V zadnjih letih se je povpraševanje po sladkem krompirju v vrtnarijah zelo povečalo, saj je zaradi bujne rasti in dekorativnih zelenih ali vijoličnih listov priljubljena rastlina za zasaditev cvetličnih korit. A marsikdo dobi velike oči, ko jeseni ob praznjenju posod v zemlji najde podolgovate gomolje. Če se to zgodi tudi vam, gomoljev nikar ne zavrzite, saj so kuhani, ocvrti ali pečeni prava poslastica!
Prav gomolji so tisto, zaradi česar vrtnarji sadijo sladki krompir, ki je res sladek, ni pa v sorodu z našim krompirjem. Rastlina spada v družino slakovk – je torej sorodnik nam poznanega okrasnega slaka. Doma je iz tropskih delov Srednje in južne Amerike, kjer ga gojijo že tisočletja, v Evropo pa je prišel v prtljagi španskih osvajalcev v 16. stoletju. Danes je razširjen po vsem svetu, v nekaterih zlasti manj razvitih deželah je celo glavni prehrambeni proizvod. Največji pridelovalec te okusne gomoljevke je Kitajska.

Obstaja zelo veliko sort sladkega krompirja, ki se med seboj razlikujejo med drugim po barvi in okusu gomoljev. Njihova površina je lahko belkasta, rumenkasta ali rdečkasta, meso pa je bele, rumene ali oranžne barve. Okus je prijeten in bolj kot na krompir spominja na kostanj.
Hranilna vrednost
Sladki krompir je pravi dar narave. Je lahko prebavljiv, vsebuje veliko antioksidantov in je odličen vir ogljikovih hidratov, tudi za diabetike. Bogat je z vitamini A (v obliki betakarotena), C in vitamini skupine B, z nekaterimi minerali (magnezij, kalij, železo) ter balastnimi snovmi.
Vzoja in oskrba sladkega krompirja
Čeprav je sladki krompir tropska rastlina, lahko zelo dobro uspeva tudi krajih z zmernim podnebjem. Treba je le izbirati med hitreje rastočimi sortami, ki razvijejo gomolje v 90 – 110 dneh. Vzgajamo ga s potaknjenci, ki jih na prosto sadimo od srede maja. Sadike si za lastno pridelavo lahko brez težav vzgojimo sami: zgodaj spomladi postavimo gomolje pokončno v napol napolnjen kozarec, jih namestimo na toplo in svetlo mesto in počakamo, da iz očes poženejo poganjki. Ko so brsti veliki nekje 10 cm, jih odtrgamo z gomolja in vtaknemo v vlažen humus, da poženejo korenine. Na ta način lahko iz enega gomolja pridobimo kar nekaj potaknjencev. Če v ta namen uporabimo gomolje, kupljene v veleblagovnici, moramo imeti precej potrpljenja, saj ti kalijo zelo počasi. Potaknjence za naslednje leto pa si lahko konec avgusta ustvarimo tudi iz vrhnjih delov rastlin, ki nam rastejo na vrtu. Vtaknemo jih v lonce ali korita, ki jih čez zimo postavimo v svetel in topel prostor.

Za sladki krompir rezerviramo na vrtu sončno mesto. Najraje ima dobro odcedno, peščeno zemljo z veliko komposta, vendar brez kamenja ali drobirja, ki bi zaviral razvoj gomoljev. Zlasti dobro se bo počutil na dvignjeni gredi. Ko se mlade rastlinice ukoreninjajo, moramo precej zalivati, tudi pozneje v suši namakamo. Zahteven je glede fosforja in kalija, paziti pa je treba, da rastline ne dobijo preveč dušika, saj bi na ta način razvile veliko listne mase, gomoljev pa bi bilo bolj malo. Ne pozabimo tudi, da je sladki krompir vzpenjavka, zato mu ponudimo oporo. S tem mu onemogočimo, da bi iz stebel pognal stranske korenine, mi pa bi ob koncu sezone razočarani pobirali veliko majhnih gomoljčkov namesto nekaj velikih. Gomolje izkopljemo oktobra ali v začetku novembra, listna masa, ki jo rastline ustvarijo, pa je zelo dobra krma za domače živali.
Sladki krompir bo navdušil bio vrtnarjenje, saj ga brez težav vzgojimo brez uporabe umetnih gnojil in pesticidov. Pri nas ga namreč ne napada toliko škodljivcev in bolezni kot v njegovi domovini. Še najbolj nadležni znajo biti voluharji, ko spazijo sladke gomolje.

Vsestranski v kuhinji
Pri pripravi sladkega krompirja ima naša domišljija prosto pot. Lahko ga pečemo ali pražimo, ocvremo kot krompirček ali čips, skuhamo v pire ali ga dodajamo juham, surovega naribamo v solato, celo sladice lahko pripravimo iz njega. Receptov z vseh koncev sveta je veliko. V Španiji ga na primer celega spečejo in ga v času okoli prvega novembra prodajajo na ulicah skupaj s kostanjem. Za začetek se lahko odločimo za povsem preprost recept, pri katerem pride kostanjev okus gomoljev dobro do izraza: sladki krompir olupimo, narežemo na kose, pokapljamo z oljem in spečemo v pečici. Dober tek!