Sončne elektrarne vam lahko prinesejo brezplačne počitnice! Kako pa?

Sončne elektrarne lahko vsaki družini prinesejo zastonj počitnice. Toda kako? Sonce je seveda zastonj. Vse kar potrebujete za sončno elektrarno je vaša hiša in pa ustrezni sprejemniki sončne energije, ki znajo to energijo spremeniti v elektriko. No, pa še nekaj! Potrebujete tudi denar, da v sončno elektrarno investirate. Toda glede na to, da se naložba skozi leta več kot povrne, velja o njej resno razmisliti. To potrjuje tudi zgodba družine Janc, ki bo pri elektriki s sončno elektrarno vsako leto prihranila dobrega tisočaka, ravno za kakšne srednje dolge družinske počitnice.

sončne elektrarne

Sončne elektrarne postajajo nekaj vsakdanjega. Tudi družina Janc se je odločila, da na svojo hišo postavi takšno elektrarno. To jim omogoča tudi lega hiše, ki je čez dan več ali manj vseskozi osončena. Odločili so se za elektrarno nazivne moči 10 kW. Po izračunih podjetja GEN-I Sonce, ki jim je elektrarno montiralo, bo letna proizvodnja elektrike približno 980 kWh na 1 kW nazivne moči. To ustreza oceni njihove letne porabe elektrike, ki znaša 10.320 kWh. Celotna investicija jih bo stala 13 tisoč evrov, v kar pa so vključena tudi vsa nadaljnja vzdrževanja sončne elektrarne. Investicijo bodo financirali obročno s sedemletnim brezobrestnim posojilom. Z naložbo bodo po ocenah GEN-I Sonce pri elektriki letno prihranili več kot tisoč evrov. Glede na to, da je pričakovana življenjska doba elektrarne okoli 30 let, to pomeni dobrih 30.000 evrov. Po poplačilu naložbe, jih torej vsako leto čaka lep prihranek.

Kaj sploh potrebujemo?

Podobno kot družina Janc, pa razmišlja tudi čedalje več lastnikov hiš. Seveda ima vsaka družina drugačno situacijo, čemur se je treba prilagoditi. Vprašati se moramo, kakšna je naša letna poraba energije, kakšna je osončenost hiše, kakšne so sploh možnosti postavitve panelov sončne elektrarne in še kaj. Pri tem nam bodo pomagali ponudniki sončnih elektrarn, ki jih je v Sloveniji čedalje več. Ob proučevanju njihovih ponudb morate biti poleg same cene sončne elektrarne pozorni tudi na to, kakšno kvaliteto vam ponujajo, kako je z montažo, vzdrževanjem in nenazadnje, kakšne možnosti financiranja vam ponujajo.

sončne elektrarne streha

Podatke o tem, koliko porabite, lahko najdete na računih, ki vam jih pošlje vaš dobavitelj električne energije. To seveda potem pretvorite v letno porabo. Nekako velja, da povprečno velika stanovanjska hiša potrebuje sončno elektrarno okoli 10 kW, če se ogreva s toplotno črpalko, sicer pa manj. 1kW moči sončne elektrarne prinese okoli tisoč do 1.200 kWh elektrike. Za 1kW moči potrebujete od sedem do deset kvadratnih metrov panelov. Ob tem dodajmo, da so lahko največje domače elektrarne velikosti največ 11 kW. Če ne potrebujete tako velike, seveda ne gre pretiravati z velikostjo, je pa tako, da so elektrarne z več moči tudi bolj ekonomične.

Naložba od 10 do 15 tisočakov

Za sončno elektrarno boste odšteli od dobrih tisoč do 1.500 evrov za 1 kW moči. Za deset kW torej pripravite od 10 do 15 tisočakov. Nekaj vam bodo pri tem pristavili na Eko Skladu, kjer podpirajo uporabo sončne energije. Subvencije so največ do 180 evrov za 1 kW moči, kar pomeni za največjo domačo elektrarno moči 11 kW največ 1.980 evrov.

Pričakovati je torej, da se naložba v elektrarno tako povrne v desetih do 13 letih, vsi preostali letnih prihranki pa pomenijo za uporabnika sončne elektrarne lep prihranek oziroma donos. Življenjska doba sončnih elektrarn je namreč okoli 30 let, seveda odvisno tudi od tega, kako jo vzdržujemo, kar pa tudi stane vsake dve leti po okoli dva stotaka. Je pa tako, da spodobnost domače elektrarne po kakšnih 20 do 25 letih nekoliko upade, po nekaterih ocenah za kakšnih 20 odstotkov, kar pa je odvisno tudi od same vrste panelov in vanje vgrajenih sončnih celic.

Ob tem je treba vedeti, da ko postavite sončno elektrarno, ne boste povsem brez stroškov za električno energijo. Ne glede na to, da ste postali samooskrbovani, boste morali mesečno plačevati po 15 do 20 evrov za strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE, ki nista vezana na porabo, temveč na priključno moč priključka. V vsakem primeru pa povprečno gospodinjstvo s sončno elektrarno svoje mesečne stroške elektrike, glede na sedanje stroške, zniža za okoli 75 odstotkov.

Kaj pa tveganja?

Seveda pa pri marsikateremu lastniku hiše obstaja nekaj dvomov v smislu, kaj pa če sončne elektrarne nevarno sevajo. Kot zatrjujejo ponudniki elektrarn, sevanj, ki bi kakorkoli ogrožala zdravje, ni, kljub temu pa se to vseeno splača izmeriti na licu mesta. Druga zadeva so tveganja glede poškodb sončnih panelov pri toči. Proizvajalci dajejo pri tem garancijo, da ti moduli zdržijo udarce toče do velikosti oreha. Je pa pri vseh teh tveganjih pomembno, da je sončna elektrarna inštalirana tehnično brezhibno in varno. Glede še ene bojazni, da boste pozimi, ko je manj sonca, ostali v temi, pa se to seveda ne bo zgodilo. Sončne elektrarne so namreč vseskozi povezane v omrežje, kar pomenil, da takrat, ko je sonca več in ko proizvajajo več energije, to odvečno energijo potem pošiljajo v omrežje, ko pa jo je manj, jo iz omrežja pridobivajo. Enkrat letno se potem naredi poračun porabe, pri čemer je cilj vsakega, da je razlika med zmogljivostjo in dejansko porabo sončne elektrarne čim manjša.

Domače elektrarne torej postajajo čedalje bolj zanimive za končne uporabnike. Prinašajo naravno uporabo energije, manj onesnaževanja okolja, konec koncev pa tudi tisto, kar je marsikomu najbolj pomembno – zanimivo ekonomsko računico s kar nekaj lepimi prihranki v vaši denarnici.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*