Praznovanje rojstnega dne – ni vse v picah in igranju računalniških iger

Ko pomislite na praznovanje rojstnega dne, kaj vam najprej pade na pamet? Miza, obložena s čipsom, bobi palčkami, smokiji in plastenkami sokov v najrazličnejših strupenih barvah, otroci pa so prilepljeni vsak na svoj (ali vsi na en) enkran, na katerem s ploščkom ali miško in tipkovnico v roki bijejo namišljene bitke proti imaginarnim sovragom? Ni treba, da je tako. Praznovanje rojstnega dne je lahko zabavno tudi brez ekranov, a z veliko zdrave in okusne hrane ter iger in drugih aktivnosti, ki krepijo majhne možgane.

praznovanje rojstnega dne baloni

Kakšne dejavnosti lahko torej pripravite, da boste zaposlili otroke in jih obdržali stran od ekranov?

»Simon pravi«

To zabavno igro se pogosto igrajo v angleško govorečih deželah. V njej bodo uživali tako otroci kot odrasli. Udeleženci igre med seboj izberejo enega »Simona«, ki ostalim nato daje naloge, ki jih morajo opraviti. Če reče, na primer »Simon pravi: primi se za nos!« se morajo vsi sodelujoči v igri prijeti za nos. Vendar je to igra na izpadanje. Ko Simon da ukaz, brez, da bi prej rekel »Simon pravi«, ko reče, na primer »Skači po eni nogi!«, udeleženci ukaza ne smejo ubogati. Če kdo vendarle stori tisto, kar je »Simon« ukazal, izpade iz igre. Zmaga seveda tisti, ki poleg Simona zadnji ostane v igri. Igra je še posebej zabavna, ker zahteva nenehno pozornost.

Trinoga dirka

Če ste praznovanje rojstnega dne pripravili na odprtem, kjer imajo otroci veliko prostora za tekanje, organizirajte trinogo dirko. Označite start in cilj, nato pa naj se otroci razdelijo v pare. Pazite, da ne bo prišlo do tega, da se dva gibalno spretnejša otroka združita v par in tekmujeta proti dvema gibalno manj spretnima – poskrbite, da bo dirka poštena. Otroka, ki sta skupaj v paru, naj se postavita eden zraven drugega, vi pa jim dve nogi zvežite skupaj. Tako dobite trinogega tekača, ki bo potreboval veliko koordinacije in spretnosti, da bo sploh pritekel na cilj, kaj šele zmagal. Vsakič, ko par pade, se mora vrniti na začetek. Če jim želite igro še dodatno otežiti, naj vsak otrok v roki nese tudi žlico, na katero posadite žogico za namizni tenis ali jajce. Vsakič, ko izgubita eno žogico ali jajce, se mora par vrniti na začetek. Pri tej igri pazite, da je teren, po katerem otroci tečejo, mehak (na primer trava), da ob padcih ne bi prišlo do neprijetnih poškodb.

(Lutkovno) gledališče

Če veste, da so otroci, ki ste jih povabili na praznovanje rojstnega dne, ustvarjalni in med seboj dobro sodelujejo, jih boste morda prepričali, naj pripravijo lutkovno ali gledališko predstavo. A naj bodo sami odgovorni za vse vidike: naj sami izdelajo lutke ali kostume, pripravijo sceno, napišejo scenarij. Predlagate jim lahko, naj si naloge razdelijo. Nekdo naj bo zadolžen za izdelavo kostumov, drugi naj pripravi sceno, tretji se ukvarja s scenarijem. Vi pa poskrbite, da bodo tistih nekaj minut, kolikor bo predstava na koncu verjetno trajala, vse oči uprte v njih in da jih boste na koncu vse nagradili z bučnim aplavzom.

Lov na zaklad

Cilj igre je, kot že njeno ime pove, odkriti zaklad. A to ne bo tako enostavno, saj morajo otroci, da bi prišli do zaklada, razvozlati številne namige. En namig bo vodil k drugemu, drugi k tretjemu in tako naprej, dokler ne bo zaklad v rokah prvega posameznika, para ali skupinice, ki bo prišel do njega. Namigi so lahko zapisani na liste papirja (na primer: Naslednji namig se skriva v slavljenkini najljubši knjigi) ali pa jim lokacijo naslednjega namiga razkrijete vi, pod pogojem, da so pravilno odgovorili na zastavljeno vprašanje (na primer izračunali nek račun).

Pantomima

Tudi to je igra, ki bo pritegnila otroke in odrasle. Ena oseba naj se postavi na čelo skupine in s kretnjami poskuša opisati osebo, predmet, … Tisti, ki ugane, za kaj gre, je naslednji na vrsti.

Prečkanje lave

Sestavite pravi mali poligon – na tla postavite vedra, velike kamne, uporabite pa lahko tudi pohištvo. Otroci morajo priti od točke A do točke B, pri tem pa lahko stopijo na oziroma se dotikajo samo predmetov, ki ste jih vnaprej določili. Vse ostalo je lava, ki se je ne smejo dotakniti. Kdor stopi na, pade v ali se dotakne lave, iz izpade. Lahko merite čas in tekmujete, kdo bo najhitreje prečkal lavo, še ena možnost pa je, da dva otroka začneta vsak na svojem koncu poligona, se nekje na poligonu srečata, gresta drug mimo drugega in tekmujeta, kdo bo prej prispel na svoj cilj. Če katerikoli od njiju stopi v lavo, morata na začetek.

Če ste brez idej, se obrnite na strokovnjaka / strokovnjakinjo

Če se ne spomnite nobene aktivnosti, ki bi popestrila praznovanje rojstnega dne, se obrnite na strokovnjaka oziroma strokovnjakinjo. Če želite otroke zaposliti za dalj časa in biti brez skrbi, da bi se morali vi ukvarjati z animacijo ali, da bi otrokom postalo dolgčas, vam omenjeno podjetje organizira praznovanje rojstnega dne, ki ga prisotni zlepa ne bodo pozabili.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*