Sreča v partnerskem odnosu

Vsak si želi sanjski partnerski odnos ki je opisan v čudovitih pravljicah o princih in princeskah, ali pa srečno zaljubljenost ki jo lahko gledamo v ljubezenskih filmih. Res mala peščica ljudi doseže tak nivo partnerskega odnosa ki si ga v svojem srcu želimo. Eden izmed razlogov zakaj v partnerstvu nismo srečni je zagotovo ta da nas je strah predaje v partnerstvu. Bojimo se da bomo ogoljufani in prizadeti kajti velika večina nas ima v partnerstvu negativne izkušnje. Na nivoju, na katerem trenutno smo,  vsak brani in zagovarja svoje interese, svoja prepričanja in ni pripravljen sprejeti novih znanj in resnic o partnerskem odnosu. Vsak ima svojo resnico. Da pa bi imeli zdrav in srečen partnerski odnos, najprej poglejmo kaj partnerski odnos je.

sreca-v-partnerskem-odnosu

 

Partnerstvo je spoštovanje in pričakovanje. To je nekakšna osnovna definicija. Mi spoštujemo kvalitete ki jih partner ima in od njih pričakujemo korist. Nekdo na primer ceni partnerja, ki ima odlične kreativne sposobnosti in posledično velik kapital, nekdo drug ceni partnerja katerega zunanjost je za večino lepa, spet drugi cenijo prodornega in odločnega partnerja… Ne zaljubimo se kar v vsakogar, ampak v osebo katere kvalitete cenimo. Ko smo zaljubljeni, smo v resnici povezani s svojim višjim, lahko rečemo tudi s svojim božanskim delom. Imamo čudovit pretok energije, smo sveži, mladostni, razigrani vse vidimo čudovito in pozitivno. Tudi če nam kaj ni prav, to z lahkoto spregledamo. To stanje zaljubljenosti pa, vsi vemo, hitro mine. Poleg lastnosti, ki jih cenimo, uvidimo tudi lastnosti, ki nas pri partnerju motijo in s tem je konec naše zaljubljenosti. Partnerja poskušamo spremeniti, da bo pač tak kot želimo mi.

Stanje zaljubljenosti je stanje evforije. Ker pa mora biti naša energija v ravnovesju, vedno sledi depresija s katero se stanje uravna. V prihodnosti, ko bomo pozdravili naša telesa in naše notranje organe bomo lahko nenehno v stanju zaljubljenosti, sedaj pa se tega šele učimo.

Partnerstvo pa ni naš končni cilj, partnerstvo je le eden izmed poligonov, ki nam pomaga očistiti naša čustva. Partner nas najbolj pozna in zato nas lahko tudi najbolj prizadene. Tukaj pa je ključ do resnično srečnega partnerstva. Zakaj?  Partner nam v resnici kaže naše omejene vzorce in naša prepričanja, naše predstave o življenju, ki pa niso vedno enake pravi resnici torej spoštovanju in pričakovanju. Edina pot do sreče je, da se zavemo, da vse kar se dogaja nam, je naše, je naša omejena predstava o življenju. Torej če smo žalostni in zato krivimo partnerja, je to le naš izgovor. Pravi odgovor pa se skriva v nas. Vprašajmo se zakaj nas je dogodek razočaral. In tudi od tu dalje je zadeva preprosta.

Večinoma se nam dogajajo ene in iste situacije z namenom, da bi končno spremenili naše reakcije in naše vedenje. Že tisočletja vlečemo za seboj zamere, obup, jezo, krivimo sebe in druge, se počutimo slabe….. Vse to lahko spremenimo, ko spremenimo odnos do življenja, ko spremenimo odnos do situacij, ko nam je jasno, da za naše občutke niso krivi ljudje, ki v situaciji nastopajo, oni so le igralci. Naša naloga pa je, da zamenjamo svoje predstave o življenju. Poglejmo kakšen je naš rezultat. Ali smo srečni s partnerjem? Ali partnerja spoštujemo? Če da, potem super, našli smo pot do sreče. In če ne, pogumno poiščimo odgovore.  Kje?  V nas so. Vprašajmo se zakaj nismo srečni? Potem si lahko naštevamo tisoče izgovorov zakaj pa mi ne moremo biti srečni. Ampak nekateri ljudje so srečni, to je dejstvo. In tudi mi bomo, ko zapustimo vse izgovore, ki smo si jih našteli kot razloge naše nesreče. Izgovori nam stojijo na poti do sreče, ampak če jih ne sprejmemo za svoje, jim ne damo moči in na nas nimajo nobenega vpliva več.

Mi smo voditelji svojih življenj. Ne krivimo nikogar za naše počutje, preprosto se odločimo in bodimo srečni. Življenje je čudovito, spoštujmo ga.

2 komentarja

  1. Breda…ti si d best 🙂

  2. Breda Ločičnik

    Sorry, ne razumem te 🙂 !

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*