Tapkanje pomaga pri kopici težav

Tapkanje

Vsak od nas se v življenju vsaj enkrat sreča s težavami, na katere ne moremo vplivati. Lahko pa vplivamo, kako se odzovemo na te težave. Vsak se s problemi sooča na različne načine in v kolikor je rezultat pozitiven, je bil postopek zagotovo uspešen. Obstajajo pa ljudje, ki se znajdejo v stiski in ne vedo kaj bi naredili, da se stanje izboljša. Obstaja ogromno metod, ki pomagajo pri tem in nekatere so uspešne, nekatere pa žal niso. Ena uspešnejših metod, ki ljudem pomaga v stiskah je tapkanje. Kaj pa je to, kako se izvaja in čemu sploh služi? Preberite si v nadaljevanju.

Kaj sploh je tapkanje?

Tapkanje oz. EFT tehnika, kot se imenuje strokovno, je odstranjevanje neprijetnih občutkov iz telesa. EFT je okrajšava za Emotional Freedom Technique, kar pomeni tehnika čustvenega osvobajanja, ki ga je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja utemeljil Američan Gary Craig. EFT tehnika temelji na energijski psihologiji, kjer ob pravilni izvedbi vso negativno energijo odstranimo iz telesa. Tako kot pri akupunkturi, se tudi pri tapkanju osredotočamo na izbrane točke na telesu. Ampak z razliko od klasične akupunkture, tu ne uporabljamo igel, ampak na točke tapkamo. Po teh točkah, ki se imenujejo tudi meridiani teče energija, ki lahko zaradi negativnih čustev zastane. Take motnje v energijskem sistemu se kažejo v ogromno negativnih čustvih, kot so jeza, strahovi, napadi panike, tesnobi ali pa celo depresiji, strahom pred nastopanjem, težavah na delovnem mestu in še mnogo več. Čeprav se EFT terapija bolj pogosto uporablja pri psihičnih težavah, pa je lahko učinkovita tudi pri marsikaterih fizičnih boleznih.

Namen tapkanja je, da oseba očisti blokade, ki so jih pustila negativna čustva, ki so se čez leta nabirala v telesu. Ampak to ne pomeni, da je tapkanje namenjeno samo starejšim generacijam. Tudi mladi so vse bolj podvrženi različnim pritiskom in težavam, s katerimi se v odraščanju sooča skoraj vsak, ne znajo pa jih tudi rešiti. Pri tapkanju je cilj terapije, da se odpravi vzrok problema, ne samo simptomi, kot se to navadno dogaja pri sodobni medicini, kjer se v večini zdravi z antidepresivi ali antipsihotiki.

Kot vsako zdravljenje, ki temelji na energiji je treba za uspešno tapkanje tudi vera v sam proces. Tu niso v pomoč nobena zdravila, ki bi pripomogla k boljšemu počutju, ampak smo tudi mi sami, s pomočjo EFT terapevta, ki nas vodi, odgovorni za izboljšanje zdravstvenega stanja. Namreč želja in zavedanje težav, bo prineslo boljše in hitrejše rezultate. Pri tapkanju je končni cilj najti in odstraniti vzroke ter spomine, ki so povezani z njimi, da se problemi ne ponavljajo.

Tehnika tapkanja

Tapkanje lahko poskusi vsak. Osnovni postopek tapkanja je rahlo udarjanje z blazinicami prstov ene ali druge roke po meridianih točkah in sočasnega izgovarjanja določenih stavkov. Za uspešno terapijo je načeloma potrebnih pet korakov.

  • Za začetek je treba sploh identificirati problem, naj bo to čustveni ali fizični. Da boste lahko primerjali napredek, stopnjo bolečine tudi ocenite na lestvici od 1 do 10.
  • Sestavite pripravljalni stavek, ki gre po principu: ”Kljub temu, da … (težava) se imam rad in se sprejmem.” Ta stavek nato ponovite trikrat, medtem, ko se z dvema prstoma na lahko tapkate po zunanjemu delu dlani (t.i. karate točka).
  • Nato začnete s tapkanjem po osmih točkah telesa in ob vsaki točki opozorite telo tako, da naglas izgovorite svojo težavo. Najprej tapkate na začetku obrvi, nato na zunanji strani očesa. Potem se prestavite pod oko, pod nos in na brado. Naslednja točka je dno vratu, med ključnicama, ki ji sledi točka pod roko, ki vodi vodoravno od prsne bradavice, zadnja pa je na vrhu glave.
  • Ko končate s tapkanjem še enkrat ocenite stopnjo težave, kot pri prvi točki, ki je zagotovo sedaj nižja.

Za uspešno in učinkovito tapkanje je za začetnike najbolj priporočljiv posvet z EFT terapevtom, ki vam bo razloži vse postopke tapkanja, kaj pričakovati od terapije in vodenje, da se vaje izvaja pravilno.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*