Top 3 najlepše hrvaške plaže za družine z otrokiZime bo kmalu konec in počasi bo potrebno razmišljati kje bomo preživeli poletni dopust. Vsi, ki smo starši, smo posebej pozorni na izbiro plaže, na kateri bomo preživeli največ časa z našimi dojenčki, malčki ali mladino. Ko z ženo izbirava lokacijo za poletni dopust na Hrvaškem morju, poskušava vedno poiskati plažo, ki je čimbolj primerna za najini tri in šest let stari punci. Pozorna sva, da je na plaži mivka ali drobni prod, da je na plaži senca, da je vstop v morje udoben in da je voda vsaj nekaj časa na začetku plitka. Ko smo na morju, veliko časa preživimo na plaži, zato so nam omenjene karakteristike pri izbiri plaže zelo pomembne.

Sakarun

Če se le da, radi izberemo takšno plažo na kateri ni pretirane gneče. Vedno pa to žal ni mogoče. Restavracije in razni bari na plaži nam osebno niso preveč pomembni, prav tako nismo navdušeni nad raznimi športnimi površinami in tobogani. To namreč vedno pomeni, da bo na plaži gneča. 🙂 Seveda pa ni nujno, da je to pomembno tudi za vas. Nekateri imate radi, da je na plaži veliko dogajanja, animacij za otroke in raznih športnih in vodnih aktivnosti. Še dobro, da imamo Hrvaško obalo tako blizu, ker lahko resnično poiščemo takšno plažo, ki je najbolj primerna našemu družinskemu stilu.


Spodaj vam posredujem TOP 3 plaže na hrvaški obali, ki so primerne za otroke (po mojem izboru).

  1. Plaža Sakarun (Dugi otok)

Plaža Sakarun na Dugem otoku ima verjetno najbolj turkizno barvo morja na celotnem Jadranskem morju. Razlog za to je v zelo svetli mivki ter plitki vodi, ki ob soncu pričara čudovito barvo morja. Pogled na plažo spominja na Karibsko otočje, zato je plaža prava paša za oči in ne boste se mogli upreti, da ne bi naredili kakšne dobre fotografije. Plaža je dolga 800 metrov in je povsem peščena. Na njej boste našli dve restavraciji in nekaj barov in v turistični sezoni je precej obiskana. Do plaže se lahko iz bližnjih krajev pripeljete tudi s turističnim vlakom, kar bo za otroke posebno doživetje. V ozadju plaže je borov gozdiček, ki nudi naravno senco v poletni vročini. Plaža je idealna za male otroke, saj je morje zelo plitko in zaradi tega tudi bolj toplo.

Prednosti: izjemna turkizna barva morja, drobna mivka, zelo plitko morje, turistični vlak vas pripelje na plažo.

Slabosti: lahko bi bilo več naravne sence, v sezoni preveč obiskovalcev iz jadrnic in jaht. (Vir fotografije: inyourpocket.com)

  1. Vela Plaža (otok Krk)

Vela Plaža se nahaja v središču mesta Baška, na jugu otoka Krk in je dolga skoraj dva kilometra. Gre za zelo obiskano peščeno-prodnato plažo, ki lahko sprejme več kot tisoč obiskovalcev. Pred časom je bila Vela Plaža nagrajena z Modro zastavo, ki predstavlja nagrado za kakovost. Na plaži je tudi nekaj sence pod borovci, vendar je ni ravno veliko in je v sezoni zelo hitro zasedena. Nasploh je na plaži v poletni sezoni ogromno obiskovalcev.

Baška
Ker se ta plaža nahaja v centru mesta Baška je na njej ogromno restavracij, slaščičarn in barov. Za vaše otroke je v bližini tudi zabaviščni center, kjer se lahko otroci vozijo po toboganih. Zraven je veliko različnih igrišč ter možnost vodnih aktivnosti, kot so pedalini, jadralne deske ipd. Plaža je tako idealna tudi za nekoliko večje otroke, ki zraven kopanja radi sproščajo svojo energijo še z ostalimi športnimi in vodnimi aktivnostmi.

Otok Krk je blizu Slovenije, kot nalašč za vikend izlet z vašo družino. Priporočam obisk izven sezone, saj takrat na plaži ne bo gneče in boste lahko v miru preživeli dan ali dva, ob čofotanju svojih malčkov in igranju z mladino. (Vir fotografije: splendido.hr)

Prednosti: veliko športnih igrišč, tobogani, vodne aktivnosti, velika izbira sladoledov in pijač.
Slabosti: velika gneča v poletni sezoni, ni pogleda na odprto morje, ni dovolj naravne sence.

  1. Plaža Saplunara (otok Mljet)

V majhni vasici Saplunara, na otoku Mljet, sta dve izjemni plaži Mala in Velika Saplunara. Otok Mljet je sicer nekoliko bolj oddaljen od Slovenije, vendar če vam miren (brez masovnega turizma) in sproščen dopust v neokrnjeni naravi veliko pomeni, potem zagotovo morate vsaj enkrat obiskati ta izjemen otok. Obe plaži sta povsem peščeni in na obeh boste našli veliko sence. Na plaži Mala Saplunara je v dopoldanskem času senca tudi v vodi, tako da se lahko vaši malčki tudi v vročem poletnem dnevu veselo namakajo v vodi.

Mala Saplunara
Plaža Mala Saplunara

Na obeh plažah so v borovem gozdičku tudi mini lesena igrala, ki jih otroci radi koristijo. Na Mali Saplunari je povsem na plaži tudi lesen “Beach bar”, kjer lahko po povsem zmerni ceni kupite sladoled in ostala okrepčila, kot je recimo pivo za atija. 😉 Če vas zanima zakaj se splača dopust preživeti na otoku Mljet, lahko tukaj preverite našo izkušnjo iz lanskega leta.

Velika Saplunara
Velika Saplunara

Prednosti: veliko naravne sence, mir, ni velike gneče, lesena igrala za otroke.
Slabosti: Mljet je zelo daleč (dražja pot), ni povsem čistega pogleda na odprto morje.

Če vas zanima, kje se nahajajo še ostale najboljše hrvaške plaže za družine z otroki, preberite naslednji članek TOP 10 najlepših hrvaških plaž za družine z otroki.

En komentar

  1. katja Stepanovic

    Baska Krk

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*