Srečno 2017! Zgolj vljudno voščilo ali nekaj, kar lahko zavestno izberemo?Za nami so božično-novoletni prazniki, med katerimi smo vsi izrekli in bili deležni številnih voščil, bodisi v ustni bodisi v pisni obliki. Najpogostejše in najkrajše voščilo je »srečno«, s katerim drugim zaželimo, da bi bilo njihovo življenje v novem letu srečno, da bi bili torej srečni oziroma da bi imeli srečo. Toda kaj pravzaprav je sreča?

Pozitivno čustvo, ki si ga vsi želimo

Slovar slovenskega knjižnega jezika za srečo ponuja pet različnih definicij, od katerih sta najbolj tipični dve:

  1. razmeroma trajno stanje velikega duševnega ugodja;
  2. naključje, okoliščine, ki vplivajo na ugoden izid, potek česa.

V drugem primeru ima srečo nekdo, za katerega se splet določenih okoliščin razplete tako, da je zanj dobro, v prvem primeru pa gre za duševno stanje, v katerem se dobro počutimo, iz česar sledi, da je sreča pravzaprav čustvo. Pozitivno čustvo, ki si ga vsi želimo. Za marsikoga je sreča najvišja življenjska vrednota, kajti če dobro pomislimo, kaj nam koristi vse dobro na tem svetu, če ob tem nismo srečni?

Sreča

Svoje čustveno stanje lahko izberemo

Malce filozofsko obarvan uvod je bil potreben, če želimo priti do odgovora na v naslovu zastavljeno vprašanje. Bistvena razlika namreč je, ali srečo pojmujemo kot nekaj naključnega, kar se nam zgodi brez našega vpliva, ali pa se zavedamo, da imamo moč in sposobnost dobesedno kadarkoli vplivati na svoje čustveno stanje in negativno čustvo nadomestiti s pozitivnim, če se tako odločimo.

Vem, nekateri izmed vas se z zgoraj zapisanim niti približno ne strinjate, saj so vaše osebne izkušnje povsem drugačne. Vaše čustveno razpoloženje je odvisno od dogodkov in ljudi okoli vas (ali morda medijev), ki vas »osrečijo« ali pa vas naredijo nesrečne, jezne, razočarane … Prepričani ste, da na to nimate vpliva, razen morda v tem, da se izogibate okoliščin in ljudi, za katere se spomnite, da so vas v preteklosti spravili v negativno razpoloženjsko stanje.

Nemoč kot argument za prelaganje krivde

Večina vas je prepričanih, da tako pač je in da nimate možnosti, da bi to spremenili. Počutite se nemočni, kar vas sicer žalosti, toda po drugi strani vam ta nemoč predstavlja odličen argument, zakaj ne spremenite ničesar, saj vendar niste vi krivi. Kriv je nekdo drug: kriv je vaš partner, ki vas razjezi, kriv je vaš šef, ki vas spravlja v stres, kriv je zastoj v prometu, ki vas spravi v slabo voljo, kriva je vlada, ki ne naredi tistega, kar bi bilo po vašem mnenju potrebno …

Kako bi bilo, če bi sami nadzirali svoje razpoloženje?

Toda pomislite samo za trenutek, kako lepo bi bilo, če bi lahko sami nadzirali svoje razpoloženje, kar pomeni, da bi se lahko zavestno postavili v čustveno stanje dobre volje, zadovoljstva, sreče … To je mogoče, le naučiti se je treba. Žal nas tega niso naučili v šoli, kot še marsičesa drugega koristnega ne, toda danes to ni več nobena skrivnost. Je enostavno, ni pa lahko, ker od vsakega posameznika terja nekaj vztrajnosti, predvsem pa dovolj gorečo željo živeti boljše, lepše, bolj srečno življenje.

