Skrivnosti naše lepe, majhne dežele, Slovenije

Vsako leto se odpravljamo na dopuste k našim sosedom, na Hrvaško, nekateri v Turčijo in Grčijo, drugi pa še dlje, v Tunizijo in Egipt. Saj ne rečem, da tam ni lepo, tudi jaz sem že bila tam in še drugje, vendar pa se sedaj, ko sem malo starejša, včasih zamislim, zakaj hodimo toliko v tujino, če pa imamo doma toliko naravnih lepot. Imamo morje, roko na srce, res ne kristalno modro in najčistejše, ampak vseeno, imamo prelepa neokrnjena jezera, mnogo rek, gora, starih mest in znamenitosti.

slovenija_panorama

 

Slovenija iz zraka
Slovenija iz zraka

Vse to imamo dobesedno pred nosom in ne potrebujemo dolgih ur vožnje, da pridemo na cilj. Tudi jaz dolgo časa nisem vedela niti opazila, da obstaja toliko zanimivosti pred domačim pragom. Slovenijo, našo lepo in majhno deželo, bi morali bolje poznati in spoznati.

Mnogo se jih zmrduje, češ kaj pa naj počnem na slovenski obali, je tako kratka in nič posebnega, pa še morje ni čisto. Pa ni res. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je zelo, zelo zanimiva.

Bernardin
Bernardin

Dve leti zapored sem preživela dva podaljšana vikenda v Strunjanu in moram reči, da mi je bilo premalo, saj bi še uživala. Sploh nisem vedela, da imamo toliko prelepih kolesarskih poti ob obali. S fantom sva prekolesarila kar nekaj kilometrov in spoznala kako je naša obala dejansko lepa. Na okoliških hribčkih je mnogo prelepih, starih vasi, kjer premorejo toliko domačih dobrot in prijaznosti. Ali ste vedeli, da iz Strunjana do Portoroža vodi tunel, kjer je včasih potekala železnica? Da je v Strunjanu prelep Mesečev zaliv, ki je neokrnjen in zaščiten in je tam resnično možno plavati v čisti vodi? Da tudi do Izole vodi tunel? Da ne govorimo o sprehodu skozi soline. Zelo je lepo.

Nato so tu slovenska zdravilišča. Lansko leto smo preživeli vikend v Olimjah in se podali malo raziskati okolico. Našli smo samostan, čokoladnico, deželo pravljic in Jelenov greben. Pred dvema letoma sem vikend prvič preživela v Prekmurju in moram reči, da je reka Mura prelepa in mlini ter gnezda štorkelj. Je res sama ravnina, zato priporočam, da s seboj vzamete kolesa in se odpravite raziskovati prelepo okolico.

Potem je tu še Gorenjska z Bohinjem in Bohinjskim jezerom, ki deluje kot da bi se izgubili v pravljici. Obdan s hribi se zrcali v vsej svoji lepoti. Vsekakor se morate podati tudi na Bled in v Kranjsko Goro.

Velika planina

Slovenski hribi so pa sploh razred zase. Od planšarske Velike planine, do mogočnega Triglava in Pece, pod katero spi Kralj Matjaž. Dejansko ga lahko vidite v votlini, kako spi in se mu brada zavija okoli mize. Seveda ne smem pozabiti na našo najlepšo reko, kot je že rekel naš pesnik Simon Gregorčič, Krasna si bistra hči planin. Sočo sem tudi spoznala šele pred leti in se naravnost zaljubila v njeno lepoto in v njene okoliške kraje. V Sloveniji leži tudi mnogo starih in zelo lepih mest. Ali je že kdo bil kdaj na Ptuju ali pa v Lendavi? Imamo tudi nekaj zgodovine in lepih gradov, katerih bi lahko bilo sicer še več. Nekateri žal žalostno propadajo in so le še kup kamenja.

Skratka, mislim, da bi se lahko namesto na izlet v sosednje dežele ali še dlje, kdaj podali spoznavati prelepo Slovenijo. Žal jo vsi, tudi z mano vred, premalo poznamo in ne vemo koliko lepot premore. Žal se jo tudi premalo promovira. Menim, da bi lahko vsi zelo lepo živeli od turizma, če bi znali to tržiti. Zato sem se odločila, da vam bom vsak teden predstavila kakšen zanimiv izlet po Sloveniji in upam, da vas bom pritegnila k spoznavanju naše dežele. Tokrat je bil le uvod, naslednjič sledi izlet.

Pa lep pozdrav do naslednjič!

pogled iz Vogla na Bohinjsko jezero
pogled iz Vogla na Bohinjsko jezero

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*