Slabokrvnost v nosečnostiAnemija ali slabokrvnost v nosečnosti je zelo pogost pojav, ki ga ne smatramo kot bolezen. Gre predvsem za večje potrebe po železu v krvi. V vsakem primeru je potrebno narediti raziskave, da odkrijemo vzrok za to pomanjkanje in posledično pričeti s terapijo. V času raziskav ne smemo pozabiti, da v nosečnosti večkrat pride do fiziološke hidremije (povečana voda v krvi), kar privede do porasta krvne plazme in s tem zmanjšanja števila eritrocitov. Ker zarodek za svojo rast potrebuje zadostno količino železa, ga črpa iz organizma matere. Tako je anemija v bistvu fiziološki pojav, za katerim trpi 50 – 80% nosečnic.

ZNAKI SLABOKRVNOSTI:

  • utrujenost,
  • vrtoglavica,
  • občutek šibkosti,
  • bledoličnost,
  • glavobol,
  • razdražljivost,
  • pospešen srčni utrip
  • težave s koncentracijo

Slabokrvnost v nosečnosti

KAJ SE DOGAJA S KRVJO?

V nosečnosti se sestava krvi izredno spremeni. Ta sprememba omogoči, da nosečnica brez problema med porodom prenese normalno izgubo krvi.  Volumen krvi se poveča, raven eritrocitov pa ostane enaka. Test na anemije naredimo ob prvem pregledu, nato pa v 30. in 36 tednu nosečnosti.

Prikrita izguba železa v nosečnosti je 1mg/dan. Najbolj so med nosečnostjo ogrožene vegetarijanke, saj je železo zelo težko pridobiti samo z zelenjavo. Dejstvo je, da se le-ta v telo vnaša s pomočjo bogate prehrane.

KAKO JO ZDRAVIMO?

Če terapijo predpiše zdravnik, je najbolj učinkovita oralna uporaba na tešče, saj se železo absorbira bistveno hitreje skozi želodčno sluznico v organizem. V primeru da je sluznica preobčutljiva, je zdravila potrebno jemati po obroku. Pozabiti ne smemo tudi na uživanje vitamina C, saj ta poveča absorbcijo železa in je pomemben pri proizvodnji hemoglobina.  Da povečamo absorbcijo železa, se moramo izogibati pitju kave, čaja in napitkom ki vsebujejo kofein. Omejiti moramo tudi vnos kalcija in ogljikovih hidratov, saj ti znižajo vsebnost želodčne kisline, kar posledično ovira absorbcijo železa.

Stranski učinki so predvsem zaprtost in simptomi v želodcu.

KAKO JO OMILIMO ALI PREPREČIMO?

Pri nosečnicah je pomemben zadosten vnos količine železa v kri. Živila, ki vsebujejo železo so:  polnozrnati kruh, rdeče meso, teletina, jetra, piščanec, rumenjak v jajcu, ribe, posušeni paradižniki, olive, leča, špinača, čičerika, brokoli, rdeča pesa, rozine, posušeni kokos, suhe fige in marelice, hruške, rozine, dateljni, olive, sezam, sončnična in bučna semena, kakav v prahu in čokolada, posušena zelišča (limonina trava, timijan, peteršilj, majaron, kumina, origano …) itd.

Nutricisti prav tako svetujejo, da naj nosečnice uživajo zelene kašaste sokove, ki imajo prijeten okus.

PITJE ARONIJE:

Matični sok iz aronije je bogat vir železa in folne kisline. Izboljšuje kri in krepi odpornost. Njeno zdravilno moč so poznali že stari Indijanci, ki so njene jagode uporabljali v vsakodnevni prehrani. Aronija izvira iz Severne Amerike in je kot sadje poznana pod imenom sibirska borovnica, saj je najbolj razširjena  v deželah bivše Sovjetske zveze. V nekaterih vrtovih jo danes najdemo tudi pri nas. V aroniji najdemo veliko različnih vitaminov, kot so npr. folna kislina, vitamini B skupine in vitamine K, C in E.  Poleg tega je bogata z rudninskimi snovmi, kot so železo jod in kalij. Vse te hranilne snovi so zelo pomembne za zdrav telesni in duševni razvoj otroka.

Aronija vsebuje tudi veliko rdečih in modrih barvil, imenujemo jih antociani. Ti delujejo kot antioksidanti. Zelo pozitivno vplivajo na srce in ožilje, ki ju razbremenijo. Uravnavajo krvni tlak, sladkor in izboljšujejo krvno sliko. Poleg tega tudi blažijo vnetja, delujejo protibakterijsko in spodbujajo imunski sistem.

Sibirska borovnica je zakladnica grenkih snovi in taninov, ki vzpodbujajo razstrupljevalne procese in prečiščevalno delovanje ledvic.
Priporočljiva dnevna količina tega matičnega soka je 1 dcl.

KAJ LAHKO SLABOKRVNOST POVZROČI ?

Pri anemiji v nosečnosti lahko pride do predčasnega poroda, saj ima železo pomemben učinek na celično delovanje in na centralni živčni sistem. Vpliva lahko tudi na razvoj placente in s tem do zastoja plodove rasti, kar se kasneje pri otroku razvije v srčno-žilne bolezni, arterijsko hipertenzijo in manjšo gostoto glomerulov. Pri nosečnicah z anemijo je lahko krvavitev pri porodu večja, same pa jo tudi zelo težko prenesejo.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*