Spring break: Kako se nanj pripraviti?‘Spring break’ dobesedno pomeni spomladanski oddih, izraz pa navadno uporabljamo za krajše počitnice med prvomajskimi prazniki. Pogosto se izraz nanaša prav na krajše počitnice, ki jih v tem času organizirajo potovalne agencije za mlade v hrvaški Istri, včasih tudi na Pagu ali na grškima otokoma Krfu in Zakintosu. In ravno o takšnem ‘spring break-u’ bom govorila tokrat.

Kaj imeti s seboj?

Pri ‘spring break-u’, ki ga organizirajo agencije za mlade, ti pogosto bivajo v apartmajih in ne v hotelih, dopust v apartmaju pa zahteva malo več priprav kot dopust v hotelu. Že res, da nas dandanes tudi v apartmajih praviloma čaka posteljnina in nekaj brisač, to pa je tudi vse. Tam praviloma ne moremo pričakovati majhnih mil in šamponov, ki nas navadno pričakajo lepo urejena v hotelih. Niti ne moremo pričakovati, da nam bo osebje menjavalo posteljnino ali brisače. Ravno zaradi tega je morda boljše imeti kakšno brisačo tudi s seboj.

V apartmajih bi nas sicer praviloma morala čakati posoda in pribor, toda na žalost ne moremo govoriti o velikem naboru pripomočkov. Med tem, ko bo krožnikov, skodelic, žlic in vilic najbrž dovolj, pa bodo noži, ki nas pričakajo, verjetno tisti, s katerimi lahko predvsem ali samo mažemo namaz na kruh. O dobrem nožu za rezanje kruha lahko kar sanjamo. Ponev za pečenje palačink bo najbrž zelo zdelana, če jo bomo sploh imeli. Velikega lonca, v katerem bi lahko skuhali testenine za 5 ali 6 oseb, pa najbrž tudi ne bo. Če to vemo že v naprej, si lahko kaj od tega – morda tudi vse, prinesemo s seboj. Podobno je s čistili in z gobicami za pomivanje posode, papirnatimi brisačami in kuhinjskimi krpami. Tudi kakšna rolica toaletnega papirja nam bo prišla prav.

Če smo že pri kuhanju, pa morda ni odveč niti nasvet da, čeprav ni potrebno vsega kar bomo kuhali in pripravljali nositi s seboj od doma, pa je nekatere stvari priročno imeti s seboj. Konec koncev, kilograma soli ali sladkorja najbrž ne boste porabili. Cele škatle čaja ali cele vrečke kave verjetno tudi ne. Če ne boste vsak dan pekli krompirčka ne boste porabili niti celega litra olja. Takšne stvari je posledično dobro vzeti s seboj v manjših količinah. Seveda pa je zelo dobrodošlo, da se o tem, kaj bo kdo vzel s seboj, posvetujete že pred odhodom.

Pogovor in dogovor nad vsem

Pogovor in dogovor naj bo tisti, ki vas bo vodil pri vsemu, kar boste počeli na ‘spring break-u’. Dogovorite se, kdaj bo kdo kuhal, pomival, pospravljal… Po mojih izkušnjah je najboljše, da določite dan, kdaj bo katera dvojica ali skupina kuhala in pospravljala. Tako bo najmanj krega in slabe volje, pa še najbolj pošteno bo.

Da bi se izognili prepirom je smiselno tudi, da se dogovorite o vsem, kar se tiče financ. Boste vsak dan sproti zbirali denar, ki ga boste skupaj zapravili v trgovini? Boste neko količino zbrali že na začetku in jo potem dopolnjevali po potrebi? Ali pa bo tista skupina, ki bo šla v trgovino, založila denar, potem pa ji bodo ostali svoj del vrnili? To je odvisno od vas, vendar sklenite dogovor s katerim se boste strinjali vsi, in se ga držite. Predvsem pa bodite pošteni drug do drugega.

Dogovorite se tudi, kdo bo dobil spalnico, kdo bo spal v dnevnem prostoru… Če se ne morete dogovoriti, je najbolj pošten žreb. Možnosti je več, le poskrbite za takšno, ki bo prinesla najmanj slabe volje.

dogovor

Hrvaška zagotovo ni Grčija

Med tem, ko je med prvomajskimi prazniki v Grčiji navadno že precej toplo, je na Hrvaškem malo hladneje. Seveda je vreme ob morju velikokrat lepše, temperature pa višje kot to velja za preostali del Hrvaške ali Slovenije, kljub temu pa o pretirani vročini po navadi ne moremo govoriti. Na to ne pozabite, ko pakirate svoj kovček. Kratkim in 3/4 rokavom se ni potrebno izogibati, samo poskrbeti je treba za nekaj toplejših oblačil. Tudi na dežnike in dodatno obutev, ki jo boste zamenjali, če bo zunaj deževno in boste mokri, ne pozabite. Če se nameravate udeležiti katere izmed organiziranih zabav, pa si prej preberite kaj o njih. Morda bi zanje potrebovali posebno garderobo in vam bo žal, če je na dan zabave ne boste imeli.

Oblačila pa niso vse na kar moramo biti pozorni, ko se odpravljamo na ‘spring break’ v hrvaško Istro. Tam apartmaji in bungalovi navadno niso ogrevani, zato vzemite s seboj kakšno pečko, kalorifer ali pa vsaj debelo odejo, da vas ne bo zeblo.

Vremena ne moremo izbirati

Na žalost ali na srečo je že tako, da vremena ne moremo izbirati. Samo pomislite, kako spremenljivo bi bilo vreme, če bi želeli ustreči željam vseh posameznikov. Toda naj vas ne vrže iz tira, če bo tiste dni, ko boste na ‘spring break-u’ deževalo. Tudi takrat je lahko zabavno, verjemite mi. Prvič, ko sem se sama odpravila na ‘spring break’ je vse dni deževalo, pa smo se vseeno imeli odlično. S seboj smo imeli loparje in žogice za namizni tenis, in ker nismo mogli igrati zunaj, smo kuhinjsko mizo spremenili v mizo za namizni tenis. Igrali smo karte in druge družabne igre, poslušali glasbo (le ne pozabite na kakšen radio ali mp3), plesali, se snemali in fotografirali, pa tudi pogovarjali. Če boste s seboj imeli dovolj zanimivih stvari, s katerimi se boste lahko zamotili v primeru dežja, vas ta ne bo pretirano potrl. Seveda pa je takrat najpomembnejša dobra volja in odlična družba.

activity

Ne pretiravajte!

Kljub temu, da je povsem normalno, da večina mladih (pa ne vsi, da se ne bomo narobe razumeli!), na ‘spring break-u’ kar nekaj spije, pa ni potrebno pretiravati. Tudi na hrano ne pozabite. V vsakem primeru pa naj vas pijača (ali kaj drugega) ne prepriča v to, da je pametno lomiti stole in mize, razbijati ploščice v kopalnici – da, tudi to se je menda že dogajalo na ‘spring break-u’ – ali kakorkoli drugače uničevati apartma in okolico. Raje se zabavajte drugače, se družite in širite ljubezen.

Pa še ena malenkost. Agencija vam bo verjetno vzela kavcijo, ki jo boste, v primeru, da boste apartma vrnili urejen, cel in čist, dobili nazaj. Vendar čas na ‘spring break-u’ boste morali preživeti brez tega denarja, zato to že vkalkulirajte v količino denarja, ki ga boste vzeli s seboj.

En komentar

  1. Zanimiv članek, predvsem mi je všeč stavek: “Raje se zabavajte drugače, se družite in širite ljubezen”.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*