Sem (bil) knjigomrznež?Ste se zalotili kdaj ob misli, da mogoče berete premalo. Saj veste, nimam časa, nimam denarja, knjige so dolgčas, koliko knjig prebrati, da se lahko pohvalimo pred znanci, ni privlačnih vsebin ali piscev, ki bi jih pisali. Ni privlačnih vsebin ali piscev, ki bi jih pisali? No, mogoče je ta res malce za lase privlečena ampak vsaj kar se tiče mene sem moral najprej razmejiti med domačo in tujo pisano besedo.

V časih mojega šolanja smo morali žvečiti v glavnem domačo pisano besedo. Rekli smo ji obvezno branje in morali smo tudi izdelovati obnovo prebranega. Na seznamu v glavnem domači pisci knjig. Vsebine za nas odraščajočo mladež mogoče preveč duhomorne. Ampak zasejale so seme.

Čas je tekel. Seme ni več zdržalo. Pričelo je kliti in vcepljati potrebo po duhovni hrani. Vseeno je v podzavesti pustilo malce grenkega priokusa po obveznem branju. Zato sem se odločil, da sprejmem kompromis: iskal in našel sem tuje pisce knjig, ki so zadovoljili mojo potrebo po dobri in kratkočasni knjigi, ki te zlepa ne pusti od sebe. Kot prva ljubezen, ko ne moreš ne jesti in ne spati.

Čas je tekel. In potem se je v mojem življenju pojavil Matjaž.

Matjaž

Simpatičen možakar srednjih let, ki sem ga najprej spoznal kot basovsko obarvanega sopevca v pevskem zboru. Nagonsko sem čutil, da je človek, ki ima v sebi nekaj, kar bi na vsak način rad spoznal. Kot potrdilo resnici, da smo ljudje povezani med seboj v matrici in da obstaja zakon privlačnosti, mi je ponudil-ne boste verjeli- knjigo, ki jo je sam napisal. Preberi jo tako za kratek čas pa mi povej svoje mnenje, mi je dejal, ko mi jo je izročil. Meni, ki knjig domačih piscev kot sem že omenil, nisem jemal za resno branje.

Vljudnost je lepa čednost zato sem knjigo vzel in mu obljubil, da jo bom prebral. Sam pri sebi pa o tem še nisem bil čisto prepričan. Pomagal mi je črv radovednosti, ki je začel opravljati svoje delo.

Imam navado, da pri vsaki knjigi najprej obdelam platnice (prva stran zunaj-znotraj, zadnja stran zunaj-znotraj). Na videz banalne stvari. Ampak razkrivajo marsikaj. Če so dobro zasnovane, lahko takoj pritegnejo bralca. Ali odvrnejo.

O avtorju recimo:
Je zdravnik, vendar tudi pristaš komplementarnega pristopa k zdravljenju. Duhovnost mu ni tuja, prav tako dejavnosti, ki krepijo fizični vidik človeka ne. Skratka prototip ustvarjalnega bitja.

Odlomek iz vsebine recimo:
Zaljubljenost ima eno samo vprašanje, ki je vprašanje vseh vprašanj zato, ker nanj ni odgovora. Ljubi me, ne ljubi me? Vzemi marjetko in populi ji cvetne lističe in poslušaj lasten glas. Ljubi me, ne ljubi me. To je tudi odgovor…

Zaljubljenost
Potem je na vrsti prelistavanje. Ve se, kaj običajno pritegne moškega bralca. In odprl sem knjigo ravno na tem mestu. Naključje?

Tu je odlomek:
Pobarval se je v lice, pojecljal, da se drugi teden zadnjič vidita, ko bosta zaključila terapije, dvignil se je od mize, vstala je tudi Andreja in mu stopila naproti za pozdrav, pogladila je krilo po stegnih, ko je gospoda psihologa prevrnilo neko dušno dogajanje, nek nevidni soigralec ga je sunil v hrbet, kot bi klecnil v sebi, je segel po Andreji in rokovanje spremenil v objem, ona ga je instinktivno zadržala, saj ni bil napačen gospod, ženska je narejena za pestovanje in objemanje…Bližina dveh teles je moškemu izključila razumske zavore, saj je znano, da moški lahko razmišlja le z eno glavo, in roka se mu je spustila po njenem hrbtu do pasu in ga pritegnila k sebi…

Mlin človeških strasti
Nisem več dolgo prelistaval. Odločitev je padla. Lotil sem se branja in se potopil v svet glavnega junaka, uspešnega, novodobnega poslovneža in kontrabanta. A tudi on mora spoznati, da denar ne prinese vedno sreče, še posebej, če sta posredi usodni urok in mladostna nepremišljenost. Na poti, ki jo mora prehoditi, sreča usodne ženske svojega življenja in na koncu se znajdejo vsi skupaj v mlinu človeških strasti, hkrati blizu in daleč, v zanosu in dvomu.

Nisem (bil) knjigomrznež. Samo nekaj vode je moralo preteči, da sem stopil v svojo nejevero in si dovolil premagati lastne predsodke. Za to knjigo lahko celo rečem, da bi bil zelo vesel nadaljevanja.

Spoštovani bralec članka, če sem vam vzbudil zanimanje za preplet posameznih zgodb v eni knjigi, ki se na koncu zlijejo v presenetljiv razplet, me lahko brez zadržkov pokličete na gsm 031 805 352 ali pišete na e-naslov: frenky.bela@gmail.com

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*