Kakšen je pregled kožnih znamenj

Pregled kožnih znamenj je priporočljiv, da se ugotovi, ali so nevarna za zdravje. Naša koža je naš največji organ, zato je periodičen pregled kožnih znamenj smiseln. Koža ščiti naše telo od glave do pet. Čeprav so spremembe na koži lahko neškodljive, so lahko tudi znaki različnih zdravstvenih stanj, od otroške bolezni z izpuščaji do alergije, kronične kožne bolezni, okužbe kože ali benignega ali rakavega tumorja. Težave z duševnim zdravjem in neželeni učinki zdravil lahko vplivajo tudi na vašo kožo. Težave s kožo včasih povzroča več stvari, ki lahko ena drugo poslabšajo. Če spremembe na koži povzročajo moteče simptome ali so zelo očitne, je dobro, da obiščete zdravnika. Če družinski zdravniki pri fizičnem pregledu naletijo na kožne spremembe, izpuščaje ali večje število madežev, običajno napotijo paciente k specialistu za kožo, k dermatologu.

Kakšen je pregled kožnih znamenj?

Pregled kožnih znamenj poteka tako, da preden bo zdravnik pregledal vašo kožo, vam bo zastavil vprašanja o morebitnih kožnih težavah in spremembah, ki ste jih opazili, na primer, kje so se prvič pojavile in ali so se razvile nenadoma ali v daljšem časovnem obdobju. Pri pregledu kože, ki sledi, mora zdravnik zelo natančno pregledati vašo kožo. Oči in roke so pri tem njihovo glavno orodje. Pri presejanju kožnega raka je treba pregledati vso kožo na telesu, vključno s sluznico v ustih, kožo na lasišču, nohte, gube na koži in predel genitalij.

 pregled kožnih znamenj

Na kaj so še pozorni zdravniki?

Poleg pregleda kože bo zdravnik otipal območje z rokami, da bi ugotovil strukturo kože in tkiva pod njo, da bi videl, kako debele so morebitne kožne spremembe in ugotovil, ali vas boli. Luskasto kožo in kraste lahko odstranite z leseno lopatko, tako da bolje vidi kožo pod njo. Za preverjanje znakov ekcema lahko uporabite tudi lesene lopatice. Če predel kože po močnem drgnjenju postane bel in ne rdeč, je to lahko ekcem. Da bi videli dejansko barvo kožnih sprememb, lahko s stekleno lopatko pritisnemo na kožo. To začasno potisne kri iz krvnih žil in razkrije “pravo barvo” kože. Rdeče lise, ki nastanejo zaradi sprememb krvnih žil, izginejo, medtem ko spremembe na barva tkiva še vedno vidna.

Pregled kožnih znamenj se lahko nadaljuje tako, da s to posebno povečevalno lečo lahko pobližje ogledajo drobne spremembe, na primer spremembe na madežu. Krvni testi lahko zaznajo znake bolezni, kot so vnetja, alergije ali presnovne spremembe. S posebnimi alergološkimi testi lahko ugotovijo, katere snovi ob nanosu na kožo povzročijo rdečico ali oteklino. Ultrazvočne preiskave dajejo natančne podatke o tem, kako globoke in debele so kožne spremembe. Prav tako lahko pomagajo ugotoviti, kako velik je tumor.

Da bi ugotovili, ko poteka pregled kožnih znamenj, ali je kožna sprememba benigni (nerakavi) ali maligni (rakavi) tumor, se z lokalnim anestetikom vzame majhen vzorec kože in nato pregleda v laboratoriju. Vzorce kože lahko uporabimo tudi za pomoč pri ugotavljanju, ali so kožne spremembe znaki določenih vrst alergij, nalezljivih bolezni in avtoimunskih bolezni. Nekatere glivične okužbe in druge kožne bolezni lahko opazimo s pomočjo posebne svetilke, ki oddaja ultravijolično in vijolično svetlobo.

Pregled kožnih znamenj lahko opravite sami samoplačniško ali vas napoti osebni zdravnik na napotnico. Če boste plačali sami, boste prišli takoj na vrsto in boste bolje obravnavani ter vas bodo predlagali temeljiteje, kot sicer.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*