Zgolj lepi nasveti ne prinesejo sreče

Na spletu sem pri brskanju med zapisi o sreči naletel na deset napotkov, kako biti srečen: 1. bodite pozitivni, 2. smejte se, 3. pocrkljajte se, 4. »sejte« veselje okrog sebe, 5. pojdite spat mirni, 6. izkoristite vsak trenutek, 7. obvladajte svoj temperament, 8. verjemite v svojo srečo, 9. vsak dan začnite dobro, 10. poskrbite za notranje bogastvo. Lepi nasveti, ki pa sami po sebi dolgoročno ne morejo prinesti sreče, če ne vemo, kaj se z nami dogaja v ozadju. To je približno tako, kot če bi rjavečo pločevino barvali z barvo. Ko bi jo prebarvali, bi bila nekaj časa navzven lepa, toda kmalu bi rja znova udarila na plan. To bi lahko ponavljali v nedogled, toda rezultat bi bil na koncu enak kot na začetku, vse dokler ne bi odstranili resničnega vzroka nezadovoljstva – rje.

Spoznajte svoje sisteme prepričanj

Tako je tudi z našim umom, ki vpliva na naša čustva. Dokler ne razumemo, kako naš um deluje, ne moremo zavestno spreminjati naših odločitev, ki neposredno vplivajo na naše rezultate. Vsak posameznik mora spoznati svoje sisteme prepričanj, ki določajo, kako razmišljamo, kako se počutimo in kako se obnašamo. Sistemi prepričanj? To so osebni pogledi, principi in »pravila«, z uporabo katerih tretiramo vse, kar pride v naše življenje. Oblikovali smo jih nezavedno iz potrebe, da shranimo in organiziramo naše življenjske izkušnje na način, ki je za nas smiseln. Z drugimi besedami – naši sistemi prepričanj nam pomagajo razumeti svet okrog nas.

Sreča = napredek v življenju

Najbolj priznani coach na svetu Tony Robbins zagovarja teorijo, da smo srečni takrat, ko imamo občutek, da napredujemo v življenju, ta občutek pa dobimo, ko dejansko stanje primerjamo z modelom življenja, ki smo ga ustvarili na podlagi naših sistemov prepričanj. Ta model vsebuje vse tisto, kar mislimo, da potrebujemo, da bi bili srečni. V tem konceptu tiči pojasnilo, zakaj so nekateri posamezniki, ki v družbi veljajo za uspešne, v bistvu nesrečni, nekateri drugi, ki na prvi pogled sploh ne izstopajo iz povprečja ali so celo blizu dna družbene lestvice, pa so srečni.

Dve možnosti

Če se vaše trenutne okoliščine ali vaši trenutni rezultati na določenem področju vašega življenja ne skladajo z vašo predstavo, kako bi »moralo« izgledati vaše življenje na tem področju, in ste zaradi tega nesrečni, želite pa biti srečni, imate dve možnosti: ali spremenite okoliščine oziroma rezultate, s katerimi niste zadovoljni, ali pa spremenite model, ki vam služi za primerjavo, kaj naj bi izgledalo vaše življenje. Če torej na same okoliščine nimate vpliva, kar mnoge navdaja z občutkom nemoči, ki lahko vodi celo v depresijo, imate še vedno možnost spremeniti svoj model, ki ga uporabljate kot kriterij za občutek sreče. To ne pomeni, da morate znižati svoje ambicije, pomeni zgolj to, da jih je smiselno preoblikovati na način, da bodo lažje uresničljive.

Dejanje, ki vas v trenutku popelje v stanje sreče

In še zadnje priporočilo za srečo v letu 2017. Ljudje porabijo večino ali celo vso svojo energijo za to, da bi izboljšati »osebno« življenje in življenja tistih, ki so jim najbolj blizu. Pri tem pozabljajo, da mora biti tok energije obojestranski, kot plima in oseka, kot vdih in izdih. Če bi neprestano samo vdihovali, ne bi preživeli. Obstaja preprosto dejanje, ki vas lahko v trenutku popelje v čustveno stanje sreče. To je dajanje, ne da bi želeli karkoli v zameno. To dejanje ni omejeno na stvari, lahko podarite karkoli: nasmeh, sočutje, prijaznost, objem … Poplačani boste z občutkom, ki ga je zaradi njegove veličine težko opisati. Srečno 2017!

 

Franci Kotnik, Delta life coach

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*