Prenosni žar nam zmanjša kar nekaj skrbi v zvezi s piknikom

Piknik je nadvse priljubljeno druženje vseh generacij. Ko pa se le ta dogaja nekje zunaj, v naravi, pa je to skoraj nepozaben dogodek. In zato je nadvse modra odločitev nakup prenosnega žara. Razlogov za to pa je kar nekaj.

Enostaven prevoz.

Prenosni žar je enostaven za sestavljanje in razstavljanje. Tako ga lahko spravimo v čisto vsak avto. Zaradi svoje majhne mase ga lahko sestavlja in razstavlja skoraj vsak, ki je le malo vešč takih del. Ni pa spet tako lahek, da ne more kljubovati vremenu in terenu. Žar preprosto zložimo, damo v avto in ga odpeljemo na prostor kjer se bo piknik dogajal. Tam ga ponovno sestavimo in priključimo na vir energije. Žar je v trenutku pripravljen na svoje delovanje.

Prenosni žar

Povsem enostaven priklop na plin

Ko smo že enkrat na piknik »placu«, se nam ni potrebno ukvarjati z iskanjem priklopa na električno omrežje. Prenosni žar čisto enostavno priklopimo na plinsko jeklenko. S tem se izognemo tudi vplivu vetra na moč gorenja. Ker tega prilagajamo z regulatorjem. Pri žarih na oglje nam ravno to dela največ preglavic. Tako je pečenje dobrot na žaru lahko zabavno tudi za manj izkušene žar mojstre. Pišem predvsem o moških. Oni so nekako tradicionalno žar mojstri. Nikakor pa to ne velja, da ženske o tem nimamo pojma. Prepričana sem namreč, da smo za plinskim žarom tudi me enako spretne kot naš nasprotni spol. V bistvu je potrebno samo presoditi ali bo za naš dogodek zadostovala ena jeklenka. Kar pa v veliki večini primerov to tudi drži.

Žar je takoj na razpolago

Pri žaru na oglje je potrebo kar nekaj spretnosti, da se ta dovolj razgreje pred uporabo. Pri plinskem žaru to ni potrebno. Prenosni žar preprosto prižgemo z iskro. Počakamo nekaj minut, da se razgreje in že je pripravljen. Potem samo še naložimo dobrote na ploščo in že se širijo omamne vonjave, ki razdražijo naše želodčke.

Velika ravna grelna površina omogoča nalaganje vseh vrst dobrot, ki si jih želimo pojesti pečene na žaru. Plošča je narejena iz materialov, ki onemogočajo pretirano sprijemanje s površino žara. Tako so živila lepo enakomerno pečena. Seveda moramo pri tem upoštevati nekaj pravil. Ploščo predhodno namastimo in dobro pregrejemo. Ko zlagamo živila na ploščo, morajo zacvrčati. Tako se bodo dovolj hitro spekla in pri tem ostala še vedno okusna. Po žar plošči ne drgnemo z ostrimi predmeti. Če ugotovimo, da je potrebno kaj prerezati z nožem, živilo premaknemo na desko, prerežemo in vrnemo na žar. Na ploščo ne polagamo mokrih živil. Izjema so marinirana živila. Ta vsebujejo tudi maščobo. Dobrote obračamo s kovinsko lopatico. Vilice prav tako niso priporočljive. Po končani peki ploščo žara samo dobro obrišemo. Čistimo ohlajen žar z razmaščevalcem in gobico. Če smo ploščo po peki dobro obrisali, drgnjenje po plošči žara ne bo potrebno. Prenosni žar pa nam bo še dolgo služil.

Nikakor pa ne drži dejstvo, da je hrana s plinskega žara manj okusna. Z pravilno kombinacijo začimb in zelišč je tudi ta lahko fantastična. Dopolni jo še sveža zelenjava in dobra pijača. V nekaterih primerih pa je še boljša, saj je pečena točno tako, kot smo si želeli. Neodvisno od vremena in znanja žar mojstra. Dobra družba pa je tako na prvem mestu.

Ugodna cena

Glede na to, kaj nam tak žar ponuja, bi se bilo smiselno vprašati, koliko pa to stane. Ne veliko. Za osnovno različico, ki jo potrebuje priprava za par ljudi ali družino, je potrebno odšteti okrog sto evrov. Potem pa se ta cena počasi premika navzgor do tristo evrov. Tu so potem večja površina, več dodanih površin in še razni drugi dodatki, ki se lahko kosajo tudi z velikimi profesionalnimi žari, ki pa so mnogo dražji. Naš prenosni žar pa nam bo nudil vse enako, kot profesionalni.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*