Kako odpraviti smrčanje enkrat za vselej?

Smrčanje je vsem dobro poznan pojav spuščanja neprijetnih zvokov sredi noči, ki niso prijetni ne za »smrčečega«, ne za ostale, ki spijo v istem prostoru. Čeprav je danes smrčanje postalo že družbi nesporen pojav, ki je prisoten v marsikateri anekdoti, pa za tistega, ki ima težave s smrčanjem predstavlja zdravstveni problem, ki lahko vpliva na kvaliteto njegovega življenja, počasi pa lahko začne negativno vplivati tudi na njegovo samozavest. Zato nasvet, kako odpraviti težave s spuščanjem neprijetnih zvokov sredi noči, ni odveč. Vas zanima rešitev za smrčanje?

Kako sploh pride do smrčanja?

Smrčanje je neprijeten zvok, ki nastane zaradi ovire, na katero na naleti zrak pri vdihu. Najpogosteje je posledica preveč sproščenih mišic v jeziku, ki se povesijo nekoliko nazaj in tako zraku preprečujejo nemoten prehod. Posledica tega je zvok, ki lahko zbudi in moti ljudi, ki spijo poleg človeka, ki smrči. Čeprav je v javnosti sinonim za starejše moške, lahko doleti tudi ženske in otroke.

smrčanje tip

Povešene zadnje jezične mišice so lahko posledica nepravilnih skeletnih razmerij na glavi, količine maščobnega in vezivnega tkiva ter sluzi in bolezenskih ali razvojnih sprememb.

Na razvoj teh dejavnikov pa lahko vplivajo:

 • starost,
 • debelost,
 • alergije,
 • težave s sluznico,
 • alkohol,
 • določena zdravila,
 • ….

Na kaj vse lahko vpliva smrčanje?

Na prvi pogled se morda zdi, da težave s smrčanjem ne povzročajo resnejših zdravstvenih problemov z izjemo motenja ostalih, ki spijo poleg osebe, ki smrči. Res je, da je motenje ostalih v večini primerov edini problem, ki ga s seboj prinaša smrčanje, toda velikokrat pa se zgodi, da le to preraste v bolezen ali povzroči druge zdravstvene težave:

 • sindrom nočne apneje,
 • zaspanost tekom dneva,
 • psihofizično neravnovesje,
 • zvišan krvni tlak,
 • srčna aritmija,
 • težave s hojo,
 • zmanjšana pozornost,

V primeru zgoraj naštetih težav, ki so posledica smrčanja, pa je obisk zdravnika zelo zaželen, saj je smrčanje začelo vplivati na zdravstveno stanje in kvaliteto življenja človeka, ki ima težave s smrčanjem.

Kako odpraviti smrčanje?

Čeprav v večini primerov glasno nočno drnohanje ne vodi v tako hude zdravstvene težave, vseeno s seboj nosi določene neizogibne posledice: kopičenje maščob, morda celo zakonske prepire, glavobole in težave s koncentracijo. Zato je v primeru, da smrčite, vaša dolžnost, da se pozanimati, kako te težave odpraviti. S tem boste naredili dober korak tako zase in svoje zdravje, kot tudi za okolico, ki trpi zaradi vašega smrčanja.

 • Izogibajte se spanju na hrbtu

Položaj spanja je najlažja rešitev, ki vpliva na vsaj zmanjšanje smrčanja, če ne že njegovo odpravo. Kadar spite na hrbtu, sproščenim mišicam jezika ponudite neke vrste tobogan, da se lažje premaknejo nazaj v žrelo in povzročijo oviro za prehod zraka pri vdihu, posledica tega pa so vsem dobro znani nočni zvoki. Zato je veliko bolj priporočljivo spanje na boku ali trebuhu, saj v teh dveh položajih mišice težje zlezejo same od sebe v žrelo.

 • Pravilno dihajte

Zelo veliko ljudi danes nepravilno diha skozi usta tako tekom dneva kot tudi ponoči. Z dihanjem skozi usta vplivamo tudi na položaj jezika in jezičnih mišic. Rešitev za odpravo nepravilnega dihanja so posebni trakovi, ki si jih lahko zalepite čez usta in vsa tako usmerijo, da dihate skozi nos. Brez skrbi, z njimi se ne morete zadušiti, ker ko začnete dihati skozi usta, se trakovi odlepijo, kar je za vas znak, da morate še malo vaditi. Pomembno je, da se tudi tekom dneva zavestno trudite dihati skozi nos in ne skozi usta.

 • Izgubite odvečne kilograme

Odvečno maščobno tkivo v predelu vratu je tudi eden od dejavnikov, ki vplivajo na smrčanje, saj oteži prehod zraka. Zato je izguba odvečnih kilogramov zelo dobra rešitev za odpravo smrčanja, kot tudi za vaš celotni organizem.

 • Opravite kožno testiranje in testiranje intolerance na hrano

Vzrokov za smrčanje po navadi ne povezujemo s hrano ali izdelki, ki bi motili našo kožo. Toda prav alergije so lahko tudi eden izmed razlogov za smrčanje. Ko zaužijete živilo, na katerega ste alergični, ali ki draži vaš organizem, se pojavijo različni opozorilni znaki: rdečica, srbenje, lišaji, izpuščaji, prebavne težave, zamašen nos in različna otekanja. Nekatere izmed teh reakcij vplivajo tudi žrelo posledica česar je smrčanje. Zato v primeru, ko imate težave s smrčanjem, ni odveč razmisliti o tem, da bi opravili kožno testiranje in testiranje intolerance na hrano. Ker tudi če odpravite vse dejavnike, ki vplivajo na smrčanje, in še vedno uživate živila, na katera se vaš organizem negativno odziva, smrčanja ne boste odpravili.

 • Odpravite težave s spanjem

Težave s spanjem so tudi eden izmed dejavnikov, ki vpliva na razvoj smrčanja. Zato se v primeru, da imate težave s spanjem, lahko poslužujete tudi jemanja dodatkov. Še posebej je priporočljivo, če imajo dodatki za boljši spanec v večini naravne sestavine, saj le-te ne bodo škodljive za vaš organizem.

Smrčanje je za marsikoga velik problem. Čeprav v večini primerov ne povzroča resnejših zdravstvenih težav, so že tiste manjše težave, ki jih povzroča, lahko vzrok marsikatero težavo, ki kali kvaliteto življenja. Ker se smrčanje lahko odpravi že z majhnimi koraki, začnite s tem že danes, saj boste naredili dober korak tako zase kot za svoje bližnje.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*