Prostata – ko majhna žleza moškim začne povzročati težave

Počasi in skoraj pri 70 odstotkih moških v tretjem življenjskem obdobju začne majhna žleza povzročati zdravstvene težave. Ta mala ‘zgaga’ se nahaja v spodnjem delu mehurja. Počasi raste in draži mehur. Istočasno pa ga tudi stiska. Imenuje se povečana prostata. Začne se z pogostim sprehodom do stranišča skoraj vsako uro v nočnem času. Uriniranje postane prava nočna mora. Lulanje se odvija v šibkem curku in mu kar ni konca. Nenadzorovane kapljice pa kapljajo po perilu še po tem. Bolezen ni življenjsko nevarna, je pa precej zoprna.

prostata

Zakaj nastane?

Žleza prostata se namreč pri večini moških z leti povečuje. Ja, to žlezo imajo samo moški. V tej žlezi se nahaja encim 5-alfa reduktaza. Ta pa postaja z leti vedno bolj dejaven. Tako se ta žleza pridno bohoti v spodnjem delu moškega telesa. Encim pa potrebuje vedno več prostora. Ker je prostata direktno pod mehurjem, se začne draženje tega organa. Tako je kar naenkrat potrebno večkrat obiskati stranišče. Ostaja občutek, da mehur še vedno ni prazen. Lulanje traja celo večnost. In še vrsta nevšečnosti, ki spremljajo težave z odvajanjem vode iz telesa preko mehurja.

Naravno zdravilo

Vsekakor je ob prvih znakih potrebno obiskati svojega zdravnika. Ta vas bo po potrebi napotil k specialistu urologu. Specialist pa vam bo priporočil nadaljnje zdravljenje. Čeprav rak prostate prevladuje med rakavimi boleznimi pri moških, ni nujno, da je ta težava vzrok tudi pri vas. Pri manjših težavah vam bo priporočil le samoopazovanje. Lahko, da boste dobili tudi sintezna zdravila. Le v res posebnih primerih vas bo napotil na operacijo. Prostata včasih pač potrebuje nekaj več pozornosti.

Obstaja pa tudi posebna rastlina, katere izvleček se je izkazal za zelo dobro zdravilo za obvladovanje encima 5-alfa reduktaze. To je Palmeta. Pritlikava oziroma žagolistna palma. Njen sok zavira delovanje encima. Njena prednost je, da nima neželenih stranskih učinkov, saj deluje le na prostato in spodnja sečila.

V lekarni dobite ta sok v obliki rastlinskih izvlečkov v kapsulah. Zdravilo pa se imenuje Prostasan. Vsekakor pa se o uporabi zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Priporočena prehrana

Tudi z ustrezno prehrano je mogoče obvladovati rast prostate. Zaviralci encima se namreč nahajajo tudi v nekaterih rastlinah, ki so povsem običajne v naš prehrani. Korenine koprive so nam vedno dosegljive praktično vse leto. V kombinaciji s Prostasanom so se izkazale za zelo učinkovito obvladovanje encima 5-alfa reduktaze.

Uživanje zelenjave večkrat na dan prav tako zavira delovanje encima. To je predvsem listnata zelenjava in zelenjava rumene in oranžne barve.

Obrok sadja in stročnic bo prav tako pripomogel k boljšemu počutju. Potem pa so tu še živila bogata s Cinkom. Predvsem oreščki, ribe in jajca. Seveda vse z mero.

Izogibajte se uživanju alkohola in nasičenih maščob. Te zavirajo delovanje cinka, ki ga prostata še kako potrebuje.

Življenjski stil

Zelo veliko zaščito pred BHP-ejem, benigna hiperplazija prostate, tako se namreč strokovno imenuje bolezen povečane prostate, pa nudi, seveda, preventiva. Ta pa je še kako povezana s spolnostjo. Redna spolna aktivnost z izlivom semena namreč krepi žlezo in ta se začne povečevati bistveno kasneje, če se sploh. Bolniki z rakom na prostati so večinoma moški, ki so živeli v pomanjkanju te dejavnosti.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*