Pozabljena Koroška koštaDanes živimo v sodobnih časih, kar pomeni, da imamo vsega v izobilju in si že težko predstavljamo, da teh stvari ne bi imeli.

Včasih so ljudje živeli čisto drugače kot pa danes, vzemimo za primer Koroško. Če je že neka stvar bila na razpolago, ki bi jo lahko kupili, si tega marsikdo ni mogel privoščiti, ker so bile prve trgovine zelo oddaljene od domačega kraja. Tudi prevoznih sredstev ni bilo takšnih kot pa jih imamo danes. Le premožni so si lahko privoščili boljše življenje.

Ker so bile okoliščine takrat drugačne, ljudje niso imeli druge izbire, kot pa vse stvari pridelati doma. Predvsem je bila najbolj pomembna vsa hrana, ki jo je številna družina potrebovala za svoje preživetje. Pridelovati so jo morali vedno na roke, nobenih strojev še takrat ni bilo na razpolago, edino sredstvo, ki jim je olajšalo delo pri oranju so bili voli, ki so jih kmetje vpregli in voli so po njivi vlekli plug. Vole so uporabljali tudi za druge dejavnosti, kot je vleka orodij ali pridelkov.

Življenje v tistih časih je bilo zelo težko, a vendar so živeli v čisti naravi in uživali naravno hrano. Gospodinje so hrano pripravljale v Črni kuhinji kot so ji rekli Korošci. Res je bila vsa črno obarvana zaradi saj in podobnih stvari. V kotu je bila navadno velika miza z kotnimi klopmi kamor se je številna družina lahko posedla.

Kot najbolj praktična in zanimiva stvar v kuhinji je bila krušna peč, ki jo še danes lahko opazimo v številnih kmečkih hišah. Zato pri hiši ni nikoli manjkal kruh, sploh domač rženi kruh, saj so gospodinje vedno poskrbele, da je bil sveže postrežen. Otroci so med tem sedeli na vrhu krušne peči in se igrali. Petrolejke pa so razsvetljevale celoten prostor v kuhinji, sploh če je bil večer.

Koroške jedi, ki počasi tonejo v pozabo

Verjetno se marsikdo spominja, kakšne jedi so ljudje včasih pripravljali in bi si jih tudi danes želeli obuditi na svojem krožniku, vendar sem prepričana, da se jih spominja samo starejša generacija. Ponekod še tudi danes znajo nekatere gospodinje pripraviti pristen domač obrok, ki ga lahko dobiš samo na Koroškem.

Ko srečujem današnji mlajši rod in ko pridemo na pogovor o stari koroški ʺkoštiʺ, se marsikdo ne zaveda in ne pozna jedi, ki so jih včasih ljudje pripravljali. Res je, da niso imeli obsežnega jedilnika, pa vendar so takratne gospodinje znale pripraviti še kako odlično hrano.

Naj omenim glavni jedilnik, ki je bil včasih najpogosteje na krožniku:

ZAJTRK – Mlečni močnik ali ʺrpičeva župaʺ oz. krompirjeva juha

KOSILO – Goveja oz. ovčja juha z domačimi rezanci (nudli), govejo meso z hrenovim ali kruhovim zosom, zabeljeni nudli z ocvirki

VEČERJA – Zelena solata zabeljena z jajci, kuhan krompir v kosih (neolupljen), kumare v solati, če je bilo na voljo olje

Ker je bilo navadno tudi veliko otrok pri hiši, so se na jedilniku pojavljale tudi sladice kot so:

  • jabolčni zavitek ali ʺštrudlʺ
  • različni žganci, najpogostejši so bili ajdovi ali koruzni, včasih pšenični
  • koroški šarkelj (tudi kot dajatev otrokom za velikonočne praznike)

Ko včasih pomislimo na dobrote od naših dedkov in babic, bi bilo danes zelo lepo, če bi lahko te stvari pripovedovali tudi naprej današnji mladini, da bi si lahko bolje predstavljali, kako so ljudje nekoč živeli. Ponekod na Koroškem se še vedno najdejo gospodinje, ki vedo kaj in na kakšen način se da pripraviti za jed iz starih časov, saj jih nekateri že pozabljajo ali pa ne vedo, da obstajajo.

Tiste, ki pa vas zelo zanima stara Koroška ʺkoštaʺ imate pa možnost, da pri nas obiščete številne turistične kmetije, saj sem prepričana, da vas bodo postregli iz najbolj pristne domače hrane na Koroškem.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*