Suha koža in kako jo negovatiSuha koža je nadloga, s katero se spopada veliko število ljudi. Razlogov za suho kožo je več, velikokrat pa se koža izsuši zlasti v zimskem času, ko je v stiku z mrzlim, suhim zrakom in splošnimi nizkimi temperaturami. Največkrat so razlogi za suho kožo prav v klimatskih razmerah, nepravilni negi kože in preprosto tipu naše kože. Včasih pa so zanjo kriva tudi kakšna obolenja.

suha koža

Kaj sploh je suha koža?

Suha koža je zelo pogosto stanje kože, za katerega je značilno pomanjkanje ustrezne količine vode v površinski plasti kože, imenovani povrhnjica. Pogosto se pojavlja pri tako moškem kot ženskem spolu, navadno pa je najbolj pogoste pri starejših, saj je pri le teh koža izgubila številna naravna olja. Deli telesa kot so roke, dlani in spodnji deli nog, so navadno bolj prizadeti. Seveda se pa suha koža lahko pojavi povsod po telesu. Suha koža je pogostejša v mrzlih mesecih ali pa v severnih državah s hladnejšim podnebjem. Kadar mrzel, suh zrak segrejemo, bo to namreč povzročilo izhlapevanje vlage iz naše kože. Prepogosto umivanje rok ter uporaba razkuževalcev, bo vodilo do enakega rezultata.

Povrhnjica je navadno narejena iz maščob in proteinov. Maščobe v povrhnjici ščitijo našo kožo, da se ta ne izsuši oziroma ne dehidrira. Kadar je v povrhnjici premalo naravnih maščob oziroma olj in proteinov, vlaga lažje izhlapi. Suha koža je tudi bolj občutljiva, pogosti so izpuščaji in mozolji. Skrb za kožo je precej preprosta, v kolikor pa zanjo ni poskrbljeno, lahko suha koža vodi do različnih komplikacij, kot so ekcematozni dermatitis, sekundarne bakterijske okužbe in razbarvanje kože.

Kako vemo, da imamo suho kožo?

Glavni simptom suhe kože je nadležno srbenje. Posamezniki s suho kožo, bodo velikokrat opazili grobe, suhe in rdeče obarvane madeže na koži, ti pa bodo precej srbeči. Bolj bo koža suha, hujše bo srbenje. Nujno je, da suhe kože ne praskamo, saj se bo srbenje le še poslabšalo. Neprestano praskanje kože pa lahko vodi v to, da koža postane debelejša in dobi usnjen izgled ali občutek. Velikokrat se na koži lahko pojavijo manjši, rdeči in dvignjeni izpuščaji, ki se lahko predrejo ali pa vnamejo.

Zakaj imamo suho kožo?

Suha koža nastane zaradi številnih dejavnikov. Lahko so zunanji dejavniki, kot so podnebne razmere, mraz in gretje, suh zrak in pretirano umivanje kože. Dejavniki so pa lahko tudi notranji, kot so nekatera bolezenska stanja ter tudi genetika. Na kožo vplivajo tudi psihološka in fizična stanja našega telesa. Pogosti razlogi so staranje in hormonske spremembe, kot je menopavza. Do suhe kože vodi tudi diabetes, pomanjkanje vitaminov, podhranjenost in atopični dermatitis. Suha koža nastane zaradi nekaterih zdravil. Predvsem zaradi zdravil za visok krvni tlak, zdravil za nižanje holesterola in zdravljenje aken.

Kako se suhe kože znebiti?

Dolgo tuširanje in dolge kopeli niso priporočene. Tuširanje naj traja od pet do deset minut, bolj priporočena pa je uporaba mlačne vode. Vroča voda bo kožo le dodatno izsušila. Miljenje naj bo omejeno na intimne dele, pazduhe, stopala in obraz, preostala koža naj bo umita le z vodo. V kolikor se spopadate z zelo suho kožo, lahko uporabite tudi kreme in mila za umivanje, ki so zato priporočeni. Po umivanju na kožo nanesite losjon ali kremo za nego suhe kože, pri tem bodite pozorni na sestavine. Za nego so primerna mazila, ki vsebujejo ureo, glicerin, natrijev hialutonat in sorbitol, saj vežejo vodo iz okolja in kožo dodatno vlažijo. Uporabite lahko tudi karitejevo maslo, ki bo kožo še dodatno nahranilo in v njej zadržalo vlago. Ob pravilni negi bo suha koža kar hitro izginila.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*