Razglednice iz Posočja

Naj bo poletje, jesen, zima ali pomlad, kakor je sedaj, vedno radi sežemo po albumu in se spominjamo kako lepo je bilo, ko smo se sprehajali in bili na krajšem ali daljšem izletu. Fotografije v albumu, posebno če so lepo razvrščene po letnih časih, datumih nas spominjajo na tiste lepe dneve.

Danes je zunaj turoben, siv in hladen dan.

V roke vzamem album in se predam ogledu razglednic, katere so nastale po potepanju v Posočju.

POLETJE

prelepo toplo poletje preživeto v Posočju, ko še sonce segreje mrzlo Sočo, Tolminko, Nadižo… kaj je lepšega kakor se namakati  v reki.

Sproščeno ležanje na obrežju, oko ti ponese pogled med oblake. Ogleduješ ples oblakov, če imaš to srečo. Lahko pa se samo predaš čudovito modremu nebu in pustiš soncu da te greje.

Sem ter tja vidiš pogumne jadralce na nebu. Mogoče skupina zakriva sonce in ti meče senco… lahko hitijo k pristanku ker se bojijo temnih oblakov… če  sprostiš domišljiji pot napraviš čudovito razglednico iz Posočja zase, za naslednje rodove, pa tudi za prijatelje, znance…

        

JESEN

Deževno obdobje nam omogoča da si ogledamo tudi slapove. Čisto majhne, malo večje in zelo velike. V Posočju jih je ogromno. Turisti tudi kdaj omenijo da so prišli v deželo slapov, voda’…

Po travnikih vidiš živino kako smuka travo. Radovedne koze ti hitro oznanijo, da so te opazile. Na vejah, starih hišah ali pač kjerkoli vidiš pajkove mreže. Kako lepo je ogledovati njihovo mojstrovino. Čudež kaj vse znajo napraviti tako majhne živali.

Vse te spomine imaš v svojih razglednicah Posočja. Kako lepo ji je občudovati, se spominjati…

ZIMA

zna biti tudi kruta. Posebno v višje ležečih krajih, ko zapade sneg. Lepo za oči, prava paša, vendar težko za tam živeče ljudi. Sneg, čiščenje cest, odhodi v šolo, službo, dolino.. težko,kruto… Ne vedo kaj jim prinese noč, jutro, dan….

Danes je dan lep, topel, čutiš hlad na licu, brije mrzel veter. Ampak ….

Zvečer ali jutri bo že sneg, mrzlo, ledeno.. to je zima. Zima ljudi v Posočju. Spominja te na razglednico katero bi poslal nekomu iz Posočja za praznike. Mogoče novoletne. Bilo bi lepo. Posoška razglednica. Mogoče bi jo poimenoval : “Božično novoletna razglednica iz Posočja”.

POMLAD

Zjutraj se odločiš in odrineš v hribe, naravo. Malo se odpelješ, malo pa vzameš pot pod noge ali pa kar s kolesom kreneš na pot. Mogoče bi šli na kobariško stran. Krn je prečudovit,obsijan je s soncem. Od daleč lahko ogleduješ igro vetra s snegom na vrhu Krna.

Prelepa razglednica. Unikatna. Pravi trenutek in klik s fotoaparatom.

Spomin iz Posočja. Lahko ti uspe ujeti v fotografijo še kobariško kostnico.

Želiš naprej, v hribe, v gore…. Drežnica ali pa še dlje.

pomlad

Ogleduješ in fotografiraš. Prečudovito je, tišina. Narava. Ptice. Vse to te obdaja. Od daleč slišiš brnenje traktorja, delo na travniku je potrebno opraviti ob tako lepem vremenu.

Pogled ti ne da miru. Postanek, razmislek in korak te sam odnese naprej. Kako bo doma lepo pripovedovati o vseh teh lepotah narave. Škoda da so ostali doma. Vendar jim podarim razglednico za spomin na današnji dan. Lepo je bilo….

Doma je dan turoben, siv. Hladno je. Končam s pregledovanjem razglednic. Prelepo je bilo. Drugič jih moram napraviti še več. Mogoče krenem na na drugo stran Soče, Tolminke, Nadiže, Idrijce.. Kdo ve?

Zopet bo potrebno napraviti nekaj lepih razglednic zame, za prijatelje in vse ostale ki so ostali doma.

En komentar

  1. Čudovita predstavitev.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*