Športna prehrana

Ste ukvajrate z športom, vendar nimate urejene prehrane? Športna prehrana THE nutrition je prava rešitev za vas! Trgovina THE Nutrition se ukvarja z prodajo dodatkov k športni prehrani in imajo ogromno nasvetov pri sestavljanju vaše prehrane in treningov.

Pri vsakem športu je pomembna športna prehrana. Pri nekaterih športih bolj, pri nekaterih manj. Prehrana različnih športnikov se zelo razlikuje. Imajo pa neke skupne osnove. No pa začnimo na samem začetku, kako delimo hrano. Hrano delimo na mikro in makro hranila. Pod makro hranila spadajo beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe in prehranske vlaknine. Medtem kot pod mikro hranila spadajo vitamini in minerali.

Pa se pogovorimo najprej o makro hranilih. Dobro razmerje med makro hranili so ključ do uspešne športne prehrane.  Vsak športnik oziroma posameznik mora imeti prilagojeno prehrano na svoj življenjski stil. Nekateri potrebujemo več kalorij, nekateri manj. Recimo če primerjamo nogometaša in fitneserja; nogometaš se nebo preveč obremenjeval za svojo prehrano, poskrbeti mora le, da zaužije dovolj beljakovin in tako poskrbi za regenreacijo mišic, še posebej po treningu. Medtem ko pa govorimo o fitneserju, je pa pomembno, da ima točen jedilnik, koliko kalorij in koliko določenih makro hranil mora zaužiti vsak dan, če želi doseči svojo sranjsko postavo. Vsak fitneser prilagodi prehrano svojemu življenskemu stilu in svojemu telesu. Vsak človek ima drugačno genetiko, nekateri imamo hitrejši metabolizem, kar pomeni, da se nebomo zlahka zredili, medtem ko drugi imamo počasnejši in moramo še posebej paziti, kaj pojemo. Vsak športnik mora pojesti na dan dovolj beljakovin, da regenerira svoje mišice. Beljakovine so osnovni gradnik mišic. V tem članku se bomo bolj osredotočili na prehrano resnega fitneserja, kateri si želi oblikovati svojo sanjsko telo. Hrana je 70%, medtem ko treningi 30%. Torej športna prehana je tista glavna stvar, na katero moramo paziti pri naši transformaciji telesa. Vsak posameznik si mora sestaviti svoj jedilnik in ga nato upoštevati. 

športna prehrana banana

Kako si sestaviti svoj jedilnik? Najprej moramo ugotoviti, kakšnega tipa je naše telo. Nekateri imamo več maščob nekateri manj, nekateri imamo več mišične mase, nekateri manj. Najbolje je, da z pomočjo internetnega kalkulatorja izračunamo na podlagi naše višine, teže in aktivnosti, koliko kalorij približno moramo zaužiti. Nato pa še približno izračunamo koliko ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob potrebujemo zaužiti vsak dan. Nato pa pričnemo z sestavljanjem jedilnika športne prehrane. Recimo če imamo cilj, da na dan zaužijemo 150g beljakovin, bomo v naš jedilnik vključili dosti mesa, jajc, rib, salame, grške jogurte; sepravi hrano z veliko beljakovin. Nato izračunamo koliko ogljikovih hidratov potrebujemo. Recimo 100g na dan. Nato v svojo prehrano dodamo riž, testenine, njoke, zdrav kruh. Torej priporočljivi so kompleksni ogljikovi hidrati, ki imajo veliko prehranskih vlaknin, katere nam bodo dale občutek sitosti in pospešile kurjenje maščobe. Še zadnjo makro hranilo pri športni prehrani so pa maščobe.  Recimo, da jih potrebujemo 50g na dan. Maščobe pa morajo biti zdrave maščobe. Pod te spadajo ribje olje, oreščki, kokosovo olje, olivno olje in podobno. Torej olja, ki vsebujejo čim več omega 3 in omega 6 maščob. No sedaj smo si sestavili svoj jedlilnik, kar pa potrebujemo storiti sedaj, je pa upoštevati naš jedilnik toliko časa, dokler ne opazimo rezultatov. Recimo, da po enem tednu opazimo rezultate, vendar po 2 mescih, pa jih ne vidimo več, kaj pa storiti takrat? To pomeni, da če želimo izgubiti še več kilogramov, moramo znižati vnos kalorij. Pod mikro hranila pa spadajo vitamini in minerali. Ponavadi te dobimo z raznimi prehranskimi dopolnili, večinoma pa jih dobimo iz naše prehrane. 

Ali nam bodo prehranski dodatki prišli prav? Seveda. Pri športni prehrani bodo prehranski dodatki pomagali, da bomo v hitrejšem času spremenili naše telo. Vitamini in minerali so zelo priporočljiv prehranski dodatek vsakemu športniku. Seveda je pa po treningu priporočljiv proteinski šejk, kateri bo hitro poskrbel za regeneracijo mišic in pripomogel k rasti mišične mase. 

Torej športna prehrana je zelo obširna tema. Več znanja imamo o športni prehrani, boljši bomo v našem športu, ki ga treniramo.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*