Triglavska jezera so zavarovana od leta 1924

Triglavska jezera, najdemo tudi kot Dolina Triglavskih jezer in tudi kot sedmera jezera. Nahajajo se v Triglavskem narodnem parku in park sedmerih jezer je zavarovan od leta 1924. Vsa sedmera jezera ležijo v alpski dolini med Bohinjem in Trento.

Jezer je v resnici več, ampak najbolj se omenjajo večja Triglavska jezera, kar jih je res sedem. Ostala pa so manjša jezerca ali pa majhne mlake, ki niso tako pomembna. Sedmera jezera, ki se tudi omenjajo so čez celo leto vidna in si jih lahko ogledamo ter poslikamo. V dolini Triglavskih jezer najdemo gorske alpske živali, najdejo se tudi fosili ter čudovite alpske rastline.

triglavska jezera gore

Prvo Triglavsko jezero, ki leži na višini 1993 metrih je Jezero pod Vršacem, nekateri mu tudi rečejo Jezero v Podstenju. To jezero je zelo zanimivo saj je poleti jezero zmrznjeno, najdemo pa ga blizu Zasavske koče.

Malo pod Zasavsko kočo najdemo drugo jezero, ki se imenuje Mlaka na Laštah, poleti ko je zelo vroče se zgodi, da tega jezera ne vidimo saj rado usahne.

Na višini 2006 metrih nad morjem je Rjavo jezero in leži najvišje od vseh Triglavskih jezer. Poleti se tudi lahko zgodi, da usahne, je pa dolgo 150 metrov, globoko je nekje 10 metrov in široko 100 metrov.

Naslednje jezero, ki ga štejemo med Triglavska jezera je Zeleno jezero. Ime je dobilo tudi zato, ker se od alg obarva zelene barve in je zelo lepo na pogled. Veliko je 100 metrov, globoko 2 metra in široko 80 metrov. Leži na višini 1988 metrih in se nahaja pod Hribarice. Ni daleč od Zasavske koče na Prehodavcih, če se nahajate tam se le napotite do njega.

Triglavska jezera so zelo lepa, od vseh Triglavskih jezer pa je najlepše jezero v Ledvicah, med drugim je peto in največje jezero. Tudi to jezero je ime dobilo zato, ker njegova oblika jezera nas spominja na ledvičko. Na 1830 metrih je 300 metrov veliko jezero, globoko 15 metrov in široko 120 metrov. Nekateri ga tudi imenujejo Veliko jezero, samo največkrat se omeni ime Ledvička. Tukaj se najdejo čudoviti razgledi na okolico in tukaj misliš, da se ustavi svet.

Pri koči Triglavskih jezerih se pa dve jezeri držita skupaj, ampak se štejeta, kot eno jezero, ki se imenujeta Dvojno jezero, na višini 1685 metrih. To jezero ima posebno barvo, barvo akvamarina.

Sedmero jezero v Dolini Triglavski jezer je še zadnjo jezero na višini 1319 metrih. To jezero se imenuje Črno jezero, ki pa je tudi najbolj toplo jezero od vseh jezer. Je pa globoko 6 metrov, dolgo 150 metrov in široko 80 metrov. Skriva pa se v senci med gozdom.

Ker se vsa Triglavska jezera nahajajo v Triglavskem narodnem parku, je treba naravo spoštovat, zato se v jezerih ne kopamo. Raje jih občudujte iz brežine in uživajte v naravi.

Kot ste že opazili, sta v bližini Triglavskih jezer tudi dve koči, kjer se da tudi prespati, odpočiti, najesti in okrepčati. Ena koča se imenuje Koča pri triglavskih jezerih, druga pa je višje pa je Zasavska koča na Prehodavcih. Obe koči ležita na prečudoviti lokaciji in imata okoli prečudovite razglede.

Do jezer se moramo sprehoditi, niso dostopna z avtom. Tako, da moramo imeti kar nekaj kondicije, da se odpravimo na ogled Triglavskih jezer. Vsa Triglavska jezera v enem samem dnevu je težko obiskat, zato je najbolše, da prespimo v eni od koč. Vam pa dam en namig, lahko se iz Bohinskega dela odpravite in obiščete vsa Triglavska jezera do Zelenega, ko pa se boste sprehajali v Trenti pa še ostala jezera. Tudi jaz sem z družino tako naredila, tako da sem že videla vsa jezera.

Po Dolini Triglavskih jezer vodi kar nekaj označenih poti, ki so primerne za vse starosti. Le vzemite otroke s sabo, naj okusijo naravo in njene lepote. Najlepša in najlažja pot je iz planine Blato, za njo si moramo vzeti nekje 3 ure in pol do koče pri Triglavskih jezerih.

Planina Blato; v Bohinju gremo v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa se usmerimo proti planini Blato. Makedamska cesta nas pripelje do planine blato, samo sledite oznakam. Na koncu je cesta kar precej vzpenjajoča in na koncu nas pričaka kar precej veliko parkirišče. Obujte se primerno za pohodništvo, ne v adidaske. Nahrbtnike primerno napolnite in poleg sebe imejte zadostno količino vode. Poiščite table z oznakami in se napotite na vašo pot. Pot poteka po zelo lepih označenih poteh z prekrasnimi razgledi. Najprej boste lahko občudovali planino Pri jezeru, kjer je tudi majhno čudovito jezero, v poletnih mesecih pa se tu tudi pase živina. Naslednja čudovita destinacija je Dedno polje, kjer so pastirske koče prava paša za oči. Naužijte se prekrasnih razgledov ter zaužijte prelepo naravo. Od Dednega polja vas bodo spremljali prelepi razgledi ter čudovita narava. Res tukaj ne boste videli Črnega jezera, ampak vas malo pred kočo pričakata Dvojno jezero, kjer boste navdušeni nad njegovo lepoto. Uživajte ob koči ali pa se odpravite dalje in poiščite Ledvičko.

Če pa imate radi in ste že izkušeni nad jeklenicami, pa se zapeljite do Savice pri Bohinju. Po tej poti pa greste mimo Črnega jezera in nato pridete do koče pri Sedmerih jezerih. Pot je tudi lepo označena in ni prezahtevna. To pot tudi otroci premorejo, če jih lepo pazite.

Odpravite se v prekrasno naravo, naužijte se svežega zraka. Ne bo vam žal, če bojo vaša destinacija prav Triglavska jezera, saj res ponujajo bisere narave. Takšnih ni mogoče najti nikjer, kot v Dolini Triglavskih jezer.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*