni.in nismo prišli do 1500 eurov-Všteto vse letalo, izposoja avta…Letalo povratna karta 240 eurov, avto 750 plus bencin.Res nismo spali v hotelih 5 zvezdic. Opravili smo skoraj 5000km.
  LP

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*