Slap Kozjak – priljubljena izletniška točka

Slap Kozjak je najvišji in najbolj znan slap v bližini kraja Kobarid. Slap Kozjak ne pusti obiskovalcev ravnodušnih, saj njegova lepota očara vsakega obiskovalca. Splača se zapeljat v mesto Kobarid in se sprehodit do njega.

Visoko pod Krnčico teče skozi več korit šest slapov, ampak le dva slapa Kozjak sta dostopna za obiskovalce. To sta Veliki Kozjak, ki je velik 15 metrov, ter Mali Kozjak, ki je velik 10 metrov. Potok Kozjak je izdolbel korita in prek skalnih pregrad so nastali slapovi Kozjak. Veliki Slap Kozjak je ena največjih znamenitosti v Kobaridu. Je najlažje dostopen za vso družino in vse starosti. Veliki Kozjak leži v temačni dvorani, dno pa zaliva modro zelena barva tolmuna.

slap kozjak voda

Kje najdemo slap Kozjak?

Najprej se moramo pripeljati v Kobarid in malo naprej v smeri Drežnice. Zapeljemo se čez reko Sočo ter zavijemo takoj levo. Čez nekaj metrov bomo zagledali tudi parkirišče in smerokaze za Slap Kozjak. Tu je najboljše, da pustimo avto, parkirišče je plačljivo. Od parkirišča se usmerimo na pešpot, ki nas vodi za slap Kozjak. Pot nas najprej vodi po sončnih travnikih, kasneje pa pridemo v prijetno hladen gozd.

Kaj lahko vidimo ob poti?

Na levi strani nas bo spremljala smaragdna reka Soča, nad katero boste gotovo navdušeni. Ko se bomo po poti v gozdu sprehajali proti slapu Kozjak, bomo na desni strani opazili tudi table za ostanke kavern iz 1. svetovne vojne. Ne bo nam žal, če jih med potjo obiščemo. Vse je lepo označeno in prehodno, tako da le pot pod noge. Najprej pridemo nazaj na pot, ki nas vodi do slapu. Prišli bomo do manjšega slapa Kozjak, ki je pod kamnitim mostom, zgrajenim leta 1895. Do tu se moramo malo spustiti. Ko si ogledamo manjši slap, se vrnemo nazaj na most, kjer nas bodo smerokazi usmerili na Veliki slap Kozjak. Pot poteka po gozdu ob potoku, kar nas kasneje pripelje na bolj zavarovano pot vse do razgledne točke. Za ogled slapa je treba po novem plačati vstopnino.

Se lahko pod slapom kopamo?

Tu je poleti kar gneča, prostora pa malo, zato moramo biti zelo strpni, saj je v dvorano, od koder je mogoče videti slap Kozjak, speljana zgolj ozka pot. Nad Velikim slapom Kozjak bomo res navdušeni in prijetno presenečeni. V tolmunu pod slapom boste poleti morda tudi videli, da se kdo kopa, čeprav je to na tem mestu prepovedano. Moramo pa vedeti tudi, da je voda zelo mrzla, saj sonce v jamo pač ne pride, ampak so vse okoli stene, kot bi bili v kraški jami, zgoraj pa je videti, kot da bi bil strop. Ko se bomo naužili tega prelepega Velikega Kozjaka, se je najbolje vrniti nazaj po isti poti.

Med potjo nazaj srečamo tudi najdaljši viseči most, s katerega lahko občudujemo smaragdno reko Sočo. V njej bomo videli tudi kajakaše in pogumne plavalce. Lahko se tudi mi spustimo po peš poti dol do Soče in se v poletnih dneh osvežimo, do avta se lahko sprehodimo po levem ali desnem bregu Soče, vedno bomo prišli nazaj na izhodišče. Ker pa ta pot do slapa Kozjak ni dolga in ni naporna, in seveda če nismo pogosto lačni, ne rabimo s sabo vzet hrane, razen morda kakega kosa sadja. Pazite pa, da boste imeli s seboj dovolj tekočine. V poletnih časih se seveda najbolj priporoča voda. Blizu parkirišča, kjer smo pustili avto je izvir vode, kjer si lahko napolnimo plastenke in se odžejamo. Obutev pa je tudi zelo pomembna za našo varnost. Ker ni teren preveč zahteven, lahko gremo tudi v adidaskah, ni pa priporočljivo v sandalih ali natikačih. Če pa nas od hoje slučajno napade huda lakota, lahko gremo prek visečega mosta do kampa Lazar, kjer imajo tudi restavracijo. Tukaj so zelo znani po dobrih palačinkah, zato si jih le brez skrbi privoščite. Pri njih lahko tudi prenočimo v šotorih ali apartmajih.

