Krotilec las Radko Krznaric

Izbira poklica in kariere ni lahka odločitev za večino ljudi, vendar je Radko Krznaric že v ranih letih v sebi čutil, da bo ali frizer ali pa glasbenik. Ker je odraščal v frizerski družini, kjer sta bila oba starša frizerja, je bila njegova odločitev kot na dlani. Vendar pa se je sam pri sebi odločil, da bo frizer za ženske, kajti zelo ga je motilo, da si v obdobju 50 let nazaj moški pri frizerju niso umivali las.

Njegova poklicna pot se je začela v Mekinjah pri Kamniku, kjer je obiskoval srednjo frizersko šolo, ki je trajala 3 leta. Že kot mladostnik je Radko Krizanic pogosto strigel svoje prijatelje, ker mu je bilo to od nekdaj v užitek. Včasih je seveda naredil tudi kakšno neumnost, kot na primer takrat, ko je prvič dobil v roke peroksid, ki ga je preizkušal na neki manekenki. Ker pa je bil neučakan in ker je bil peroksid premočan, je ubogi punci ‘skuril’ lase. No, na koncu mu je bilo tako hudo, da je ona tolažila njega.

Radko je zelo odkrit in prijeten sogovorec, ki ima močno osebno mnenje. Zelo direktno pove, da obstaja ogromno napak, ki jih frizer lahko naredi. Meni, da je pri nas vse premalo izobraževanja frizerjev, predvsem zato, ker frizerska stroka izgleda zelo enostavna. Vendar pa, če želiš biti dober, moraš hoditi na tečaje in izpopolnjevanja. Sam je že v 70. hodil na izobraževanja celo v London. Poudari, da na naših šolah manjka predavanj iz psihologije, kjer bi se dijak naučil uskladiti frizuro s stilom oblačenja, počutjem, delovnim okoljem svoje stranke.

Svojih začetkov se spominja nostalgično. Odprl je svoj salon v prvem nadstropju stavbe v Mariboru in ker je bila njegova žena ena izmed najboljših frizerk v Mariboru, je posel takoj stekel. Z grenkim priokusom pove, da je bilo v tistih časih lažje voditi frizerski salon, kajti danes gospodarska kriza vpliva na dohodke, mnogo ljudi hodi na delo v Avstrijo in se posledično ne pridejo frizirat k njemu. Vendar pa Radko Krzaric še vedno gleda v prihodnost pozitivno in z razigranim nasmeškom.

Zagotovo smo se vsi v življenju srečali s frizerjem, ki nam je bil enostavno všeč, ker je razumel, kaj hočemo. Take vrste frizer je tudi Radko. On pravi, da je vzrok temu, da dela v njemu najlepšem poklicu in se mu zdi najbolj zadovoljujoče, da sreča stranko na ulici, ki je zadovoljna z njegovim delom. Pove, da je težko najti dobrega frizerja, ki ti odgovarja, da se dva enostavno morata ‘začutiti’ in potem lahko zadeva steče. Potem frizer razume želje in pričakovanja stranke, le-ta pa je posledično z njegovim delom zadovoljna. Radko opozori še na to, da je pri nas prisotnega ogromno dela na črno, s katerim pa se on absolutno ne strinja, kajti prepričan je, da se za delo na črno uporablja proizvode in pripomočke slabše kvalitete, kot jih lahko ponudijo v frizerskem salonu, kjer obenem stranka dobi celo neke vrste garancijo za dobro opravljeno storitev.

Dobrosrčen gospod z leti izkušenj in prakse mladim frizerjem priporoča predvsem to, da se čim več izobražujejo, hodijo na tečaje, se poučijo o novostih in podobno. Naj naredijo mojstrski tečaj in si pridobijo naziv mojstra, kar je v tujini pravzaprav nujno, da sploh lahko odpreš salon. Resnično je močno naravnan k iskanju znanja in nadgrajevanju le-tega, ker meni, da le tako lahko frizer postane dober frizer.

Mojster frizerske stroke, gospod Radko Krzaric je eden od tistih frizerjev, h kateremu gre človek z vizijo o svojem izgledu in Radko mu to vizijo izpolni. S svojimi bogatimi izkušnjami, leti prakse in zanimanjem za novosti je lahko zgled za mlade generacije. S svojo pozitivno energijo, ki stremi k odličnosti in zadovoljstvu njegovih strank, pa je lahko zgled za vse nas, da se s pridnim delom in trudom ter vizijo lahko v življenju marsikaj doseže, postane dober.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*