S kolesom okrog Blatnega jezeraBlatno jezero….legenda med jezeri…jezero, ki je bilo nekoč morje predvsem za vzhodne Nemce…jezero, ki nudi tisoč in eno možnost zabave, od kolesarjenja, plavanja, surfanja, jadranja, odbojke na plaži, ter različne zabave in koncerte. Poleg tega je zelo razvit tudi zdraviliški turizem, sploh v Hevizu, kjer so številni termalni vrelci.

Termalno jezero v Hevizu- Blatno jezero

“Balaton” se ponaša tudi z elegantnimi in skrivnostnimi dvorci, zmernimi cenami in vsako leto privablja s svojim kristalno čistim zrakom na tisoče turistov, še vedno predvsem nemških, avstrijskih in madžarskih, ki si želijo zabave in vode. In zakaj ne izbrati malo drugačnega poletna dopusta, namesto čakanja v dolgih kolonah, ki se vijejo proti jadranskemu morju?

Blatno jezero ni tako zelo daleč od naše meje …bornih 70 kilometrov naštejemo in nikjer sledi o takih kolonah, kot smo jih vajeni proti morju. Za razliko od morja, tu najdemo veliko miru in veliko možnosti za prebijanje dopustniških dni. In eden od načinov je zagotovo kolo. Kolesarske steze so odlično urejene, dobro označene, ponekod so sicer že potrebne popravil in obnove, tako, da je gorsko kolo kar dobra izbira. In kolesarjenje v poletni vročini ni naporno, saj nam lahni vetrič več kot prijetno pihlja v razgreto telo. Tudi trajekti so nam lahko v pomoč, prepeljejo nas z ene na drugo stran jezera in nam pomagajo pri premagovanju kilometrov.
Ena glavnih atrakcij ob Blatnem jezeru je termalno jezero v Hevizu, katerega temperatura se giblje poleti med 33 in 35 stopinjami in vse to na račun številnih izvirov. Jezero krasijo temno roza lokvanji, njegovo blato je, vsaj tako gre glas, zelo zdravilno.

Kolesarska pot - Blatno jezero
Kolesarska pot – Blatno jezero

Iz Heviza do Keszthelyja se popeljemo skozi gozd s kolesom, le 5 kilometrov razdalje moramo premagati. Tukaj lahko obiščemo eno od treh največjih madžarskih palač v baročnem stilu, palačo Festetics, pa Mali Balaton,ki je prava mini džungla, kjer najdemo na tisoče rastlin in različnih ogroženih ptic, ki so tu našle svoje zatočišče. Vsaj 250 vrst jih je naštetih, 27 vrst ptic je zaščitenih.

Dvorec Festetics
Dvorec Festetics – Blatno jezero
Mali Balaton
Mali Balaton
Mali Balaton
Mali Balaton
Mali Balaton
Mali Balaton

S kolesom lahko nadaljujemo v Badascony, kjer se raztezajo tradicionalni vinogradi. Tukaj lahko naše brbončice okušajo posebno vino Welschriesling, ki je plod trte, ki raste na vulkanskem kamnu in jo razvaja odlična klima ter odsev Blatnega jezera. Naše oči uzrejo prostrana polja sončnic, ki delujejo skoraj neskončna.

Golf ob Blatnem jezeru
Golf ob Blatnem jezeru

 

Kolesarska promenada ob Blatnem jezeru
Kolesarska promenada ob Blatnem jezeru

Sledi vasicaTihany, ki je na polotoku in nas razveseljuje s prekrasnimi razgledi, nenavadnimi hišicami, kjer se vsi ukvarjajo s keramičnimi izdelki.

Tihany- Blatno jezero
Tihany - Blatno jezero
Tihany – Blatno jezero

Če še nismo naveličani kolesa se podamo do Balatonfureda, ki je prava Meka za jadralce in za vse tiste, ki si želijo sprostitve v zdraviliščih. To je mesto, kjer se je vse začelo, prvi gosti so v to mesto prišli v 17.stoletju in od takrat je zelo razvit zdraviliški turizem ob Blatnem jezeru.

Jadranje - zelo priljubljeno na Blatnem jezeru
Jadranje – zelo priljubljeno na Blatnem jezeru

In že je za nami kar lep kos poti. Za najbolj zagrizene kolesarje ni preveč hud zalogaj obiti jezero, malo manj zagrizeni pa si razdelimo jezero na več dni. Veliko, res veliko je znamenitosti, veliko naravnih kotičkov, zaradi katerih se je vredno ustaviti in si jih ogledati. Ob obali so številne klopce, ki nas vabijo k počitku in k občudovanju številnih prelepih labodov in račk.

Klopi vabijo k počitku in uživanju
Klopi vabijo k počitku in uživanju – Blatno jezero
Prisrčen prebivalec Blatnega jezera
Prisrčen prebivalec Blatnega jezera
Brez ciganskega golaža ne gre
Brez ciganskega golaža ne gre

Na južnem delu jezera se znajdemo v Siofoku, najbolj mondenem mestu ob Blatnem jezeru. Je mesto glasbe, zato lahko tukaj vsak najde nekaj zase…od opere pa vse do disco glasbe v diskotekah, katerih je nemalo število. In naš kolesarski krog zaključimo v Balatonboglarju, mestecu, ki je znano po odlični kapljici in grozdju.

Privoščimo si kozarček žlahtne kapljice
Privoščimo si kozarček žlahtne kapljice

V primeru slabega vremena se pa lahko zapeljemo do Budimpešte, ki je oddaljena dobri dve urici vožnje.In na koncu poti sledi le še namakanje v vodi in uživanje v dobri madžarski kuhinji ob spremljavi ciganske glasbe.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*