Zakaj pust pozitivno vpliva na duhovno rastČisto prav ste prebrali. Seveda ima tudi kakršnakoli oblika posta ugoden učinek na duhovno rast, ampak v mislih imam tistih nekaj dni pred postom –  divji, norčavi in odbiti pust. Kaj torej lahko človeku dobrega prinese pust in vse dogajanje okrog tega starodavnega praznovanja?

Kako pust vpliva na nas

Veselje. Le-tega v pustnem času ne manjka. Vsaj ne bi ga smelo manjkati. Veselje pri pripravi mask, veselje, ko se vživimo v svojo pustno vlogo in jo radostno odigramo pred svetom. Če izvirni ideji sledi še odlična izvedba in uspešno izpeljan dramski epilog, lahko sledi še veselje v obliki nagrade na kakšni pustni povorki. Že stari Grki so se  zavedali, da je za življenje potrebno veselje, zato so veliko dali na praznovanja in igre. Dvorni norčki naj bi prav tako resnobnim dvorjanom na dvorih prinašali veselje. Morda res živimo  v svetu, v katerem se čedalje manj veselimo, ampak pust je pa vsekakor tisti čas, ki mu veselje pritiče. Juhuhu!

Druženje.

Na pustnih povorkah je izjemno redko opaziti eno samo samcato maškaro, ki koraka v sprevodu. Pa tudi če je, skoraj zagotovo ne bo dobila nagrade. Običajno gre za skupine maškar, ki skupaj predstavljajo neko skupinsko masko. Do dobre skupinske maske se pa pride samo z druženjem. Treba je veliko usklajevanja, priprav, sestankov in podobnih druženj, da so na koncu vsi udeleženci v svojih pustnih opravah del tega skupnega dogajanja in pustnega rajanja. V skupini smo močnejši in še več si upamo. V pustnem sprevodu pa ta skupinska vrlina še kako prav pride!

Pogum.

Pa smo pri pogumu. Če nas nihče ne pozna, si lahko privoščimo več. Saj poznate tisti dober občutek na drugem koncu sveta, ko ste prepričani, da ne bo nikjer nikogar znanega (pa potem za vogalom slišite sočno balkansko kletvico). Tako približno je pri maskah. Počutimo se močnejše in pogumnejše. Celo neustrašne. To pa dobro dene. Vsaj za kakšno uro ali dve. Dokler nas ne prepoznajo in ne razkrinkajo.

Igra.

Jaz sem ti in ti sem jaz. Obnašam se tako, kot se mi zdi, da bi se moral ti. Malček občudovanja, kanček radovednosti, pa še za en ščepec zavidanja. In sem ti, kot te vidim jaz. Lahko se odlično počutim, ko sem ti, lahko pa ugotovim, da mi je veliko bolje v moji koži. Ampak to lahko spoznam samo tako, da si dovolim biti tudi kdo drug. In v pustnem času si to lahko privoščim. Lahko si privoščimo veliko igranja in zabave ter tako izživimo nekaj svojih talentov, ki jih sicer v vsakodnevnem življenju  ne moremo. Ne samo, da je dovoljeno, celo zaželeno je.

Ustvarjalnost.

Ne glede na to, v kaj ali koga se našemimo, potrebno je veliko ustvarjalnosti. Običajno je že ideja sama po sebi inovativna, za samo izvedbo pa vsekakor potrebujemo veliko ustvarjalne ali pa celo umetniške žilice. Iskanje blaga, različnih rekvizitov, krojenje, šivanje, kombiniranje – vse to od človeka zahteva dobršno mero ustvarjalnosti.

Domišljija.

Domišljija sicer ni neka zelo cenjena »dobrina« pri odraslem delu prebivalstva. Ima pa definitivno zelo ugoden vpliv na našo duhovno rast. Zato so maškare spet odlično izhodišče, da pustimo domišljiji prosto pot. Dovoljeno je skoraj vse. Bolj je maska plod domišljije, boljša je. Samo pomislite na vse tiste kreacije na slavnem brazilskem karnevalu, kjer lahko uživamo v brezmejnosti domišljijskih barv in likov.

Preobrazba.

Lepo je biti en dan ali dva super junak. Zato otroci uživajo v supermanovskih, spidermanovskih in podobnih super junaških kostumih. Roko na srce – tudi odrasli se odlično počutimo v tovrstnih vlogah, le veliko manj si upamo kot otroci. Punčke uživajo v vlogah princesk in kraljičen.  Ja, to so sanje nežnih ženskih duš, ki pa jih z leti uspešno potisnemo nekam stran od sebe. Tragikomično situacijo preobrazbe od princeske do ciganke ter nato do kraljice in spet nazaj, pa si lahko preberete na https://bojevnicasi.wordpress.com/2017/02/26/preobrazba-od-ciganke-do-kraljice/.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*