Spomladanske rože: naravni viri zdravja!

Ob prijetnem sprehodu v naravo naberite nekaj cvetlic in jih posušite: Navdušeni boste!

Že zgodnja pomlad, takoj ko iz naših travnikov izgine snežna odeja, nam postreže s številnimi rastlinami, ki nam poleg privlačnega videza postrežejo še s številnimi zdravilnimi lastnostmi.  Njihove učinke se poznali že naši predniki in svoja znanja preko knjig in ustnega izročila na našo srečo prenesli v sedanji čas. Tako si lahko vsak, ki ima voljo malo znanja in pa nekaj časa za sprehod do bližnjega  travnika oziroma gozda, pripravi odlične domače čaje in mazila, kateri nam ozdravijo in olajšajo marsikatero bolezensko tegobo.

 

 

roze

Dobrote pomladi Avtorica: Ingrid Kozole
Lepote pomladi                                Avtorica: Ingrid Kozole

Trobentica:  Kdo ne pozna trobentice.  Majhne, navadno rumene rože s trobentastim klobukom, ki nam, tako kot razodeva že ime, ob pihanju vanj zatrobi. Trobentica spada med jegliče in je v Sloveniji zelo razširjena. Najdemo jo na travnikih in v svetlih gozdovih, ob blagi zimi že januarja. Zagotovo pa nas pričaka v začetku meseca marca, ko si mnogo travnikov nadene njeno poživljajočo rumeno barvo.  Njeno latinsko ime je Prima rosa, kar v slovenščini pomeni prva roža (potrditev, da trobentica spada med znanilke pomladi).  Ponekod je zaradi množičnega nabiranja ogrožena in je njeno nabiranje prepovedano (Velika Britanija). Obstajajo tri podvrste, poleg rumene še bela in roza. Mi se bomo posvetili rumeni, saj je slednja najbolj razširjena in hkrati uporabna v zdravstvene namene.

Trobentice Avtorica fotografije: Ingrid Kozole
Trobentice                            Avtorica fotografije: Ingrid Kozole

Trobentica spada med bolj uporabne rastline, mlade cvetove lahko uporabimo v spomladanskih solatah. V juhah in prikuhah jih lahko kuhamo kot navadno zelenjavo.  Iz svežih ali sušenih cvetnih listov pripravljamo čaj, ki vsebuje veliko vitamina C.  Tri čajne žličke sušenih cvetov prelijemo z 2 decilitroma  vroče vode in pustimo stati 10 minut. Tako dobimo zdrav in okusen čaj, kateri nam pomaga v boju zoper prehlad, blaži kašelj, pomaga pri pljučnici in bronhitisu. Vzporedno deluje kot pomirjevalo in sredstvo za čiščenje strupenih snovi iz telesa. Pravijo,da si s trobenticami lahko pripravimo spomladansko čiščenje telesa, saj je znano, da se pozimi v telesu vsakega posameznika nabere več strupenih snovi, ki so posledica pomanjkanja gibanja na svežem zraku in nezdrave prehrane. Poleg cvetov so zdravilne tudi korenine, katere izkopljemo jeseni ali v obdobju pred spomladanskim cvetenjem. Temeljito jih očistimo s krtačko v hladni vodi.

Trobentico na spomladanskih travnikih pogosto spremlja navadna marjetica, ki velja za najbolj razširjeno cvetico na slovenskih tleh. Cveti od zgodnje pomladi, pa tja do pozne jeseni. Najdemo jo po travnikih, poteh in pašnikih, vse tam do nadmorske višine 2000 metrov. Cvetovi se podnevi ob sončnem vremenu odprejo in nam s tem oznanijo, da je pravi čas za nabiranje.  Uporabljamo sveže ali posušene cvetove iz katerih pripravimo poparek, katerega pijemo trikrat na dan. Sam priporočam, da v vročo vodo dodamo čajno žličko posušenih cvetov in pustimo čaj stati dobrih 10 minut. Tako si lahko sami pomagamo pri zdravljenju kašlja, revmatizma, artritisa, prav tako marjetice pomagajo pri odpravljanju težav z ledvicami ter jetrami. Tudi marjetico uporabimo kot sredstvo za čiščenje telesa, listi pa so primerni za zunanjo uporabo, saj pospešijo celjenje ran. Žvečenje listov zdravi afte. V primeru da nam zdravje dobro služi, pa jo lahko uporabimo kot naravno sredstvo proti mrčesu. Le kdo bi si mislil, da ta vsem dobro poznana skromna cvetica v sebi skriva toliko zdravega.

Marjetice Avtorica fotografije: Ingrid Kozole
Marjetice                           Avtorica fotografije: Ingrid Kozole

Marca in aprila nam travnike in obronke gozdov pogosto polepša pljučnik. Prepoznamo ga po belih lisah na listih in klobučastih  cvetovih, kateri spreminjajo barvo, od začetne rdeče ,preko vijolične do modre. Nabiramo cvetočo rastlino, torej liste in cvetove. Čas cvetenja obsega marec in aprilu. Nabrano rastlino  sušimo hitro, najboljše nad krušno pečjo, ali pa v sušilniku na majhni temperaturi. Pri tem moramo biti pozorni, da pljučnik ohrani svojo lepo zeleno barvo in da je povsem posušen.  Pljučnik se je preko ljudskega zdravilstva ohranil kot odličen čaj za zdravljenje pljučnih bolezni, prehlada, gripe, astme ter hripavosti. Čaj ima rahlo trpek okus, pogosto ga lahko zmešamo s trpotcem, listi navadne koprive ali slezom.  Ker v sledeh vsebuje  tudi alkaloide,  lahko pljučnik uporabljamo le nekaj tednov na leto. Zato ga pijemo zgolj ob prehladih, ko imamo težave z dihali oziroma hripavostjo

Pljučnik Avtorica: Ingrid Kozole
Pljučnik                                            Avtorica: Ingrid Kozole

Seveda omenjene rastline na naših travnikih in v gozdovih niso osamljene, narava ponuja še mnogo zdravilnih rastlin, katerih cvetenje se prične sočasno, oziroma v nadaljevanju leta. Slednje tri sem za začetek izpostavil, saj jih z lahkoto prepoznamo, so znanilke pomladi, njihova uporaba pa je enostavna in učinkovita. Z novimi podatki  in nasveti iz sveta zdravilnih zelišč in rastlin, pa že prav kmalu!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*