Stres na delovnem mestu je vzrok številnih bolezniProblem, s katerim se danes srečuje skoraj vsaka polnoletna zaposlena oseba, je zagotovo stres na delovnem mestu. Dela je enostavno preveč, zaposlenih pa premalo. Privatizacija podjetij je nekaterim omogočila enormno bogastvo, drugim pa zelo stresno in tako fizično kot  tudi psihično (pre)naporno življenje.

Lahko bi rekli, da inšpekcija svojega dela ne opravljajo tako, kot se to od njih pričakuje. Število primerov, pri katerih so inšpekcije ugotovile nepravilnosti na delovnem mestu, enormno narašča. Ali to pomeni, da so kazni, ki jih podjetja morajo zaradi tega plačati, enostavno prenizke? Očitno je, da podjetja pri doseganju svojih poslovnih ciljev ne izbirajo sredstev. Lastnikom teh podjetij je način takšnega razmišljanja postal povsem normalen. Na drugi strani imamo zaposlene, ki vsakodnevno doživljajo stres na delovnem mestu, vendar so navajeni molčati. Redkokatera oseba se bo odrekla svojemu kruhu za voljo izboljšanja razmer na delovnem mestu. Delavci se enostavno v takšnih primerih bojijo, da bodo zaradi tega dobili odpoved, in se tako sprijaznijo z razmerami, ki so vse prej kot človeške. 

stres na delovnem mestu

Vzrok številnih bolezni

Stres na delovnem mestu je postal globalen problem in je po številnih raziskavah vzrok za številne bolezni. Raziskave na področju Združenih držav Amerike pravijo, da se največ srčnih napadov zgodi ravno ob ponedeljkih med osmo in deveto uro zjutraj. To je precej zgovoren podatek, da smo se glede smrtnih primerov v zvezi s stresom zelo motili. Od nekdaj smo bili mnenja, da so glavni vzroki povišan nivo holesterola v krvi, kajenje itn. To je sila zaskrbljujoč podatek, ki nam mora vsem odpreti oči. Države bi morale narediti veliko več glede tega, se spopasti s problemom stresa in prisluhniti zaposlenim.

Stres na delovnem mestu je včasih za osebe, ki se s tem ne znajo primerno spopasti, usoden. Po dolgih letih življenja polnega stresa so bolezni kar pogoste. Včasih se odražajo na našem telesu, včasih pa na naši psihi. Zaposleni imajo v skrajni sili že vsega dovolj in lahko se odločijo celo za samomor, saj se jim ta opcija zazdi boljša kot vsakodnevni stres na delovnem mestu, ki ga doživljajo že vrsto let.

Kaj narediti?

Državni organi in inšpekcije, zadolžene za izrabljanje zaposlenih na delovnem mestu, bi morali biti bolj vztrajni pri doseganju svojih ciljev. Cilj pa naj bi bil ustvarjanje delovne atmosfere, ki bo vsem ugajala. Takšna atmosfera bi zmanjšala stres na delovnem mestu in zaposleni bi domov odhajali precej bolj zadovoljni. Pri tem bi številne koristi imelo tudi podjetje. Namreč, podjetja bi na ta način ustvarila pozitivno klimo, ki bi ugajala vsem zaposlenim. Motivacija zaposlenih bi v takšnem podjetju močno zrasla, tako da bi vsak zaposleni delal po svojih najboljših močeh. Poleg tega bi podjetja na ta način obdržala svoje zaposlene in isti ljudje bi v podjetju medsebojno sodelovali vrsto let. Le kdo si ne bi želel delati v takšnem podjetju?

Vsak izobražen in resen podjetnik bi se tega moral zavedati. Če želite zgraditi močno podjetje, potrebujete zaposlene, ki bodo sposobni sodelovati in si med seboj pomagati. Če se ta team pozna in ima večletne delovne izkušnje z delom v vašem podjetju, je lastnik podjetja lahko zelo vesel. Isto velja v športu, saj vemo, da se je košarkarskim ali nogometnim klubom s preveč posamezniki  vedno slabo pisalo. Tako kot je za uspeh v kolektivnih športih usodna kemija med igralci, je med zaposlenimi popolnoma enaka zgodba. Sodelavci se morajo poznati in predvsem spoštovati. Če pa polovica zaposlenih doživlja stres na delovnem mestu, se ta kar hitro odrazi na neuspešnost tega podjetja.

Najbolj na udaru so fizični delavci, a tudi ‘psiha’ je pomembna …

Glede razmer na delovnem mestu so navadno najbolj nezadovoljni fizični delavci. Njihovo delo bi moralo biti bolj plačano, saj so razmere, v katerih delajo ti ljudje, navadno zares nečloveške. Stres na delovnem mestu je za fizične delavce nekaj vsakdanjega. Lahko si le predstavljamo, kako se počuti delavec, ki 11 ur na več kot 40° C koplje kanal in na vse to ga preganja še šef, ki pravi, da je prepočasen. Lastniki takšnih podjetij nimajo niti malo razumevanja do teh ljudi. Podjetnika zanima le zaslužek, ki ga bo dobil po končanem delu. Tudi oni doživljajo stres na delovnem mestu, saj jih preganjajo roki.

V kolikor neko podjetje, ki se ukvarja z gradnjo cest, dela ne naredi pravočasno, sledijo kazni. Te kazni so tako visoke, da se jim podjetja želijo na vsak način in za vsako ceno izogniti. Kazni, ki jih izročajo delovne inšpekcije, so bistveno manjše, zato se podjetja raje odločajo za plačevanje le-teh. To je glavni razlog, da od svojih zaposlenih terjajo, da delajo do onemoglosti. Vsakodnevni stres na delovnem mestu, enajsturni delavnik sedem dni v tednu, postane tempo, na katerega se zaposleni morajo navaditi. V nasprotnem primeru dobijo odpoved in tako svojo družino pustijo na cedilu.

Tudi časa za odmor za malico je enostavno premalo. To ne velja samo za težka fizična dela, to je žal praksa, ki jo srečujemo v veliki večini podjetij. Če malice nimamo s seboj, se moramo odpraviti v najbližjo trgovino. To nam seveda odvzame še dodaten čas, ki ga imamo na voljo kot odmor za malico. Na koncu nam ostane le slabih dvajset minut, da na hitro pojemo to, kar smo kupili. Če moramo še na stranišče, nam časa enostavno zmanjka. Edina rešitev je, da malico pojemo kar na stranišču. Da ne bo pomote, so tudi takšni primeri. Če nam pri vsem tem nadrejeni gledajo na uro in nas kaznujejo za vsako minuto, je stres na delovnem mestu neizogiben.

Kdo je kriv?

Seveda pa je veliko posameznikov v podjetju tudi takšnih, ki se jim same razmere na delovnem mestu ne zdijo tako sporne kot sodelavci, s katerimi morajo preživeti osem ali več ur na dan. Žal so včasih nekateri zaposleni mentalno tako zelo omejeni, da enostavno ne morejo razumeti, da s širjenjem negativne energije škodujejo tudi sebi. Stres na delovnem mestu si sami ustvarijo in potem začnejo obtoževati druge. Podjetja, ki želijo obdržati svoje zaposlene, bi morala takšne stvari sankcionirati in ne podpirati. Nezadovoljni zaposleni zapuščajo svoja delovna mesta, podjetja izgubljajo izkušene delavce, medtem ko uvajanje novih delavcev podjetje kar konkretno stane.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*