Pivo

Čeprav je poletje že mimo, torej čas, ko popijemo največ piva, vseeno lahko nekaj povemo o tej zelo priljubljeni pijači. O nečem smo si zagotovo lahko vsi edini: pivo je najpopularnejša alkoholna pijača. Pijemo ga vsi na tem svetu in tudi mi Slovenci nismo izjema. Ta pijača, za katero nekateri trdijo, da je hrana, je bila znana že v predzgodovinskem obdobju. Proizvajali so ga Kelti, pa Germani, Skiti in seveda tudi Slovani. Že takrat so ga izdelovali tako iz ječmena, pšenice, ajde ter celo ovsa. Nekateri narodi so ga tudi začinili z različnimi zelišči in medom. Danes je glavna sestavina piva hmelj, tega so začeli uporabljati v osmem stoletju. Glavna pivovska središča v starem veku so bila v Mezopotamiji, Egiptu in Armeniji. Kasneje so iz teh področij pivo prevzeli Grki in Rimljani. Pivo se je celo znašlo v prvem napisanem zakoniku na svetu – Hamurabijevem zakoniku ( ta je bil vklesan na stebru iz črnega diurita-kamen vulkanskega porekla). Hamurabi ( prvi babilonski kralj) je takole napisal o pivu: »Pivo ne sme vsebovati preveč vode in ne sme se ga prodajati po previsoki ceni.« V zakoniku je bilo napisano še to: « V pivnici ženska lahko toči pivo, ne sme pa biti v pivnici gost, ženska, katera želi v gostilno na pivo, sodi na grmado.« ( Ta zakon ni bil nič kaj naklonjen ženskam…) Jasno je, da je bilo pivo v tistih časih pravzaprav ena od vsakodnevnih potreb za gašenje žeje in je zaradi njegove energetske vrednosti služilo tudi kot hranilo. Kmetje in fizični delavci so ga popili tudi 5 litrov dnevno, ženske, ki so opravljale težka fizična dela, pa so ga dobile in popile 2 do 3 litre dnevno.

pivo svetli kozarec

Beseda piva , (bier, birra, beer, bicre) je nastala v samostanih, v šestem in sedmem stoletju, ravno takrat, ko so pivu pri varjenju začeli dodajati hmelj. Znano je , da so se v srednjem veku z proizvodnjo piva ukvarjali izrecno v samostanih….danes je to zelo močna veja industrije. Med največje proizvajalce sodijo Nemčija, Velika Britanija, ZDA, sledijo jim Češka, Belgija in Irska. Redovniki so pivu dodali hmelj iz recimo »medicinskih« razlogov in boljšega konzerviranja. Pivo so tako proglasili za krščanski zdravilni napitek, smelo se ga je piti tudi na postne dneve.

In kako pijemo pivo danes?

Pijemo ga prav ob vsaki priložnosti in, čeprav je pri nas skoraj greh piti pivo ob ribi, je to v drugih državah kot so Belgija, Nemčija , Anglija,…..popolnoma normalno. In če še naredimo eno primerjavo – v teh deželah se poje precej več rib kot pri nas. Po svetu ima tudi vsak boljši bar ali restavracija svojo proizvodnjo piva…slednje smo začeli prakticirati tudi pri nas. Kadar se pijejo večje količine piva, je najenostavnejše piti točeno, čeprav poznavalci piva trdijo, da je boljša v steklenici. Pivo ločimo na svetlo in temno, strokovnjaki pa delijo pivo na :

 • pivo spodnjega vrenja – pivske kvasovke se po končanem vrenju usedejo na dno fermentorja
 • pivo zgornjega vrenja – kvasovke se po končanem vrenju dvignejo na gladino piva v fermentorju

Pa poglejmo kateri so razlogi za pitje piva

Snovi, ki jih vsebuje pivo, pospešujejo aktivnost želodca in prebavnega trakta. Rezultati, ki so jih prinesle mnoge raziskave, dokazujejo, da je pivo popolnoma naraven, biološko uravnotežen proizvod, čeprav ga, po krivici, v nekaterih državah smatrajo za slabo alkoholno pijačo. Manjše količine piva ( do 0,5 litra na dan) ugodno vplivajo na nekatera težja obolenja kot so tuberkuloza, rak. Francoski zdravnik dr. Vincent je prišel do zanimive ugotovitve. Spremljal je zdravstveno stanje vojakov iz severa in juga Francije …..severnjaki so bili pivopivci in so dvakrat redkeje zbolevali kot južnjaki, ki so ljubitelji vina. Ker je pivo energetsko bogato, je tudi dober vir energije in je odličen napitek po raznih fizičnih naporih. Deluje kot diuretik…torej zmanjšuje težave z ledvicami in mehurjem, ker preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov. Blaži stres, je naravno pomirjevalo in uspavalo, ker vsebuje veliko količino antioksidantov in vitamin B6, slednji ugodno deluje na srce in preprečuje različna srčna obolenja. Redno pitje manjših količin piva vpliva tudi na nivo HDL, torej dobrega holesterola.Pivo pijemo primerno ohlajeno, svetlo na 7°C, pšenična na 8°C, za temna piva pa velja, da jih postrežemo manj ohlajena in sicer od 9 °C pa vse do 15,5° C….slednje velja močna temna piva, trapistovo pivo, tartufovo pivo in tako imenovano ječmenovo vino.

In še nekaj prav posebnih razlogov za pitje piva

 • pivo nikoli ne kasni
 • hladno pivo je dobro pivo
 • madeži, ki jih pivo pusti, se zlahka operejo
 • pivo nima nikoli glavobola
 • pivo lahko deliš s prijatelji
 • pivo nikoli ne insistira pri enakopravnosti
 • pivo si lahko privoščiš v javnosti
 • slabo pivo lahko vedno zamenjaš za boljše
 •  pivo nikoli ne “teži”

In še bi lahko naštevali…..vendar kot pri vsaki alkoholni pijači, velja tudi pri pivu zmernost, kajti pretirano uživanje lahko privede do jetrnih obolenj in seveda alkoholizma.

2 komentarja

 1. Mojca Vesel

  Rada imam pivo in hvala za krasen članek… Sem zelo vesela, da živim v 21. stoletju sicer bi končala na grmadi :(. Najbrž ne samo zaradi piva …
  Moj posebni razlog za pitje piva je tudi dejstvo, da me čaka na koncu kakšne ture (kolesarke ali pa maratona). Motivator za hitrejši čas 😉

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*