Ste za pekoče?

Zelo vroče poletje je tu in mi bi se seveda radi ohladili. In se bomo….po zakonih homeopatije “klin se s klinom izbija”. V našem primeru bodo to …..pekoči čiliji. Ne verjamete? Poskusite, vendar, če jih še niste jedli…začnite počasi in previdno. Se sprašujete na kakšnem principu deluje hlajenje s čiliji? V pekoči papriki in čiliju najdemo snov, ki se imenuje kapsaicin, ta deluje na center za uravnavanje temperature. Zaradi pekočega čilija se bomo temeljito oznojili, to pa nam znižuje telesno temperaturo in nas hladi. Čiliji so znani tudi kot afrodiziak, ugodno delujejo na prebavo in želodec, poskrbijo za dobro voljo, so tudi naravni diuretik. In kot smo že rekli, čili se lahko zahvali za svojo popularnost pekočemu okusu. Koliko bo čili pekoč pa je odvisno od alkaloida kapsaicina. Več kot ga čili ali paprika vsebujeta, bolj pekoče je. V nasprotju z našim prepričanjem, da se kapsaicin nahaja v semenih, le tega najdemo v mesnatih trakovih na katerih je seme pritrjeno.

cili kapsaicin pekoci feferoni omaka

Nekaj dejstev o čiliju

Domovina čilija in pekoče paprike je Južna Amerika. V Evropo je prišla v 15. stoletju in sicer so jo prinesli Španci. Kmalu se je razširila v Azijo, Turčijo in Afriko. Prvi zapisi, ki izvirajo iz leta 1593, govorijo o papriki kot o začimbi, s katero so si hrano izboljšali siromašni in revni ljudje. Beseda paprika so uporabljali že Bolgari in Turki, le, da se je uporabljala kot »paparka«. Daleč največji pridelovalec in porabnik pekoče paprike je Indija, kjer so jo spoznali pred 500 leti in sicer so jo tja prinesli Portugalci, poznajo in gojijo kar 20 vrst paprike. Tudi Etiopija, Mehika, Pakistan, Japonska in Tajska ne zaostajajo s proizvodnjo in izvažanjem paprike. Danes poznamo zagotovo vsaj 200 vrst različnih pekočih paprik in feferonov, daleč najbolj znani vrsti sta habanero in tezpur čili, ki izhaja iz Indije.

Zadnji je sicer zelo redek, vendar pa eden najbolj pekočih. Odkrili so ga vojaški znanstveniki v Tezpurju in prišli do zaključka, da je morda preveč pekoč, da bi ga jedli, je pa bil uporabljen v različne vojaške namene, med drugim ga je uporabljala tudi ameriška policija pri demonstracijah. Tudi dejstvo, da je kapsaicin sestavni del različnih repelentov in insekticidov, ni presenetljivo. Najbolj navdušen uporabnik pekoče paprike je bil zagotovo Wilbur Scoville, kateri je pekočim feferonom določil mero in sicer jo določamo v “scovilih”. To pa je dosegel na tak način, da je redčil feferone z vodo toliko časa, dokler ni več občutil pekočega okusa in je na ta način določil osnovno enoto, ki jo je seveda poimenoval kar po sebi – scovil. Najmočnejši kapsaicin, ki je bil kdajkoli izoliran vsebuje neverjetnih 16 milijonov skovilov, kar pomeni, da je naravnost “ubijalski” in je kar 30 krat močnejši od najbolj pekočega nam znanega feferona “Carolina reaper” ter 8000 krat močnejši od tabaska, ki ga vsi poznamo.

Zakaj je čili tako zdrav?

Kapsaicin, ki ga vesebuje pekoča paprika,  ne pripomore samo k pekočemu okusu, ampak ima tudi različne zdravilne lastnosti. Splošno razširjeno mnenje, da pekoča hrana ni dobra za želodček, je zmotno, velja ravno nasprotno, kajti kapsaicin poveča izločanje želodčnega soka ta pa ščiti želodec. Kapsaicin deluje tudi protivnetno, saj blokira P substanco, katera je pomembno povezana z različnimi vnetnimi procesi v telesu. Dolgotrajno uživanje je lahko dobra preventive pri preprečevanju razvoja artritisa. Kapsaicin preprečuje tudi bolečino, ki je povezana s psoriazo, artritisom in diabetično nevropatijo. Ker dokazano znižuje tudi nivo holesterola in trigliceridov v krvi, na tak način preprečuje nastajanje krvnih strdkov, kar pomeni, da je manj možganske kapi in tromboze ter različnih srčnih obolenj. Po ajurvedi naj bi pekoči okus stimuliral apetit in izboljševal prebavo, prebava pa je zelo pomembna za naše dobro počutje. Kapsaicin je vazodilatator, kar pomeni, da širi žile po vsem telesu in to vpliva tudi na vaše spolno življenje…torej je afrodiziak. Ker vsebuje veliko beta-karotena, pro-vitamina A in vitamin C, nam povečuje odpornost in hrani naš imunski sistem. Uporabljamo ga tudi kot preventivo v boju z rakom na prostati, dovolj je že 400mg kapsaicina trikrat tedensko. Ker pekoči okus feferona povečuje termogenezo (ustvarja toploto v telesu), telo troši več kalorij in pomaga v boju s preveliko telesno težo. Kar nekaj super lastnosti pekoče paprike je naštetih, zato premagajmo strah pred njegovim pekočim okusom in ga začnimo uživati …seveda v omejenih količinah.

Poglejmo še koliko skovilov vsebujejo različne vrste feferonov

  • Sladka paprika – 0 skovilov
  • Pepperoncini – od 100 do 500 skovilov
  • Passila – od 1000 do 1500 skovilov
  • Rocotillo – od 1500 do 2500 skovilov
  • Jalapeno – od 2500 do 5000 skovilov
  • Tabasko, kajenski poper –  od 30000 do 50000 skovilov
  • Habanero – od 360000 do 500000 skovilov
  • Naga viper, infinity čili –  od 855000 do 1500000 skovilov

Tabasko je pripravljen iz rdečega habanera in ima jakost 8000 skovilov. Feferone postopoma dodajajte v svoj meni, tako v surovi obliki kot v obliki prahu, seveda v zmernih količinah, da ne bo kdo od družinskih članov in prijateljev pristal na urgenci. Količina pekoče paprika, ki jo nameravamo zaužiti, je seveda odvisna od njene jakosti, nobeno pretiravanje pa ni dobro, prekomernost lahko škoduje. Dve do štiri žličice pekoče paprike na dan bodo dovolj.