Skok v ValencioValencia je tretje največje mesto v Španiji, takoj za Barcelono in Madridom in eno največjih pristanišč v Evropi. V samem centru živi skoraj milijon prebivalcev. Leži na vzhodni obali Španije, tik ob Sredozemskem morju. Mesto je nastalo kot rimska kolonija že pred našim štetjem. Tako lahko v mestu najdemo veliko starih stavb. Vendar Španci niso zaspali v preteklosti, tako da se je mesto v zadnjem desetletju zelo moderno razvija. Blago sredozemsko podnebje privablja obiskovalce čez vse leto.

Prevozi

Do Valencie je najugodnejše priti z nizko cenovnim prevoznikom, kateri ponuja lete iz nam sosednjih držav. Prednost je, da je letališče cca. 5 kilometrov iz mesta in nudi odlične ter hitre prometne povezave do centra-tramvaj, avtobus, tudi cene taksijev so primerljive z našimi. Po mestu se pa poleg zgoraj naštetih prevoznih sredstev lahko popeljete tudi s tramvajem in kolesom.

Znamenitosti in prireditve

Center mesta ni preveč velik, da si ga ne bi mogli ogledati peš. Poti so zelo dobro označene in na določenih točkah urejene peš poti, da vas ne bi motili avtomobili. Roko na srce, Španci niso prav vešči upoštevanja prometnih pravil in predpisov, zato bodite pozorni predvsem pri prečkanju prehodov. Tudi tuji jeziki jim ne gredo lahko z jezika, tako da priporočam, da se naučite nekaj najbolj pogosto uporabljenih besed.

Staro mestno jedro sestavlja veliko majhnih in velikih trgov. Med najbolj obiskovanimi in vrednimi ogleda so Plaza de Ayuntamento trikotne oblike z mestno hišo, muzejem, vodnjakom, Plaza de la Virgin z mestno katedralo, Plaza de la Reina, Plaza de Toros de Valencia z bikoborsko areno.

Valencie pa ne smete zapustiti ne da bi se odpeljali do največje znamenitosti mesta-Ciudad de las Artes y las Ciencias. Gre za kompleks kulture, znanosti, umetnosti in narave. Je delo španskega arhitekta Santiaga Calatrave. Mesto umetnosti sestavljajo: Hemisferic, Oceanografic, Museo de las ciencias de principe Felipe, El Palau de les Arts Reina Sofia, Umbracle in Agora oziroma 3D dvorana, največji akvarij v Evropi, muzej znanosti, operna palača, prostor s tipičnim rastlinjem in dvorana za koncertne, športne in druge prireditve.

Od napornega ogledovanja mesta predlagam, da se odpočijete na eni izmed peščenih plaž-La Malvarrosa ali Las Arenas in se mimogrede sprehodite po bližnji marini, kjer poteka ulična dirka Formule 1.

V kolikor vam bo čas dopuščal priporočam še enodnevni izlet v bližnji naravni rezervat Albufera.

Čez vse leto pa v mestu z okolico poteka vrsta raznolikih prireditev in festivalov-Las fallas (sprevod ogromnih lutk), Tomatina (obmetavanje s paradižnikom), ulična dirka Formule 1, moto Grand prix, jadralni Pokal Amerike ipd. Španci so nasploh športni narod, najbolj se navdušujejo nad nogometom. Največji ponos mesta je tako nogometni klub FC Valencia, kateri uspešno nastopa v 1. španski ligi.

Hrana in pijača

Ko se boste potepali po mestu predlagam, da poizkusite enega od številnih Tapasov. Gre za eno od najznačilnejših španskih jedi, pravzaprav za prigrizke ob kozarcu vina ali piva. Bodisi so to le olive, kakšna morska jed ali kakršnakoli druga lokalna zadeva. Valencie pa ne smete zapustiti, ne da bi poizkušali Paelle, tradicionalne španske jedi, ki izhaja prav iz teh krajev. Večina od nas pozna Paello predvsem kot riž z morskimi sadeži, tisti ki pa niste ljubitelji le-teh, priporočam, da jo poizkusite s piščancem, fižolom ali kakšno drugo prilogo. Najugodneje boste lahko španske specialitete poizkušali v samem središču mesta, kjer številne restavracije ponujajo pestre menije po zelo nizkih cenah. Poizkusiti velja tudi tipično špansko pijačo Sangrijo. Strežejo jo v glavnem v vrčih, osnovne sestavine pa so vino, žgana pijača in mešanica sadnih sokov. Vsi tisti, ki niste ljubitelji alkoholnih pijač pa se lahko odžejate s svežim pomarančnim sokom. Tega si lahko stisnete sami tudi v trgovinah. Sveže pa zato, ker je v okolici mesta zaradi ugodne klime veliko pomarančnih nasadov in nasadov mandarin. Visoka drevesa mandarin krasijo tudi podobo mesta.

En komentar

  1. Super hvala bomo uporabili nasvete☺️

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*