Kakšna je zveza med dolgim življenjem in dobrim sesalnikom?Če boste stoletnika vprašali po receptu za dolgo življenje, vam bo povedal marsikaj o zdravi prehrani, pa najbrž o kozarčku rujnega vsak dan za kosilo, nič kajenja in pretiravanja pri čemerkoli ter o skromnem življenju, včasih celo na robu pomanjkanja. Toda ko boste enako vprašanje zastavili drugemu stoletniku oziroma stoletnici, bo njen recept ravno nasproten oziroma opazno različen. A častitljivo starost sta dočakala oba.

Mar ni podobno tudi s sesalnikom, sploh z dobrim sesalnikom? Eni prisegajo na vodne, drugi na zračne, tretji na parne, za četrte bo delo opravil kar robotski, spet peti so zadovoljni že z majhnim ročnim, baterijskim sesalnikom. In vsakdo bo pri tem zaverovano prisegal, da njen/njegov posesa in očisti najbolje in da je to najboljše, kar lahko za to ceno dobiš na trgu. Običajno s pripombo, da je vse ostalo nateg oziroma slaba kupčija.

Sesalec

Poanta primerjave je seveda v tem, da sta recept za dolgo življenje ter vizija dobro očiščenega in posesanega prostora v domeni povsem individualnega pristopa. Kar je dobro za nekoga, ni nujno tudi za nekoga drugega, in med malimi gospodinjskimi aparati se pri izbiri sesalnika znajdemo v skoraj nepremostljivi poplavi informacij. Če za pomoč in mnenja pobrskamo na kakšnem spletnem forumu, ni bistveno bolje, saj tam za nameček ne veš, čigave izkušnje in informacije so resnične, za katerimi pa stoji kak plačani »forumaš« ali celo kdo iz trženjskega oddelka katerega od izdelovalcev.

Kako se znajdem v poplavi informacij in nastavkov?

Dileme, ali naj bo naš naslednji sesalec klasičen suh, moker, mokro-suh, baterijski, robotski, navpičen, vodoraven, z manjšo ali večjo močjo sesanja, z manj ali več nastavki, bomo najlažje odpravili, če bomo najprej izhajali iz svojih potreb, ki temeljijo predvsem na velikosti in opremljenosti stanovanja oziroma hiše, kjer prebivamo. Če smo sami (oziroma kdo v naši družini) nagnjeni k alergijam, moramo upoštevati tudi to. Kajti sesalec ni le tehnični pripomoček, s katerim prostor vizualno očistimo, temveč koristna naprava, ki nam ob pravilni uporabi tudi zares zagotovi dejansko čistočo. Ob kopici mikrobov, pršic, prašnih delcev in druge škodljive nesnage, ki je je v prostorih na pretek, se precej bolje počutimo, ko vemo, da smo jih s sesanjem za nekaj časa odstranili. Za razliko od preproste metle, ki smeti zgolj premakne.

Sesalnik

Imamo doma na tleh položen večinoma parket ali ploščice? Veliko preprog? Kavče, stopnice? Želimo za občasno popolno čistočo izvesti globinsko čiščenje vzmetnic in vzglavnikov? Moramo ob sesanju premakniti veliko kosov pohištva in privzdigniti veliko oblog? Vzemimo si čas in se na končno odločitev pripravimo z brskanjem po spletu, s primerjanjem tipov in slogov čiščenja, tehničnih značilnosti in predvsem nastavkov. Vrag se običajno skriva v podrobnostih in pri sesanju ni nič drugače: ni nujno, da bo imel naš sesalec veliko nastavkov, a v končni izbor naj zagotovo pridejo tisti, katerih nastavke za čiščenje potrebujemo in jih bomo tudi zares uporabljali.

Končna odločitev

Naj vas pestra izbira ne spravlja v obup, ampak raje poglejte nanjo s svetle, koristne plati: če bi bilo vse tako preprosto, bi v ponujeni sivini izbrali enega od dveh sesalcev, ki bi bila na voljo. Svetujemo vam, da se pred končno odločitvijo z ožjim izborom oglasite v katerikoli poslovalnici Harvey Norman. Z našim svetovalcem boste premleli argumente za izbor, gotovo vas bo spomnil ali opozoril še na kakšno malenkost, ki ste jo spregledali, svojo odločitev pa boste dokončno »obtežili« še s cenami. Seveda ni nujno, da boste z dobro končno izbiro zakoračili med stoletnike, boste pa naredili velik korak k večji kakovosti bivanja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*