Rabljeni računalniki so odlična in poceni izbira, če potrebujete računalnik

Morda se vam ob besedni zvezi »rabljeni računalniki« poraja misel na zastarele računalnike, ki ne delujejo več tako, kot bi morali, in se raje odločite za nakup novega računalnika. Pa to nikakor ni potrebno. Ne le, da so rabljeni računalniki bolj prijazni do vaše denarnice, kupovanje računalnikov (tako kot vsega drugega) iz druge roke pomaga tudi pri ohranjanju našega okolja. Vseeno pa ni dobro, da rabljen računalnik kupite kar tako, brez premisleka. V prvem delu besedila, ki je pred vami, bomo pogledali, kakšne so prednosti nakupa rabljenega računalnika, v drugem pa, na kaj morate biti pri nakupu pozorni.

rabljeni računalniki pisarna

Najprej torej nekaj o prednostih nakupa rabljenega računalnika.

Manjša obremenitev za vašo denarnico. Kot že rečeno, so rabljeni računalniki cenovno precej bolj ugodna opcija kot novih. Za nakup rabljenega računalnika ne boste nujno zapravili manj denarja kot za nakup novega, boste pa dobili bistveno več za svoj denar. Na to se nanaša tudi eden od nasvetov, na kaj morate biti pozorni pri nakupu rabljenega računalnika, ki ga lahko preberete spodaj.

Rabljeni računalniki niso nujno tudi manj kvalitetni. Nizko ceno, še posebej, ko gre za elektronsko opremo, pogosto povezujemo z nižjo kakovostjo. A to ne velja, sploh za tako imenovane »refurbished« računalnike. Ti so po kakovosti na enakem, če ne na višjem mestu kot novi, le da jih je mogoče dobiti bolj poceni.

Tudi rabljeni računalniki so zaščiteni. Če kupujete rabljen računalnik pri podjetju, kjer se profesionalno ukvarjajo s servisom in prodajo rabljenih računalnikov in podobnih naprav, vam bodo zelo verjetno na izdelek nudili vsaj enoletno garancijo. Še en razlog, zakaj je denar, porabljen za nakup rabljenega računalnika, dobro vložen denar.

Rabljeni računalniki imajo manj napak. Na tržišču skorajda ni naprave, ki ne bi imela kakšnih minornih težav. Pri nakupu nove naprave se vam kaj lahko zgodi, da bo delovala brezhibno, vse dokler ne bo – težava pa se bo po možnosti pojavila ravno med opravljanjem kakšne pomembne naloge in vam otežila, če ne onemogočila delo. Rabljeni računalniki so s tega vidika bolj zanesljivi, saj je podjetje, ali oseba, ki se ukvarja s servisom, te napake že odpravila, še preden boste prvič zagnali svoj »novi« računalnik.

Rabljeni računalniki so boljši za okolje. Tudi to prednost smo na kratko omenili že v uvodu. Proizvodnja vsakega novega predmeta močno vpliva na okolje, običajno v negativni smeri. Računalniki seveda pri tem niso nobena izjema, še posebej ne zato, ker so polni težkih kovin in kemikalij. Rabljen računalnik je boljši za okolje z več vidikov. Ljudje se starih stvari običajno znebimo, še preden je to dejansko potrebno (torej veliko preden so uporabljene do te mere, da niso več uporabne). To pogosto pomeni, da vržemo stran nekaj, kar še deluje, in kupimo novo. Z nakupom rabljenega računalnika podarite malo starejši napravi še eno življenje in s tem ne podpirate brezglavega potrošništva in proizvodnje vedno novih stvari. Poleg tega se z nakupom rabljenega računalnika izognete okoljski škodi (ogljičnemu odtisu), ki jo naredi transport.

Zdaj, ko smo vas prepričali, da je nakup rabljenega računalnika najboljša izbira za vas in za planet, pa vas moramo še posvariti. Kakovostnega rabljenega računalnika ne morete kupiti kar tako. Tako kot pri nakupu novega morate nekatere stvari dobro premisliti, da se boste odločili kar najbolje.

Kupujte od ljudi, ki jim lahko zaupate. Oglas na Bolhi, ki skoraj zastonj ponuja rabljen računalnik, morda zveni mamljivo, a kdo ve, kakšen računalnik boste dejansko dobili. Vprašajte se, ali vam bo prodajalec pripravljen pomagati, če gre kaj narobe. Če gre zgolj za nekoga, ki prodaja svoj rabljen računalnik, na pomoč ob težavah verjetno ne morete računati. Rabljene računalnike zato kupujte zgolj od podjetij ali posameznikov, ki se profesionalno ukvarjajo s servisiranjem in prodajo.

Premislite, kaj potrebujete. Ne mislite, da morate kupiti prvi računalnik, ki vam pride pod roke. Izbira rabljenih računalnikov je danes na tržišču izredno pestra in zato pri nakupu upoštevajte svoje potrebe in zahteve.

Primerjajte cene. Kot pri nakupu novega računalnika vedno primerjajte cene.

Temeljito preizkusite računalnik. Priporočljivo je, da računalnik preizkušate vsaj 30 minut, preden se odločite za nakup. Prižgite ga in odprite nekaj zavihkov v brskalniku. Pozorni bodite, kako hitro se prazni baterija. Preizkusite, kako računalnik prenaša, da hkrati teče več programov.

Ne glejte na denar. Seveda si danes le redko kdo lahko privošči, da pri nakupu računalnika nima v mislih omejitev, ki jih prinaša njegov oziroma njen budžet. Želimo vam le svetovati, da se v nakup rabljenega računalnika ne podajajte z mentaliteto zapraviti čim manj denarja, temveč za denar, ki ga imate na voljo, kupiti čim boljši računalnik. Tako boste na dolgi rok celo prihranili, saj bo dober računalnik tako z vidika programske kot strojne opreme deloval dlje in ga ne bo treba tako kmalu zamenjati.

Zdaj, ko ste dodobra informirani, pa le pogumno v nakup rabljenega računalnika. Ne bo vam žal.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*