Šamanizem za vsak dan

Vsi poznamo skrivnostne šamane amazonskega pragozda ali ponosne severno ameriške indijance, ki kadijo pipe in napovedujejo prerokbe.

Vendar pa le redko kdo izmed nas ve, da korenine šamanizma segajo daleč v mrzlo sibirsko tajgo med tamkaj živeča ljudstva, katerih usoda nam do sedaj ni bila niti malo znana. Ne le severnoameriški indijanci, tudi sibirska ljudstva so bila mnogokrat prisiljena spreminjati svoj način življenja, ker jih je v to prisilil sistem. O njihovem trpljenju vemo dejansko zelo malo. Vendar pa smo lahko prepričani, da se njihova dediščina o šamanizmu ni izgubila in da jo še vedno prakticirajo praktično v vseh živečih domorodnih ljudstvih po različnih koncih sveta, prehaja pa tudi v sodobno družbo, saj vedno več ljudi čuti, da smo izgubili povezavo z materjo Zemljo.

Kdo je šaman?

V starodavnem izročilu je šaman ponavadi starešina v plemenu, ki s pomočjo naravnih snovi rastlinskega izvora dosega različna stanja zavesti in se tako poveže z materjo Zemljo ter na tuzemeljsko življenje prinaša koristne nasvete, vedenja in uvide. V različnih plemenih se šamani poslužujejo različnih rastlin, ki rasejo v njihovem lokalnem okolju. Vsak šaman natančno pozna učinkovine posamezne rastline, njene slabe in zdravilne lastnosti ter z njimi ravna odgovorno in se jih ne poslužuje zgolj za zabavo.

Šamanizem

Šaman je tisti, ki se poveže z Zemljo, da bi tukajšnjim ljudem predal sporočila. Vendar pa šamanizem ni verska praksa. Šaman je sicer spoštovan član vsake skupnosti, vendar ima v sebi hkrati neko igrivo zlobo, ki človeka vedno pušča prepuščenega samega sebi in svojim razmišljanjem. Šamani ne dajejo navodil kako živeti, šamani izzovejo posameznika, da se sooči sam s seboj, z vsemi svojimi platmi. Tako temnimi kot svetlimi in jih sprejme ter se z njimi poistoveti. Kot zdravilec lahko ozdravi marsikatero bolezen, vendar pa človeka zraven vedno vpraša: Kdaj si prenehal plesati, kdaj si prenehal peti, kdaj si prenehal biti očaran nad zgodbami ter kdaj si prenehal uživati zatočišče umika v tišino?

Šaman in sanjanje

Eden izmed načinov, kako se šaman poveže s svojim višjim jazom je tudi sanjanje. Vendar to sanjanje ni kar vsakršno sanjanje saj je namenjeno prav temu, da šaman v drugi svetovih, ki so prav tako resnični, najde odgovore na vprašanja iz tega sveta. Ta način sanjanja se imenuje lucidno sanjanje in je še vedno dokaj nepoznana praksa pri nas. Lucidno sanjanje je z drugimi besedami sanjanje z zavestjo. Torej sanjalec sicer sanja, a z namenom in zavedanjem kaj se dogaja in po katere odgovore je prišel.

Lucidno sanjanje ni nekaj, kar je dano le izbranim posameznikom, saj se ga lahko nauči vsak z redno prakso. Šamanizem tudi ni edina praksa, ki se poslužuje takšnega načina sanjanja. Lucidno sanjanje lahko izvajamo povsem neodvisno od katerekoli druge prakse, filozofije ali vere, je povsem nevtralno in služi le namenu spoznavanja svoje podzavesti. Če vas torej zanima kaj se dogaja v vas in zakaj se nekateri dogodki ter ljudje ponavljajo v vašem življenju, vprašajte sami sebe. Nastavite si budilko 15 minut preden običajno vstanete ter si že prej pripravite vprašanje, ki vas zanima. ko budilka zazvoni se spomnite vprašanja ter nazaj zaspite. Potopili se boste v lucidno stanje, kjer boste sicer vedeli, da sanjate a vendar boste lahko počeli neverjetne stvari in dobivali odgovore, ki jih sier ne bi.

Vrnitev duše

Pomemben obred v šamanizmu je vrnitev duše ali po angleško soul retrieval. Če se pogosto počutite kot, da vam nekaj manjka, da ste vedno vodeni od nekoga drugega, ste izgubljeni in ne vidite poti naprej, živite s strahom ali anksioznostjo ali pa se vam zdi, da se drugi ljudje delajo norca iz vas ter vas na vsakem koraku prinašajo naokoli, potem po vsej verjetnosti ne živite v skladu s hrepenenjem vaše duše oz. niste uglašeni s svojo podzavestjo. V teh primerih šamani na človeku opravijo obred vrnitve duše, kar pomeni, da vam ponovno pomagajo vzpostaviti stik z vašim resničnim jazom. Do izgube stika pride tudi vsakič, ko nas življenje postavi na preizkušnjo, doživimo stresno situacijo ali travmo. Takrat vsakič malo po malo zatremo delček našega resničnega jaza in sčasoma pride do tega, da smo popolnoma odtrgani od njega.  Vrnitev duše je tako nujno potrebna, da se zopet najdemo in postavimo na pravo pot, ki je resnično naša.

Sodobni šamanizem

Nekateri šamani dandanes prakticirajo novo obliko šamanizma, ki jo imenujejo moderni šamanizem. Korenine in izročila sta sicer še vedno globoko vsidrana v vsakodnevno prakso, a zavedanje, da več kot polovica človeštva živi v mestih in da se civilizacija močno spremenila vodi nekatere šamane v prilagojeno obliko glede na potrebe časa. Šamani med nami ne nosijo več plemenskih oblačil ter se barvajo po obrazu, ne kitijo se s perjem in plešejo okoli ognja, kot si marsikdo klišejsko predstavlja šamansko prakso. Sodobni šamani so med nami, na videz navadni ljudje z navadnimi službami, ki pa nam kaj hitro lahko dajo vedeti, da se za tistimi prodornimi iskrivimi očmi skriva še marsikaj drugega. Ste morda tudi vi eden izmed njih?

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*