Toplotne črpalke – kakšno sploh izbrati?

Grajenje ali obnavljanje hiše ni enostavno delo. Postavljeni ste pred odločitve, ki bodo zaznamovale vsaj nekaj let vašega življenja. Zato je pomembno, da veste, zakaj ste sprejeli te odločitve glede hiše, da bo v prihodnje vaše življenje brez dodatnih obremenitev in stroškov. Ena izmed dilem, s katero se srečujejo ljudje, ki gradijo hišo ali pa jo obnavljajo je odločitev, ali investirati v toplotno črpalko in kakšno vrsto toplotne črpalke sploh izbrati.

Toplotne črpalke

Za toplotne črpalke se odloča vse več ljudi

V okolju je ogromno naravnih virov, ki jih lahko uporabite za pridobitev energije. Za toplotne črpalke se uporabljajo zrak, voda podtalnica in zemlja. Vsak od virov ima svoje prednosti in slabosti, glede na vašo parcelo in možnosti, pa se potem odločite za najbolj primernega.

S toplotno črpalko lahko preko celega leta ogrevate prostore in sanitarno vodo, pri mnogih modelih pa tudi hladite. Čeprav se morda začetna investicija zdi velika, se je treba zavedati, da se s časom investicija povrne. Namreč toplotne črpalke črpajo iz naravnih virov, ki so brezplačni in zakaj jih ne bi izkoristili vam v prid, če vam okolica to dopušča. Sploh za vse tiste, ki jim je mar za okolje, je dobra novica ta, da pri toplotnih črpalkah ni izpustov emisij v ozračje.

Vrste toplotnih črpalk

Za toplotno črpalko je na voljo več različnih virov, ki jih lahko toplotna črpalka uporabi in pretvori v energijo. Ti viri so voda, zrak in zemlja, ki se uporabljajo v kombinaciji z vodo. Glede na možnosti, ki jih ponuja vaše zemljišče, se lahko odločite za tistega, ki vam najbolj ustreza.

Sistem zrak – voda

Kombinacija zrak – voda je najbolj poznana in tudi največkrat uporabljena rešitev. Taka sistem je najcenejši med vsemi in tudi najbolj enostaven. Tukaj ni potreben noben dodatni naravni vir, saj je zrak dostopen vsem. Pri tem sistemu se del opreme namesti v notranjost hiše, navadno v kotlovnico. Seveda, da toplotna črpalka črpa energijo iz zraka se del opreme namesti zunaj. Zunanji del toplotnih črpalk naj bo čim bližje kotlovnici, da ni prevelike izgube energije. Čeprav so današnje zunanje toplotne črpalke že bolj tihe, naj bodo postavljene na mestu, kjer morebitni hrup ne bo motil stanovalcev.

Sistem voda – voda

Če imate na svojem zemljišču dostop do podtalnice, je najboljša rešitev za vas kombinacija voda – voda. To pomeni, da toplotna črpalka iz podtalnice črpa vodo in jo pretvori v energijo, ki lahko služi za ogrevanje in hlajenje prostorov. Glede na vrsto toplotne črpalke je lahko hlajenje pasivno, ko toplotna črpalka uporablja samo črpalke ali pa aktivno. Da je kombinacija voda – voda med vsemi tremi možnostmi tudi najbolj učinkovita se pokaže, ko je zaradi dostopa do ponikalnice, ki ima čez celo leto konstantno temperaturo približno 10 °C, potrebno le malo dodajanja energije, da se prostor ogreje. Druga prednost tega sistema pa je dejstvo, da ni potrebne nobene zunanje opreme, saj se vsa potrebna oprema nahaja v hiši. Ker je toplotna črpalka cela v hiši, je načeloma tudi manj glasna kot tiste zunaj, možnost pasivnega hlajenja pa omogoča res minimalno porabo energije.

Sistem zemlja – voda

Kombinacija zemlja- voda je s stališča investicije najdražja. Tak sistem je primeren za vse, ki nimajo dostopa do podtalnice ali pa želijo najbolj zanesljivo energijsko učinkovitost. Za kombinacijo zemlja – voda, je potreben prostor na parceli, ki omogoča vgradnjo toplotne črpalke. Toplotna črpalka črpa energijo, ki se nabira v zemlji in jo dvigne na nivo, ki je potreben za ogrevanje prostora. Obstajata dve vrsti – vertikalna zemeljska sonda ali horizontalni zemeljski kolektor. Tako kot pri sistemu voda – voda je prednost te kombinacije ta, da je vsa oprema v hiši, ni hrupa, ki jo povzročajo zunanje enote in pri vertikalni sondi se lahko poslužujete pasivnega hlajenja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*