Soba pobega za grajskim obzidjem

‘Escape room’ ali po naše soba pobega je igra, ki smo jo še približno deset let nazaj igrali le prek računalniških zaslonov. Zadnjih nekaj let pa je ta igra postala izjemno priljubljena tudi kot igra ‘v živo’. Gre za vrsto avanturistično-detektivske igre, ki poteka v sistematično urejenem prostoru, kamor je zaklenjena manjša skupina ljudi. Prva soba pobega se je v Sloveniji odprla leta 2014; ker je igra postala izjemno iskana in atraktivna, je od takrat po celi Sloveniji zaživelo še kar nekaj novih, tematskih sob.

escape room krmarnica

Kaj početi v sobi pobega?

Udeleženci v prostoru morajo s pomočjo namigov in predmetov, ki so jim na voljo, rešiti več ugank, dešifrirati kode, odkleniti ključavnice in poiskati vse sledi, da se rešijo iz prostora v določenem časovnem obdobju (največkrat je to ena ura). Igra je zasnovana na ta način, da morajo ljudje v prostoru med sabo sodelovati, se posvetovati in uporabiti logično sklepanje. Soba pobega je zasnovana tako, da prisili udeležence, da razmišljajo, aktivno sodelujejo in se vživijo v vznemirljivo situacijo. Tovrsten način zabave je primeren za vse starosti (sodelujejo lahko tudi otroci, a običajno v spremstvu odraslih oseb); primeren je za druženja, za zabavo, za team-building, … Soba pobega je običajno namenjena skupini 2-6 ljudi, saj na tak način sodelovanje med udeleženci najlažje poteka. Potrebna je predhodna rezervacija, da vam lahko sobo pripravijo za vaš prihod in nepozabno enourno dogodivščino.

Soba pobega v gradu Kostel

V grajski sobi pobega se vrnete nazaj v čas, ko so živeli kralji, kraljice in so se dogajali kmečki upori. Graščine so za svojimi obzidji skrivale mnogokatere skrivnosti. Čas, ko so živeli popolnoma drugačna življenja, kot jih poznamo danes.

Grad Kostel, ki stoji na vrhu hriba s pogledom na reko Kolpo, je za svojim obzidjem do danes ohranjal veliko skrivnost tajne kostelske bratovščine.

V edinstveni grajski sobi pobega, kjer boste postali del ‘Skrivne bratovščine’, boste lahko preizkusili vaše sposobnosti, sodelovanje s skupino, znanje in preverili, kako mirne so vaše roke.

Zgodba bratovščine temelji na resničnih dogodkih, ki jih je pisala zgodovina. Na Gradu Kostel boste doživeli vrhunsko dogodivščino, kjer boste spoznali veliko dejstev o samem gradu, soba pobega pa je poleg tega tudi vznemirljiva, zabavna in primerna za vsakogar.

Tekom razburljivega raziskovanja se boste spremenili v srednjeveške mislece, viteze, čarovnike in odkrili pet simbolov, ki so značilnost Grada Kostel. Uporabili boste lahko viteški meč, čarobno svetilko, zlatnik ali pa kroglo resnice, ki vam bodo pomagali pri iskanju skritih simbolov. Spoznavali boste zgodbe, ki se skrivajo v vsakem kotičku grajskih prostorov in dešifrirali mnoga skrivna sporočila.

Le s spoznavanjem in vživetjem v grajsko zgodbo boste imeli možnost postati del starodavne grajske Skrivne bratovščine in se rešiti iz grajskih prostorov.

escape room nered

Za koga je igra primerna?

Igra najbolje poteka v skupini 2-5 igralcev. Ker jo lahko obenem igra več skupin, je tovrsten način skupnega preživljanja časa idealna ideja za družinski izlet, team-building ali za šolski izlet. Igra je primerna za vse nad desetim letom starosti; sicer lahko sodelujejo tudi mlajši, vendar le v spremstvu odraslih. Igra ne zahteva nobene fizične obremenitve.

Kje najdete sobo pobega?

Dogodivščina se odvija na kostelskem gradu, vključuje hojo po grajskem poslopju ter tudi po stopnicah. Nekaj časa igra poteka tudi v zunanjem prostoru, kljub temu pa je mogoče vse dni v tednu igrati tudi v primeru slabega vremena. Potrebna je predhodna rezervacija prek elektronske pošte ali po e-mailu. V ceno ni vključena le soba pobega, temveč tudi vstopnica za ogled kostelskega gradu.

Zakaj je soba pobega dobra izbira za druženje?

Gre za kakovostno preživet čas, saj skupina, ki vstopi v prostor, po eni uri razvozlavanja namigov in skrivnosti, izstopi iz prostora kot ekipa. Torej je dejstvo, da se tovrsten način igre zelo obrestuje pri krepitvi vezi. Organizatorji pravijo, da je zanimivo opazovati dinamiko različnih skupin igralcev, saj dobesedno vsaka skupina razmišlja povsem na drugačen način in najde svojo pot reševanja izzivov. Vedeti je potrebno, da soba pobega ni namenjena nikakršnemu ocenjevanju in tekmovanju, zgolj zabavi udeležencev. Ker pa se nahaja v lepem grajskem okolju, se lahko v istem dnevu sprehodimo tudi preko kostelskih grajskih soban in doživimo pridih srednjeveških časov.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*