Skutine palačinke

So ljudje, ki jih obožujejo in so ljudje, ki jih sploh ne marajo. Govorimo o skutinih palačinkah. Ko sem razmišljala, kam naj bi dali skuto, sem prišla do vprašanja, ali damo skuto v testo ali v nadev ter ali naj nadevane palačinke še prelijemo s kako mešanico in jih zapečemo?

skutine palačinke skuta

Medtem, ko sem brskala po kuharskih knjigah, kjer sem iskala ideje in recepte za skutine palačinke sem ugotovila, da je v večini receptov tako, da je skuta v nadevu in se jih nato še popeče v pečici, sem pa prišla tudi do recepta, kjer je skuta tudi v sami zmesi oziroma testu za palačinke. Torej lahko pripravimo ameriške skutine palačinke, ki vsebujejo skuto kar v testu, ter so drugačne od palačink, ki smo jih vajeni do sedaj in je skuta v nadevu.

Ameriške skutine palačinke

Sestavine:

  • 75 g bele moke
  • 75 g polnozrnate moke
  • 1 ½ žličke pecilnega praška
  • Ščep soli
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 250 g lahke skute
  • 100 ml posnetega mleka
  • 1 veliko jajce
  • 2 žlici sončičnega olja in še malo za mazanje
  • Med za serviranje
skutine palačinke puhasto

 

Potek dela:

Obe vrsti moke, pecilni prašek, sol in sladkor presejemo. Dodamo skuto, mleko, jajce in olje ter stepemo v rezmeroma gosto maso. Za 5 minut postavimo na stran.

Ponev rahlo namastimo in segrejemo na zmernem ognju. Testo z žlico vlijemo v ponev in pečemo, dokler na vrhu ne opazimo mehurčkov.

Obrnemo jih z lopatico in pečemo tudi na drugi strani, da dobijo zlato-rjavo barvo. Enak postopek se ponovi s preostalim testom. Za ravnokar pečene skutine palačinke je dobro, da jih hranimo na toplem.

Skutine palačinke pokapamo z medom in takoj ponudimo.

 

Palačinke, nadevane s skuto in zapečene v pečici pa so bolj značilne za Slovenijo in okolico. Sledita namreč dva recepta za skutine palačinke, kjer je skuta nadev, ter se jih popeče v pečici. Recepta sta si podobna, hkrati pa se razlikujeta v majhnih podrobnostih, ki lahko vplivajo na okus in ali nam bo jed všeč ali ne.

Skutine palačinke

Sestavine:

za testo

  • 2 jajci
  • Sol
  • ½ l mleka
  • 30 dag moke

Za nadev

  • 50 dag skute
  • 2 jajci
  • 2 dl kisle smetane
  • Limonina lupina in sok
  • Sol
  • 2-3 žlice sladkorja

Za poliv

  • 1 dl mleka
  • Jajce
skutine palačinke ponev

 

Potek dela:

Iz sestavin za testo pripravimo maso za palačinke ter pustimo, da počiva 10 minut. Nato iz mase spečemo palačinke.

V skledi zmešamo skuto, smetano, jajci, sol, sladkor in limonino lupinico ter sok. Z nadevom namažemo palačinke, jih zvijemo in položimo v namazano in z drobtinami potreseno skledo za narastke ali pekač. Polijemo z mešanico mleka in jajc.

Pekač s skutinimi palačinkami damo v ogreto pečico in pečemo 20 do 25 minut na 200° C. Pečene skutine palačinke takoj ponudimo s kompotom.

 

Skutine palačinke po Madžarsko

Sestavine:

Za testo

  • 150 g moke
  • 40 cl mleka
  • 3 jajca
  • 1 ščepec soli
  • 5 jedilnih žlic sladkorja v prahu

Za nadev

  • 300 g skute
  • 50 dag sladkorja v prahu
  • 1 vrečko vanilijevega sladkorja
  • Limonino lupinico pol limone
  • 1 jedilno žlico sesekljanega janeža
skutine palačinke jajce

Potek dela:

Iz sestavin za testo pripravimo maso za palačinke in pustimo, da masa stoji približno 10 minut. Na srednjem ognju segrejemo ponev za palačinke, ki smo jo rahlo namastili in iz mase spečemo 7 ali 8 palačink.

V posodi zmešamo skuto, sladkor v prahu, vanilijev sladkor, limonino lupinico in sesekljan janež. S skutino maso namažemo pečene palačinke in dobro zavihamo robove navzgor. Namazane palačinke polagamo v namaščen pekač in potresemo z nekaj koščki masla. Pekač damo v ogreto pečico na 180 do 200° C in pečemo približno 15 minut. Pečene skutine palačinke ponudimo.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*