Tour de France 2014Tritedenska kolesarka bitka po Francoskih cestah: To je Tour de France

Kolesarska dirka po Franciji je vsako leto eden izmed športnih vrhuncev poletja, prepričan sem, da bo navdušil tudi Tour de France 2014. Za vse, ki o Touru veste nekoliko manj pa na začetku nekaj koristnih informacij.

Splošna dejstva

Vsakoletni višek kolesarske sezone Tour de France navadno poteka julija in traja 23 dni. Sestavljen je iz 21 etap, vmes imajo kolesarji na voljo dva dni počitka. Poleg  dirke po Italiji (Giro) in Španiji (Vuelta), francoska pentlja sestavlja skupino Grand Tourov (tritedenskih dirk), a je slednja med njimi zaradi tradicije in prestiža največja in najpomembnejša.

Lepa francoska pokrajina
Lepa francoska pokrajina

Na Tour de France se etape delijo na ravninske, razgibane (hribovit teren), gorske, individualno vožnjo na čas (kronometer) in ekipno vožnjo na čas, kjer kolesarji vozijo skupaj kot ekipa, tako pa se jim upošteva tudi čas. Slednji se na Tour de France ne pojavi vsako leto, letošnja edicija bo tako minila brez njega.  Dirka se vsako leto prične v drugem kraju, vse pogosteje zunaj meja Francije. Prav tako v sklopu dirke pogosto prestopi domače meje. Tour je tako že gostoval v Nemčiji, Belgiji, Italiji, Španiji, Švici, Nizozemski in Luksemburgu, letos pa bo obiskal Veliko Britanijo. Navadno se dirka odloča v gorskih etapah, katere v večini potekajo v Alpah in Pirenejih, pomembne pa so tudi individualne vožnje na čas.  Konča se  tradicionalno v Parizu, na Elizejskih poljanah, kjer se v zadnji etapi pomerijo najboljši sprinterji. Sledi razglasitev najboljših, katera zajema:

  • Dobitnik rumene majice je kolesar z osvojeno skupno zmago na Tour de France. To pomeni, da ima na koncu najmanjši skupni seštevek časov vseh 21 etap. Nosilec rumene majice velja za izpopolnjenega kolesarja in je z zlatimi črkami zapisan v zgodovino športa.
  • Zeleno majico v Parizu obleče kolesar, ki je na Touru  izbral največ  točk. Navadno so favoriti za zeleno majico kolesarji z odličnimi sprinterskimi sposobnostmi, saj največ točk prinašajo ravno visoka mesta v ravninskih etapah. Prav tako je mogoče točke pridobivati med samimi etapami na tako imenovanih vmesnih sprintih.
  • Pikčasta majica na koncu pripada kolesarju z največ osvojenimi točkami na gorskih ciljih. Na Touru najdemo klance petih kategorij, višja kot je kategorija, več točk lahko za visoko uvrstitev prejme kolesar.  Če je vrh vzpona hkrati tudi cilj etape, se število točk, ki jih prinaša vzpon podvoji. Majica je med kolesarji zelo cenjena, zanjo vsako leto poteka ogorčen boj prav vse do zadnjega  vzpona.
  • Bela majica ima podobna pravila kot rumena majica, le da pripada kolesarju mlajšemu od 26 let.
  • Na Elizejskih poljanah je posebej nagrajena tudi najboljša ekipa

Vse omenjene majice kolesarji nosijo tudi med dirko, na novo jih razdelijo po vsaki etapi, nosi pa jo kolesar, ki v posamezni razvrstitvi trenutno vodi.

 

Cilj je vsako leto v Parizu
Cilj je vsako leto v Parizu

Kratka zgodovina in ključni vzponi

Ideja izvedbe Tour de France se je porodila uredniku časnika L’Auto (predhodnik športnega dnevnika  L’Equip). Prvič je dirka potekala leta 1903, do danes pa je bila prekinjena le zaradi obeh svetovnih vojn.  Rumeno majico je vodilni kolesar prvič oblekel leta 1919, čast pa je doletela  Eugena Christopheja, ki pa tistega Toura na koncu ni dobil, saj se mu je na spustu iz legendarnega vzpona Tourmalet pokvarilo kolo. 

