Recept za življenjePrejšnjo nedeljo sem že kmalu po zajtrku začutila tisto željo po sladkem. Pa ne po čemerkoli, zaželela sem si domače pecivo. Ker pa peciva ne pečem prav pogosto, v omarah in v hladilniku ni bilo drugega kot sestavine za palačinke ali enostavno pito. Saj jo poznate, ta je tista, kjer uporabiš kot mero kar lonček za jogurt, potrebuješ pa le osnovne sestavine: mleko, olje, moko, sladkor, jajca, pecilni prašek in vaniljni sladkor ter katerokoli sadje. Zelo enostavno, hitro narejeno in okusno domače pecivo.

Ko sem se potem zadovoljno sladkala s pecivom, sem razmišljala, da so verjetno lahko vse stvari v življenju dokaj enostavne, če poznamo recept. Pa sem se vprašala:«Ali obstaja tudi kakšen recept za življenje

Recept za življenje

Verjetno obstaja. Mogoče jih obstaja več. Sicer pa, kolikor se poznam, v nobenem primeru ne bi sledila kar vsem navodilom iz knjige. Vedno sem stvari raje prilagodila po svoje. Izbrala svoj recept.

In, če bi ga pisala danes bi moj recept za življenje vseboval naslednje »sestavine«:

  1. Imej rada sebe.

Sem mnenja, da je najprej potrebno imeti rad sebe in potem lahko imamo radi tudi vse druge. Veliko govorimo o ljubezni tudi o brezpogojni ljubezni. Jaz menim, da lahko brezpogojno ljubezen lahko najbolje »vadimo«, če najprej sprejmemo sebe takšne kot smo.

Ne vem kakšne izkušnje imate vi, ampak meni ni bilo dovolj, da sem si to ponavljala. Še vedno se učim, so se pa prave spremembe zgodile šele, ko so se uskladile moje misli, besede in dejanja.

Kaj to pomeni v praksi? Da sama sebi ne govorim negativno (velikokrat smo sami sebi največji kritik), da o sebi ne mislim negativno (vsi delamo napake in ko je naredimo, lahko samo poskušamo to popraviti takoj ali ko je to mogoče), da ne delam stvari, ki jih ne želim počet (ko imam to možnost).  1. Sprejmi odgovornost za svoje življenje.

Zaradi dogodkov, ki so zaznamovali moje življenje v prvih dvajsetih ali celo v prvih tridesetih letih, nisem prav zares sprejemala odgovornosti za svoje življenje in svoje odločitve. Nekako sem se bolj nagibala k temu, da sem poslušala kaj so drugi menili, da bi bilo zame dobro ali pa prepustila, da so se stvari zgodile po svoje. Menila sem, da s tem, ko ne sprejemam »svojih« odločitev, tudi odgovorna nisem zanje. Vam gre na smeh, ko to berete? Verjamem. Tudi meni gre sedaj. Takrat pa sem resnično tako razmišljala.

Sedaj želim sprejemati odločitve, čeprav me je včasih še vedno strah. Strah, da bom naredila napako, sprejela napačno odločitev. Ampak vam povem nekaj, z vsako odločitvijo je lažje. Res je kot pravi Ralph Waldo Emerson: »Delaj tiste stvari, ki se jih bojiš in strah bo izginil.«

In veste kaj me še tolaži? Tudi, če naredim napako, vsaj vem, da sem jo naredila sama.

  1. Verjemi vase.

Ne vem ali je bilo zame težje začeti resnično imeti rada sebe ali začeti resnično verjeti vase. Od malega sem namreč imela občutek, da nisem dovolj pametna, dobra, lepa, … (lahko bi kar še naštevala, verjemite).

Potem sem spoznala, da so vse to le misli, ideje o meni, ki jih imam. Ne to, kar resnično sem. In potem sem se enostavno odločila, da poiščem izjeme od teh misli in začnem o sebi misliti drugače, lahko bi rekli pozitivno. In z vsakim uspehom, je šlo lažje.

  1. Vsaka posledica ima svoj vzrok.

Ne vem kako si vi predstavljate usodo in karmo. Jaz se nagibam k razlagi, da ima vsaka posledica,svoj vzrok oziroma, da imajo naša dejanja določene posledice. Veliko bolj kot k temu, da imamo neko usodo, se nagibam k temu, da si sami oblikujemo svoje življenje z odločitvami. Dopuščam dejstvo, da je neko sosledje dogodkov mogoče določeno in je jasno, ko naredim prvi korak kakšen bo deseti. No, mogoče ne meni oziroma nam, če bi to namreč vedeli, včasih prvega koraka ne bi naredili, a saj ste dobili občutek o čem govorim, kajne?

  1. Življenje je igra.

Moje mnenje je, da življenja ni za jemati preresno. To ne pomeni, da se ne držimo dogovorov, nalog, obljub, ampak gre bolj za to, da ne strmimo samo k cilju, da uživamo tudi na poti, da znamo poiskati drugo rešitev in ne silimo skozi zaprta vrata, da počnemo stvari iz veselja, ne zaradi rezultata, da na poraz ne gledamo kot na nekaj dokončnega, ampak samo kot rezultat.

Še bi lahko naštevala. Še bi lahko pisala. To je le kratek tekst mojega pogleda na življenje danes. Verjetno sem stvari drugače »videla« pred desetimi leti in jih bom spet drugače čez deset let.

Kaj pa vi? Kakšen bi bil vaš recept za življenje? Je katera vaša »sestavina« podobna mojim?
Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*