Če pa se že enkrat potepamo po samem Kobaridu, si vzemimo kar čas še za druge lepote oziroma znamenitosti Kobarida. Slap Kozjak je tudi del zgodovinske poti po Kobaridu. Ta pot tudi vključuje Kobariški muzej, sotesko Soče, Italijansko kostnico, Tonocov grad in še katero znamenitost.

Kobariško poleg mesta Kobarid in okolice obsega Breginjski kot, Livško, Trnovsko sotesko ter prelepe gorske vasice pod Krnom. Mesto se je na zemljevid umestilo v času prve svetovne vojne. Spomini soške fronte so povezani v Pot miru in predstavljeni v Kobariškem muzeju.

Kobarid je znan po kajakaštvu, padalstvu in pohodniških destinacijah. Najbolj znane izletniške točke so slap Kozjak, v Breginjskem kotu je znana kopalna in zdravilna reka Nadiža, Kolovrat, ki je dosegljiv iz Kobarida in Tolmina.

V samem mestu in okolici je kar precej prenočišč. Znana sta kampa Koren in Lazar. V kampu Lazar lahko kampiramo s šotori, prikolicami, imajo pa tudi počitniško hišico s petimi sobami in apartmajem. Kamp ima tudi svojo restavracijo z odlično hrano. Mesto Kobarid ima tudi hotele za tiste, ki ste navajeni bolj na razkošje.

slap kozjak zima

Obiščemo lahko tudi Italijansko kostnico iz prve svetovne vojne. Gor do kostnice se je najlepše sprehodit kar peš, saj so po poti postavljene postaje križevega pota. Samo kostnico so postavili padlim vojakom v 1. svetovni vojni, ko je potekala soška fronta v okolici Kobarida, Tolmina, Bovca in Rombona. Kostnica je v obliki osmerokotnika, v sredini te kostnice pa je cerkev sv. Antona. V kostnici je pokopanih 7014 vojakov. Če vam hoja ne ustreza ali ste utrujeni od obiska slapa Kozjak, je možen dostop tudi z avtomobilom.

V samem mestu si je tudi lepo ogledati zgodovinski Kobariški muzej iz 1.svetovne vojne. Kot v vseh muzejih, je tudi tukaj vstopnina. Muzeja ne moremo zgrešiti, saj je pred muzejem postavljen top, ki priča o njegovi vsebini.

Tudi Tonocov grad je zelo zanimiva izletniška točka blizu Kobarida. Pot na grad  je speljana po kamnitih stopnicah. Do stopnic se lahko po cesti proti Bovcu odpravimo peš in bomo nekaj kilometrov iz Kobarida opazili smerokaze za  Tonocov grad na levi strani. Lahko pa se zapeljemo do sem z avtomobilom in ob cesti nekje parkiramo.

Tudi Kolovrat je lepa zgodovinska znamenitost. Peljemo se iz Kobarida proti Tolminu in sledimo smerokazom za Kolovrat.  Tu je je danes muzej na prostem, pot nas spremlja po rovih, kavernah mitraljeških in topniških položajih in strelskih jarkov. Tu nam pogled sega proti Krnu, Mrzlim vrhom, Beneško Slovenijo. Ta muzej bo še posebaj navdušil otroke.

Kobarid z okolico je zelo zanimiva destinacija za počitnice. Vedno bomo nekaj našli za sebe in za svojo dušo. Nikoli nam ne bo dolgčas, ne bo dneva in ne minute da ne bi vedeli kaj početi in obiskati. Tudi kopamo se lahko v reki Soči, kar je poleti prav prijetno se v njej osvežiti. Obiščite te kraje in kot prvo pa se odpravite do Slapu Kozjak, kar vas bo res očaral s svojo lepoto.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*