Senčila izberite glede na svoje potrebe in želje

Kadar na novo opremljamo svoj dom ali pa ga le prenavljamo, moramo biti pozorni na prav vse elemente, ki sestavljajo naši hišo oziroma stanovanje. Pri tem ne gre le za stavbno pohištvo in notranje pohištvene elemente, temveč tudi za zunanji videz stavbe, ki veliko sporoča o nas. Pomemben del zunanjega videza so tako tudi senčila, ki jih lahko dandanes dobite v najrazličnejših izvedbah in lahko zadovoljijo še tako specifične želje ali potrebe.

senčila okna

Ko jih izbirate, svetujemo, da pri tem poslušate zlasti sebe: katere njihove funkcije so vam najpomembnejše, kaj želite z njimi doseči, koliko vam pomeni estetski videz in koliko denarja ste pripravljeni za senčila odšteti. Seveda se vam ob izboru senčil zagotovo porajajo še kakšna druga vprašanja, s katerimi pa predlagamo, da se obrnete na strokovnjake, na primer na Kosec trade, kjer boste našli vrhunsko usposobljene ljudi s tega področja, ki imajo tudi veliko izkušenj in dovolj znanja, da vam z lahkoto priskočijo na pomoč in vam predlagajo najboljše rešitve za vaš dom – seveda glede na to, kaj si želite in kaj potrebujete.

Katera senčila poznamo?

Znano je, da poznamo več vrst senčil, ki bi jih v grobem lahko razdelili na zunanja in notranja. Nekateri si omislijo le eno od teh dveh vrst, spet drugi imajo oboje. Odločitev je seveda povsem vaša, strokovnjaki pa so tu zato, da vam pri odločitvi pomagajo, da razrešijo vaše dileme in da vam odgovorijo na še tako nenavadna vprašanja. Senčila boste v vsakem primeru kupovali na dolgi rok, ne le za par let, zato je dobra odločitev na tem mestu še kako pomembna. Kakovost senčil naj bo na prvem mestu, temu pa seveda prištejmo še njihovo praktičnost oziroma funkcionalnost, videz ter seveda finančni vložek, ki ga zahtevajo.

Kadar se odločate o tem, kakšna senčila bi radi imeli, morate razmisliti o nekaterih dejstvih. Preverite, ali je namestitev zunanjih senčil pri vas sploh mogoča. Res je, da so odlična z vidika toplotne in zvočne izolacije in s tem varčujejo z energijo, okna pa ohranjajo nedotaknjena z vidika vremenskih razmer, medtem ko lahko uspešno odženejo tudi kakšnega nepridiprava, ki bi si morda drznil nepovabljen vstopiti v vaš dom. Notranja senčila pa so pomembna zlasti zato, ker vaše notranje prostore varujejo pred neposredno sončno svetlobo in seveda tudi radovednimi pogledi iz zunanjosti. Poleg tega so lahko čudovit estetski dodatek preostali notranji opremi in iz nekega običajnega stanovanja pomagajo ustvariti tisti pravi dom.

Če vas torej zanimajo senčila najrazličnejših vrst, naj vam damo vsaj nekaj predlogov, o katerih lahko razmislite. Zunanje žaluzije pomenijo dobro zaščito svetlobo in vročino, seveda pa bodo sončnim žarkom preprečile neposreden vstop v prostore. Na voljo pa so seveda tudi notranje žaluzije s podobnimi funkcijami, razlika je pač v tem, kje jih namestimo. Rolete so prav tako zelo pomembne, kadar govorimo o odbijanju vročine oziroma toplote, poleg tega lahko popolnoma zatemnijo notranje prostore. Tudi tu poznamo več vrst, ki jim je skupno dejstvo, da so dober zvočni in toplotni izolator, hkrati pa so pomembne tudi s področja varnosti kot take. Poznamo pa tudi druga senčila, na primer tako imenovani screen rolo, ki ga lahko uporabljamo zunaj ali znotraj, deluje pa tudi kot komarnik. Na tem mestu smo lahko bolj pozorni na samo tkanino pa tudi na barve, saj lahko vse to prilagodimo celotnemu videzu našega domovanja. Med senčili se znajdejo tudi pliseji, tende in markize ter, seveda, tradicionalna polkna, ki jih lahko naredijo iz različnih materialov. Polkna so izredno uporabna in preprosta za rokovanje, hkrati pa so tudi odlična zaščita pred takšnimi in drugačnimi neprilikami.

Senčila so torej izredno pomemben element prav vsakega doma, saj poleg varnosti in zaščite nudijo tudi neke posebne občutke, zaradi katerih se v svojem domu tudi zares počutite kot doma. To pa je nenazadnje tudi eden od pomembnih ciljev urejanja naših domov.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*