Največ skupnih zmag so osvojili Francozi, sledijo jim Belgijci, Italijani in Španci.. Po pet zmag, največ,  so osvojili štirje kolesarji (Anquetil, Hinault, Merckx in Indurain). Zmagovalca med leti 1999 in 2005 žal nimamo, saj so zaradi dopinga Američanu Armstrongu odvzeli vseh njegovih sedem zmag   Nasploh je doping skozi kolesarsko zgodovino postal velik problem, saj so z novimi metodami odkrili velik število kolesarjev, ki pa so še vedno prepogosto korak pred anti – dopinškimi  organizacijami. 

Tour de France so skozi zgodovino zaznamovali legendarni klanci, ki vedno poskrbijo za spektakel in navadno določijo zmagovalca francoske pentlje: v Alpah slovita L’Alpe d’Huez (1.850 m) in Galibier (2.645 m), v Pirenejih pa strah in trepet zbuja predvsem Tourmalet (2.114 m). Za najtežji vzpon velja vetru izpostavljeni osamelec sredi Provanse  Mont Ventoux (1912m). Omenjeni vzponi se vsi ne pojavijo na vsaki izvedbi dirke, vsako leto pa nam Tour de France postreže z vsaj enim.

Tour de France 2014

Tour de France 2014 bo že 101. izdaja francoske pentlje. Začela se bo 5. Julija v Leedsu (Velika Britanija), končala pa se bo tradicionalno v Parizu 27.julija.

V pričakovanju kolesarjev
V pričakovanju kolesarjev

 Obsegala bo 21 etap, ki bodo skupaj dale dolžino 3656 kilometrov. Za lažjo preglednost sem vam pripravil preglednico letošnjih etap.

Etape na Tour de France 2014
Etape na Tour de France 2014

 

Kolesarji se bodo že v Veliki Britaniji, kjer bodo potekale prve tri etape srečali z prvimi blažjimi vzponi.  Po prihodu v Francijo bodo tekmovalci obeležili spomin na prvo svetovno vojno (5. in 7. etapa), saj letos poteka 100-ta obletnica začetka le te.

Kot prva bi na razplet že znala vplivati peta, sicer ravninska etapa, katera pa vsebuje 15.4 kilometra tlakovane ceste. Za tlakovce se je v preteklosti  izkazalo, da so za mnoge tekmovalce že lahko usodni.  Od tu naprej  kolesarje na Tour de France 2014 čaka zelo razgibana trasa, prva prava gorska preizkušnja pa nastopi v 10. Etapi.

Po dnevu premora in dveh ogrevalnih etapah se bodo kolesarji podali v Alpe, ki bodo letos gostile le dve preizkušnji, a ti bosta peklenski, višek pa bo vzpon na najvišjo točko Tour de France 2014 – 2360m visoki Col d’ Izoard.  V 16. Etapi bodo kolesarji zavili v Pireneje. Tu bo še posebej legendarna 18. Etapa na sloviti  Col du Tourmalet.  Kar pet gorskih etap se bo letos končalo v klanec. Odločitev o zmagovalcu se dokončno pričakuje na predzadnji dan tura, ko bo na sporedu individualni kronometer.  Za lažjo predstavo sem nekaj odločilnih klanec še posebej izpostavil:

Ključni klanci na Tour de France 2014
 

Favoriti

Tour de France 2014 bo tudi letos prinesel  pisano konkurenco, saj bo nastopilo 22 ekip. Vsaka bo imela devet kolesarjev. Med njimi bo vodja ekipe izbral kapetana, glavnega sprinterja in pomočnike, ki bodo poskrbeli,  da kapetan doseže čim vidnejšo skupno uvrstitev, sprinterju pa bodo pomagali v sprintih. Po prepričanju medijev in poznavalcev kolesarstva bi se morali za zmago na Tour de France 2014 udariti  Christopher  Froome, Alberto Contador in Vincenzo Nibali, ki bodo imeli vsi odlično podporo v svojih ekipah. Štrene lahko v posameznih etapah in tudi skupnem seštevku mešajo predvsem še Alejandro Valverde, Andy Schleck in Bradley Wiggins, ki bo letos sicer v drugem planu, saj bo kapetan moštva Sky Froome.

Vodilni kolesar kolesari v rumeni majici
Vodilni kolesar kolesari v rumeni majici

Obeta se nam zares spektakularna dirka, ljubitelji kolesarstva smo že na trnih. Na srečo nas v mesecu maju najprej čaka Giro d’ Italia, ki bo olajšal čakanje na Tour de France 2014. Tudi Giro si bo tako v naslednjih dneh zaslužil nekaj besed.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*