Strah pred spremembo, 1. del

Sprememba se dogaja.

V sebi vsak na svoj način stremi k temu, da bi bilo njegovo življenje lepše, polnejše in srečnejše. Nekateri se ne bodo osredotočali na zakone, ker jih v sebi živijo kot nekaj naravnega in ravno tako naravno je zanje tudi potovanje, ki so si ga izbrali v svojem življenju. Nekateri pa s poznavanjem zakonov zavestno uporabljamo pridobljeno znanje in lekcije, da se pomikamo naprej. Obstaja seveda tudi skupina ljudi, ki jim je življenje v redu, ne da bi preveč razmišljali, da bi karkoli spremenili – in tudi to je prav.

strah pred spremembo

Tematika, ki se je danes dotikam, je namenjena predvsem procesu sprejemanja želenih sprememb in drugačnega sebe kot soustvarjalca pri uvajanju in integriranju sprememb, ki so posledica osebne odločitve za spremembo naravnanosti.

Največje gonilo in motivator pri sprejemanju odločitve za spremembo je v vas. Ko v sebi začutite močan impulz, niste zadovoljni s tem, kar trenutno živite, zato veste, da je trenutek namenjen sprejemanju odločitve za spremembo. Saj nihče drug ne more tega storiti namesto vas.

Kako lahko ena odločitev vpliva na celoten potek življenja in kaj vse boste pridobili, če se odločite in izberete zase najboljše, kar lahko, je že poznano dejstvo. Ravno zato srčno spodbujam vsakega posameznika, da najprej spozna samega sebe, da bi lahko videl in vedel, kam želi. Ko izbere svojo pot, pa naj le korajžno stopa po njej.

Na začetku, ko ste dovolj močni, da ste v sebi izbrali narediti nekaj zase, da bi postali boljša oseba in živeli srečnejše življenje, boste opazili, da to ni ravno »mačji kašelj«. Lahko se zgodi, da to začetno navdušenje nenadoma usahne, preprosto zato, ker nimate načrta, da bi lahko videli proces, v katerega greste. Ko opazite, da okoli vas – tudi po sprejeti odločitvi – vse ostaja nespremenjeno, se najprej pojavijo dvom in nešteto vprašanj. Poznate tisto stanje, ko zaznavate, da vas nekaj močno zaustavlja in da kljub temu da ste sami sprejeli odločitev, postajate negotovi.

V tem članku vam želim zaupati, da je to v resnici naraven proces. Ljudje se preprosto bojimo neznank, ker pa nas vodi živalski nagon, lahko v trenutku, ko vidimo, da gremo v neznano, hkrati »zmrznemo«. Sedaj lahko spoznate, da je to zgolj naraven proces. Ob tem vam toplo priporočam, da skušate obdržati svojo izbiro in da ste tudi malo trmasti. Postanite ljubeč opazovalec in videli boste, da vas Vesolje ob tem, kar ste izbrali, podpira. Govorim o tisti močni spremembi v vas, ko morate preprosto le reprogramirati starega sebe kot povprečneža v novega sebe kot edinstvenega dela celote. Kot vsemogočnega sebe, ki lahko s preprostimi koraki in vztrajnostjo, resnično spremeni svoje življenje, izboljša odnose in dejansko uresniči vse, kar želi. Novega sebe, ki preprosto ve, da mu je vse obilje namenjeno, novega sebe kot božansko bitje in čisto ljubezen. To je najmočnejša sprememba, ki si jo lahko vsak privošči.

Ko nenadoma vidiš, da se sprememba zares »dogaja«, ko dojameš, da se stvari gibljejo v želeno smer, se v resnici na začetku lahko prestrašiš. Strah te je, ker je to premik z mesta, v katerem ti je na nek način prav udobno. Strah te je, ker dobro poznaš takega sebe, kot si bil doslej, ker poznaš vsa vedenja in tudi misli, ki si jih uporabljal doslej, in v prvem trenutku se ne zavedaš, se da je to v resnici poziv ega, vse dokler te že vse okoli tebe vabi v novo izkušnjo. Prvi odziv je lahko strah pred neznanim, zato je pomembno, da smo na to pripravljeni. V tej točki je zelo pomembno zaupanje in odločitev, da se podate v vlogo ljubečega opazovalca. Opazujte, kaj se dogaja, skušajte zaznati, kam vas to vodi – v smislu, da v izkušnji preberete, kakšen izziv vam ponuja in kaj z njo pridobite. Nihče ni rekel, da je pot enostavna, a obstajajo enostavni koraki, da lahko vsak pride do cilja.

Vse življenje je v resnici učenje. Skozi izkušnje vsak pridobi natanko tisto, kar potrebuje. To postane neskončna čarobna faza, ko okoli sebe ustvarjaš svojo novo stvarnost. V resnici ni besed, s katerimi bi lahko opisala to božanskost, ob kateri postaneš opazovalec in hkrati dojameš, da si tudi glavni akter.

Pred časom se mi je zaupala oseba, ki se je resnično odločila, da začne samo sebe graditi na novo. Čutila je močan impulz, da zmore, z njo pa sem se veselila tudi jaz. Minilo je samo nekaj dni od odločitve, ko je prejela za nagrado sodelovanje z nekom, ki se ukvarja ravno s tistim, kar jo je pozvalo k osebni spremembi.

V resnici je zelo pomembno, da se na začetku, dokler te še lahko zamaje, vračaš v svoj stari jaz, da imaš ob sebi nekoga, ki ima izkušnjo. Nekoga, ki je že poskusil in uspel, da ti pokaže smer in te ob tem podpira.

Nato je minil še en teden in prevzeli so jo dvomi z vprašanji:

– Saj niti ne vem točno, kaj narediti?

– Kaj naj naredim iz svoje preteklosti? Ne vem, če se lahko pomaknem naprej.

S primerom želim preprosto prikazati, da ko se v sebi resnično odločite, vas bo celoten univerzum podprl. Ko je bila gospa postavljena pred dejstvo, da se zares nekaj dogaja, je bil njen prvi impulz strah. Sama sem se z leti na svoj način naučila prebirati lekcije in sem ji jasno podala informacijo, da je to očiten znak, da je njena izbira prava in da ima vso podporo, ki jo bo potrebovala.

Tako se zgodi prav vsakemu, ko se podaja v neznano. Pomembno je, da vsak v sebi vidi ozadje dogajanja, ko postane glavni akter in s prošnjo spodbudi, kar si želi, ter se z zaupanjem in vero prepusti toku.

Le sami lahko določimo, kdaj je pravi čas za začetek novega. Ko tako čutimo, sklenemo, da bomo spremenili, kar živimo, v to, kar želimo živeti.

Za pomoč ob spremembi mi lahko pišete na speh.jana86@gmail.com

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*