Skočite in sprejmite odločitev!

Mlada podjetnika g. Klemen Pucer in Nace Šumrada-Slosar sta lastnika podjetja NACKLE d.o.o., katero se ukvarja z distribucijo kave, čajev ter vodenjem dveh lokalov na slovenski obali v Kopru!

caffe kostadoro kavarna triglav podjetništvo skodelica

Pozornost mi je pritegnil mlad fant na posebnem kolesu, ki se je peljal mimo mene, medtem, ko sem pila kavo in opazovala dogajanje v centru mesta Koper. Na kolesu je pisalo prodaja domačega sladoleda in zanimalo me je, le kakšna zgodba se nahaja v odzadju. Vedno, kadar začutim nekoga mimobežno, da dela pošteno in s pravimi razlogi ga o njegovi zgodbi enostavno vprašam. Tokrat spregovorim s simpatičnim fantom Klemnom in ugotovim, da ima veliko sporočilo za vse mlade, ki si želijo na svojo poslovno pot.

Kako se je zgodba začela… Klemen pove:

Začetek delovanja in primarna dejavnost podjetja je distribucija kave Caffe Costadoro in angleškega čaja z imenom Canton Tea Co. Sedaj delamo že 5 leto. Po prvih predstavitvah kave smo opazili navdušenje s strani gostincev, nihče pa si ni upal biti prvi, ki bi dvema mladima in novima na kavnem trgu izkazal zaupanje in s tem začetek poslovanja. Spraševala sva se kaj narediti in glede na predhodno gostinsko znanje se odločila, da vzameva v Kopru v najem manjši lokal (Caffe Costadoro). Tako sva lahko vsem pokazala predvsem znanje o pripravi same kave, kar ima na poti do končnega potrošnika zelo velik pomen. Predstavitve, ki smo jih naredili so bile ljudem všeč, odziv zelo dober. Pridobila sva si potrebno zaupanje med ostalimi gostinci in distribucija po ostalih lokalih se je pričela. Popolno predanost delu sta po dobrem letu in pol opazila lastnika priznane koprske kavarne-slaščičarne, znane pod imenom Triglav. Ponudila sta nam prevzem le te.

caffe kostadoro kavarna triglav podjetništvo torba

Ravno smo »zalaufali« prvi lokal, ko se je ponudila priložnost za drug lokal in že smo šli ponovno v akcijo!

Z Nacetom sva se strinjala, da se take priložnosti redko ponudijo, zato sva jo zgrabila in se soočila tudi s slaščičarsko dejavnostjo. Enih stvari sva se naučila tudi sproti, delala sva po občutku. Veliko zasebnega časa sva posvetila službi, prevzeti sva morala odgovornost za celotno poslovanje, za vsako pogodbo, ki jo podpišeš si odgovoren sam.

Danes lahko ponosno rečeva, da sva zadovoljna z dosedanjim potekom poslovanja. Tako v obeh lokalih, kakor pri distribuciji nama vsak dan izkazuje zaupanje vedno več ljudi. Ta trenutek lahko kavo Caffe Costadoro ljudje uživajo ne samo v Kopru, ampak po različnih slovenskih mestih (Izola, Portorož, Vipava, Ajdovščina, Tolmin, Ljubljana, Sevnica, Šentjur, Maribor,…)

Kaj nam torej ponujata gostinska lokala?

Kavarna Triglav in Caffe Costadoro v Kopru vabita v prvi vrsti na odlično kavo ter čaje. Kavarna Triglav je poleg pestre ponudbe pijač tudi slaščičarna. V ozadju imamo lastno proizvodnjo sladic in sladoleda. Na voljo so vam tudi presne tortice. Za prijetno postrežbo in ponudbo, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne goste z razvajenimi brbončicami skrbimo z nenehnih izobraževanjem personala, tako v lokalu kakor v proizvodnji. Medsebojna interakcija je skozi prisotna, saj želimo med zaposlenimi doseči prepričanje, da lahko zmoremo samo kot celotna ekipa, ki je odvisna od vsakega posameznika enako. Zahvala gre torej tudi njim, kateri skupaj z nama skrbijo, da se število zadovoljnih strank iz dneva v dan veča.

caffe kostadoro kavarna triglav podjetništvo prostor

Svoje goste privabijo tudi s posebnostjo notranje sladoledne vitrine. Eni redkih na obali, ki imajo tudi sladoledno vitrino v lokalu, kar je posebnost z razlogom, da je kvaliteta sladoleda res visoko na lestvici, saj le ta ni izpostavljen sončnim žarkom.

Caffe Costadoro, poimenovana po kavi, je butična kavarnica, katera predstavlja nekaksen “show room” podjetja. Urejena je zelo stilsko, občutek vloženega truda začutite, ko vstopite v sam lokal. V njej je predstavljen celoten kavni in čajni program, kjer je možno kupiti tudi vse izdelke za uživanje doma.

Kaj pravite za prihodnost, je možnost najema dodatnega lokala in širjenje?

V prihodnje si želiva predvsem nadgraditi dosedanje dejavnosti. Vseskozi opazujeva dogajanje okoli naju, iščeva nove ideje in priložnosti ter sva odprta zanje. Ne glede na želje, ki se pojavljajo pa ne želiva nikakor zgubiti stika z realnimi možnostmi, kar pomeni, da skušava vedno oceniti dejansko stanje in dolžino korakov, s katerimi lahko hodiva. Vse preveč primerov je danes videti, kadar pohlep prevzame nadzor in poteze, ki se sprejemajo, so preko zmožnosti. Kar sledi nam je vsem znano.

Kaj sporočate mladim, ki nimajo poguma začeti svoje poslovne poti? 

Bom iskren in povedal, da pot ni lahka in ne bom rekel nekomu kar dajte, vendar, če ne reskirate ne profitirate!

Vedno se da nekaj narediti, vendar ne misliti, da vse je pravljica. Realnost je takšna, da morate vložiti maksimalen trud in čas. To je projekt in ne bom vam govoril olepšano.

Bodite pripravljeni na odrekanja in odgovornost, ampak, če delaš predano in pravilno se ti poplača. Ni iskanja bližnjih poti, kajti ali se lotite zadeve celostno, ali se je raje sploh ne lotite. Dopusti in razna razvajanja se vsaj v začetku izbrišejo iz seznama opravil. To je proces, ki te postavi pred različne preizkušnje. Ne prihajajo samo uspehi, veliko je težkih trenutkov, tudi takih, ko se vprašaš, kje je sploh smisel. Na koncu te ravno tej trenutki prisilijo v dodatno razmišljanje, v še širši pogled na stvari in velikokrat v nov uspeh. Napake nas marsikaj naučijo, zaradi tega ne gre obžalovati tudi morebitne napačne odločitve. Saj ko so odločitve sprejete, sigurno niso sprejete z namenom škoditi samemu sebi, le včasih se izkaže, da bo pri naslednjih potrebno upoštevati še dodatne faktorje. Potrebno je stati za sprejetimi odločitvami in se zavedati odgovornosti, ki jo le te prinašajo.

Jaz sem skočil v vodo in se en dan odločil, da sprejmem ponujeno! Učimo se na napakah in sam sem se lotil učenja, ko sem sprejel odločitev. Če greste preko ovir vam bo uspelo, pot pa morate prehoditi sami!

Več o nas lahko preberete tudi na spletnem naslovu www.nackle.si.

Lepo vabljeni, da nas obiščete in se sami prepričate o odličnem okusu kave, čajev, sladic!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*