Skoraj vsa gotovina je ponarejena

Priloga k časopisu Delo Svet kapitala je dne  31. marca 2017  objavil zanimiv članek, ki samo potrjuje navedbe mojih člankov, ki so objavljeni na spletni strani preberite.si. Ljudje ob omembi ukinitve evrskih bankovcev, kar je že javno napovedala Švedska, temu pa so sledile še nekatere skandinavske države, Avstralija, Indija idr., menijo, da do tega ne more priti.

ponarejeni evri dolarji

Dejstvo je, da »navadni« smrtniki o denarni politiki države, Evrope, Amerike in drugih držav, nimamo pojma. Dobesedno. Leta študija na fakulteti mi niso dale vpogleda v dejansko stanje. Kot je splošno znano, pišejo in predavajo snov ugledni profesorji, ki so več ali manj samo teoretiki. V praksi so delovali le redki. Pa saj je bolj enostavno predavati eno teorijo, nejeverni študenti pa lepo verjamemo, se pridno učimo ali bolje piflamo neko teorijo in smo vsi začudeni, kako da stvari potem v službah potekajo tako drugače. Zaradi pomanjkanja časa ali ker se nam zdi vseeno, se v zadeve ne poglobimo in gredo mimo.

Ob omembi države Somalije, se spomnimo najprej na gruče lačnih otrok, ki jih kažejo ponavadi mediji. V vrstah stoječi otroci, ki so prišli s posodo po vodo, kar je v našem okolju popolnoma nepredstavljivo. Voda teče večinoma v vsaki hiši in to nam je samoumevno. Pa lačni, nagi in ubogi pred vhodom v svoja iz blata zidana domovanja, da v nas ljudeh zbujajo občutke sočutja.

Po bruto družbenem proizvodu so na samem repu, saj znaša ta zgolj 124 ameriških dolarjev, v primerjavi s Slovenijo, kjer znaša 20.600 dolarjev.

Torej bi pričakovali, da ljudje nimajo nobene instrastrukture, kaj šele mobilne telefone. Pa se zelo motimo!

Zaradi neurejene denarne politike, za katero finančni analitiki menijo, da jo praktično ni, se večina transakcij opravi v ameriških dolarjih. Somalski šilingi, ki so domača valuta v Somaliji, so ves čas izgubljali svojo vrednost. Za njihovo tiskanje ni skrbela centralna banka, ampak so jih tiskale razne (kriminalne) združbe. Mednarodni denarni sklad tako ocenjuje, da samo 2 odstotka bankovcev, ki so v obtoku,  ni ponarejenih.

V Somaliji že več kot 25 let niso uradno natisnili niti enega bankovca, kar naj bi se sicer zgodilo letos ob pomoči Mednarodnega denarnega sklada.

Somalci so za plačevanje dobrin in storitev našli drugačne rešitve. Somalski šilingi so šele na tretjem mestu. Slaba regulacija na monetarnem trgu, ki je povzročila, da je tudi drugje ni bilo, je privedla do velikega števila ponudnikov mobilnih operaterjev. Huda konkurenca prinaša najnižje cene mobilnih storitev na celi afriški celini.

Financial Times piše, da so postali že pravi mojstri v digitalnem plačevanju in ga danes po informacijah Svetovne banke uporablja nekaj manj kot 40 % prebivalcev, medtem ko jih ima  račun odprt pri banki manj kot 8 %.

Kar je nam Slovencem in Evropejcem skoraj nepredstavljivo, se v svetu že dogaja. Digitalno plačevanje se v Somaliji uporablja že za vse vrste plačevanj, njegov razmah pa se je začel zaradi vojne in nezmožnosti prenašanja velike količine malo vrednega papirnega denarja. Somalci so bili zaradi vojne na begu in papirnat denar, ki ni bil za povrh še nič vreden, jih je pri tem močno oviral, zato so se zatekli k možnostim, ki so jih ponujali mobilni operaterji. Mobilnemu telefonu se ni in ne bo odpovedal nihče. J

Seveda se bo somalska vlada poskušala bojevati proti razviti ponudbi mobilnih operaterjev, vendar ji zaradi trendov v svetu in razvoja tehnologije v tem izgubljenem času skoraj zagotovo ne bo uspelo. Vsakodnevno smo priča propadom bank, združevanju le-teh, odpuščanju delavcev, po drugi strani pa vzponu kriptovalut in programčkov za mobilno plačevanje.

Samo vprašanje časa je, kdaj se bodo drastične spremembe začele dogajati tudi pri nas. Spremembe se namreč že dogajajo. Kakšne so te spremembe, na kaj vse bodo vplivale lahko izveš, če  mi pišeš na polona.ajdic@gmail.com ali na polona@samostamp.com .

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*