Pomembni vidiki pri izvedbi toplotne izolacije strehe

Preden se lotimo toplotne izolacije strehe od znotraj, je ključno razumeti, kako se lotiti dela, da ne bi povzročili več škode kot koristi. Bodisi da se odločimo za lastno izvedbo ali najem strokovnjakov, je ključno razumeti postopek toplotne izolacije, da bomo prepričani, da se delo izvaja pravilno.

Pravilna izolacija za učinkovito upravljanje toplote

Pri izolaciji strehe od znotraj moramo biti pozorni na vrsto toplotne izolacije, ki jo uporabljamo, saj ima to ključen vpliv na udobje v prostoru. Gostejše izolacijske materiale kot so kamena volna, lesna volna ali celuloza z večjo toplotno kapaciteto, je bolj učinkovito uporabiti med špirovci, saj zadržujejo vročino na zunanji strani. Za dobro izolacijo je včasih potrebno namestiti drugi sloj izolacije pod špirovce, saj je debelina toplotne izolacije običajno večja od višine špirovcev.

Toplotne izolacije

Pravilna debelina toplotne izolacije

Pri izračunu debeline izolacije je ključno upoštevati toplotno prevodnost izolacijskega materiala. Skupna debelina izolacije naj bi ustrezala potrebni toplotni prevodnosti, kar zagotavlja ustrezno zaščito pred vročino poleti in mrazom pozimi. Priporočene debeline izolacije so odvisne od toplotne prevodnosti izolacijskega materiala.

Uporaba izolacijskih materialov z ustreznimi lastnostmi

Izolacija iz steklene volne s toplotno prevodnostjo 0,040 W/mK se zaradi slabše zaščite pred poletno vročino praktično ne uporablja več. Če pa imamo takšno izolacijo že vgrajeno na streho, jo lahko še vedno uporabimo za notranji sloj pod špirovci ali za druge manj obremenjene konstrukcije, kot so izolacija tal v konstrukciji lesenega stropa.

Pri izbiri izolacije pod špirovci je ključno upoštevati debelino, ki jo potrebujemo za učinkovito izolacijo strehe. Ker so špirovci običajno visoki 12-16 cm, je potrebno pod špirovce namestiti približno še enkrat toliko izolacije. Pri tem je priporočljivo uporabiti materiale kot je steklena volna, ki se lažje vgrajuje. Če je višina podstrešja omejena, pa lahko namesto mineralne volne ali celuloze uporabimo večslojne izolacijske folije, ki omogočajo dobro izolacijo pri manjši debelini, s tem pa ohranimo višino stropa.

Pomen folije nad izolacijo

Nad izolacijo se običajno namesti folija, ki opravlja več funkcij. Poleg zaščite izolacije pred vremenskimi vplivi preprečuje tudi prepih skozi izolacijo, kar bi zmanjšalo učinkovitost izolacije. Če ni zagotovljeno naravno prezračevanje med kritino in izolacijo, je treba toplotno izolacijo ustrezno prilagoditi. V takih primerih je priporočljivo izolacijo namestiti nekoliko nižje od zgornjega roba špirovcev ter zagotoviti prezračevalni sloj med špirovci. Pri tem je ključno, da je ob kapu odprtina za prezračevanje, ki omogoča kroženje zraka, kar izboljšuje učinkovitost izolacije. Pomembno je, da je folija čim bolj paroprepustna, kar je označeno z vrednostjo Sd.

Preprečevanje vlage in kondenzacije

Folija, nameščena pod toplotno izolacijo strehe, ima ključno vlogo pri preprečevanju prehoda vlažnega zraka skozi izolacijo in leseno konstrukcijo. V hladnem vremenu lahko vlaga kondenzira in povzroči navlaženje izolacije in strešne konstrukcije. To lahko vodi do zmanjšanja učinkovitosti toplotne izolacije in propadanja konstrukcije. Zato je pomembno namestiti folije, imenovane tudi parne ovire ali parne zapore, pod toplotno izolacijo. Pri tem je ključno upoštevati, ali streha potrebuje prezračevanje ali ne. Pri neprezračevanih strehah je bolj primerna parna zapora, ki omogoča tesnejše tesnjenje, medtem ko se pri prezračevanih strehah priporoča uporaba parne ovire, ki omogoča tudi sušenje strehe v poletnih mesecih.

Ključni korak za učinkovito izolacijo

Kakovostno tesnjenje je ključno za ohranjanje učinkovitosti izolacije strehe. Nezatesnjeni stiki lahko povzročijo uhajanje vlage in vetra, kar negativno vpliva na izolacijo. Uporaba visokokakovostnih tesnilnih trakov kot so dvostranski lepilni trakovi in lepilni trakovi za stike folij, je nujna. Prav tako je pomembno, da se uporabljajo namenske butilne tesnilne mase za trdnejše in trajnejše tesnjenje.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*