Zakaj je Rubikova kocka obvezna v zbirki igrač vaših otrok?

Ena svetovno najbolj znanih mehanskih ugank oziroma igrač je Rubikova kocka. Zagotovo se spomnite, kako ste jo v otroštvu vrteli po rokah, v upanju da vam bo uspelo vsako barvo spraviti na svojo ploskev. Če ste bili pri tem uspešni – super (in seveda čestitke). Vendar bolj pomembno v tem primeru pa je bilo že samo dejstvo, da ste se s kocko ukvarjali in jo poskusili rešiti. Namreč v tem primeru zagotovo velja (malo prirejeni) izrek Sometimes you win, sometimes you learn (Včasih zmagaš, včasih pa se kaj naučiš). Se sprašujete zakaj? Odgovor je preprost, pa vendar vas bo navdušil, saj boste hitro ugotovili kako je Rubikova kocka pozitivno vplivala na vas in kako lahko z njo pomagate pri (predvsem) intelektualnem razvoju vaših najmlajših.

rubikova kocka igra

 

(Res) kratka zgodovina Rubikove kocke

Rubikova kocka je nastala leta 1974, izpod rok izumitelja, kiparja in profesorja arhitekture, Erna Rubika. Sprva je dobila ime Magična kocka, leta 1980 pa so jo preimenovali v Rubikovo. Kocka je prišla na police trgovin leta 1977, dve leti kasneje pa se je pojavila tudi izven meja Madžarske. O priljubljenosti Rubikove kocke priča tudi podatek, da so do danes prodali že več kot 300 milijonov kock.

Kako je Rubikova kocka sestavljena

Originalna Rubikova kocka je narejena iz plastike, sestavlja pa jo 26 manjših kock, ki se vrtijo okoli notranjega, nevidnega jedra. Vsaka stran Rubikove kocke je pobarvana z eno od šestih barv. Če so barve pomešane, pomeni da kocka ni rešena in jo je potrebno rešiti in postaviti v prvotno stanje. Načinov kako kocko rešiti je ogromno, pri tem pa si lahko pomagate z raznimi navodili (knjige, posnetki,…).

Zakaj je Rubikova kocka obvezna v zbirki igrač vaših otrok

Pa smo prišli do najbolj pomembnega dela – zakaj je reševanje ali pa igranje Rubikove kocke tako dobro in kako pozitivno vpliva na otroke? Pozitivnih učinkov reševanja kocke je kar nekaj:

 • odlična vaja za treniranje možganov
 • izboljšanje motoričnih sposobnosti
 • izboljšanje otrokove koncentracije
 • poveča otrokovo zmožnost samostojnega reševanja težav (v kolikor jo rešuje brez navodil)
 • izboljša hitrost osredotočanja na nastalo težavo
 • izboljša ohranjanje kratkoročnega spomina
 • izboljša prostorsko zavedanje
 • z njo otrok razvije zavedanje o tem, da vaja dela mojstra
 • prav tako pomaga pri razvoju hitrih mentalnih refleksov
 • z njo otrok razvije tudi potrpljenje, odločnost in vztrajnost
 • navsezadnje pa uporaba kocke izboljša splošne kognitivne sposobnosti

Uporaba Rubikove kocke pozitivno vpliva na razvoj otrok

Torej kot vidite, je le malo igrač, ki bi tako pozitivno vplivale na otrokov razvoj, kot to počne Rubikova kocka. Zanimivo, da obstaja že več desetletij, v zadnjem času pa je kar malo poniknila. Razlog za to so elektronske igrače, računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni, ki vsekakor imajo svoje prednosti, vendar pa nikakor nimajo toliko pozitivnih učinkov kot Rubikova kocka.

Pa naj ne ostane le pri otrokih. S kocko se pozabavajte tudi sami, saj bo vam prav tako koristila pri ohranjanju koncentracije in boljšega spomina, kognitivnih sposobnostih in zmožnosti reševanja težav. Študije kažejo tudi na to, da igranje Rubikove kocke preprečuje nastanek demence (študija opravljena na kandidatih, starejših od 75 let).

Ta magična igrača, Rubikova kocka, ki je dejansko veliko več kot le igrača, bo znatno vplivala na razvoj in sposobnosti vaših otrok. Odlična prednost kocke je tudi njena cena, saj je cenovno veliko bolj dostopna kot sodobne elektronske igrače, tablice in telefoni. Zatorej se nikar ne obotavljajte z nakupom, tudi če so vaši otroci še v plenicah – najmlajša junakinja, ki je rešila Rubikovo kocko, je stara le 2 leti.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*