Turistični boni – kje jih lahko koristite?

Veliko je govora o turističnih bonih, ki naj bi jih država podarila svojim državljanom. Končno so potrdili izdajo le-teh, zato je čas, da začnemo izbirati najboljše možne ponudbe in lokacije, kjer jih bomo izkoristili. Ponudnikov je zelo veliko, najdemo pa jih lahko na sledeči povezavi:  https://www.facebook.com/turisticni.boni.slovenija/. Ta facebook skupina je bila narejena z namenom, da bodo ponudniki lahko objavili svoje nastanitve in ljudem olajšali iskanje. Vabimo vas, da facebook stran všečkate in pregledate aktualne ponudbe. Morda boste našli nekaj ravno po vašem okusu. Ker se nastanitve že hitro polnijo, pohitite in si rezervirajte svoje prenočišče.

Turistični boni so unovčljivi od 19. junija do 31. decembra 2020. V tem času jih morate porabiti pod nekimi pogoji, ki so predstavljeni na spletni strani https://www.info24.si/turisticni-boni/. Tu najdete veliko koristih informacij, od načina unovčitve, pri katerih ponudnikih  jih lahko unovčite, komu turistični boni sploh pripadajo, kaj moramo storiti, da jih sploh prejmemo in še veliko drugega. Poleg pogojev glede bonov, na tej strani najdemo veliko informacij, ki so lahko koristne za nas. 

turistični boni bled predjamski grad

Tisti državljani Slovenije, ki so imeli 13. marca prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji in bodo hkrati do konca leta 2020 dopolnili 18 let oziroma so polnoletni, bodo lahko koristili 200 evrov, ki jih nudijo turistični boni.  Mladoletni državljani pa bodo upravičeni do bona, v vrednosti 50 evrov. Seveda ga lahko unovčijo samo s prisotnostjo staršev oziroma zakonitih zastopnikov. Upravičenci turističnih bonov morajo ob njihovi unovčitvi, s seboj imeti osebno izkaznico ali potni list, s katerim bodo potrdili svojo identiteto. Ob prihodu, se bo njihove podatke vneslo v informacijski sistem finančne uprave. Tako se bo avtomatsko zmanjšala vrednost bona. Lahko se odločimo za ponudnika, ki na samem mestu nima dostopa do spleta. V tem primeru moramo svoje podatke posredovati ponudniku in mu plačati polno ceno, ta znesek pa potem dobimo vrnjen na naš bančni račun. Če se odločimo, da bomo koristili bone, nam ni treba skrbeti zaradi plačevanja dohodnine, ker te ne bo treba plačevati.

Zaradi novega virusa je položaj turizma strmo padal, zato je morala država poseči vmes. Turistični boni bodo omogočili slovenskemu turizmu, da se dvigne nazaj na noge in ponovno zacveti. Ker bodo med počitnicami verjetno omejeni obiski tujcev, je država poskrbela za to, da bo večina turistov Slovencev, ki so jim na voljo turistični boni.  Zadnji dan, preden vam bon propade je 31. 12. 2020, zato le glejte, da boste bon koristili do takrat. Menjava bona za gotovino ni možna.

Turistični boni so dobavljivi samo v elektronski obliki. V fizični obliki jih ne bo. Vse obrazce za pridobitev najdete na spletni strani FURS-a. Če želimo svoj bon prenesti na drugega družinskega člana, je potrebno izpolniti poseben obrazec, ki ga prav tako dobite na spletni strani. Prenos je možen na družinske člane, ki so v največ drugem kolenu v ravni črti. To pomeni, da je bon prenosljiv med starimi starši, starši, naši otroci ali otroci partnerja, vnuki. Se pravi, prenosljivost ni možna med sorojenci, sestričnami, bratranci, tetami, strici. V primeru, da se odločite za prenos turističnih bonov, boste morali ob prihodu na destinacijo pokazati svojo osebno izkaznico in izpolnjen obrazec. Če boste imeli z pridobitvijo bonov težave, vam je na voljo klicni center, ki je namenjen zgolj za podajanje informacij o turističnih bonih. Za vsa vprašanja pokličite na telefonsko številko 080 200 1005. 

turistični boni bled piran

Porajajo se vprašanja , kakšna mora biti nastanitev, da je zanjo možno koriščenje bonov? Turistični boni so namenjeni nastanitvam, ki ponujajo nočitev z zajtrkom. Bon je možno unovčiti le pri samem ponudniku prenočišča in ne preko kakšne agencije. Ponudniki morajo imeti registrirane določene dejavnosti, ki so pogoj za koriščenje bonov pri njih. Dejavnosti in obrati, ki so določeni: hoteli, počitniški domovi, letovišča, turistične kmetije, zasebne sobe, planinski domovi, druge podobne nastanitve, nastanitve za kampe in tabore.  Za najem počitniških nastanitev, ki jih ponuja sindikat, je mogoče unovčiti le, če ta izpolnjuje določene pogoje in če ima naslov v Sloveniji. Moramo se zavedati, da po zakonu ponudniki niso primorani sprejeti bonov, zato se je potrebno prej pozanimati ali so turistični boni unovčljivi ali ne. 

Stanje naših bonov in koriščenja lahko spremljamo na spletni aplikaciji finančne uprave eDavki. Tam lahko vidimo koliko denarja še lahko koristimo in koliko smo ga že. Seveda ni nujno, da celoten znesek porabimo na eni sami lokaciji, pač pa ga lahko razdelimo na več delov, če le ti ne presežejo vrednosti bona. Še enkrat je vredno poudariti, da so turistični boni veljavni samo do 31. 12. 2020.

Vsi vemo, da bi si v poletnem času brez dvoma privoščili kakšen teden dopusta. Morda na slovenskih tleh ali pa na tujih. Letos se je narava poigrala z nami in če kdaj, si prav letos zaslužimo prijeten oddih. Država nam je omogočila in olajšala financiranje našega letošnjega dopusta. Turistični boni niso pozitivna novica samo za potrošnike, pač pa tudi za mnoge ponudnike, ki so bili na robu propada. Zagotovite sebi in svoji družini turistične bone, in z njimi pomagajte slovenskemu turizmu.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*