Umetnost in njena funkcionalnost

Umetnost je zame osmi element v mojem življenju, saj predstavlja področje, kjer kot avtor svojih izdelkov dopuščam uporabo domišljije. Brez domišljije pa ne gre. Kaj je umetnost in kako lahko na nas vpliva ta sila? Esteti so si edini, da vse pa ravno ni okusno. Materiali morajo biti med seboj usklajeni, tako stvarno kot barvno, predvsem pa funkcionalno.

Umetnost lahko najdemo na skorajda vseh področjih. Vse, kar v življenju počneš, mora biti usklajeno, saj se ob pretiranem nagibanju k stvarem, ki rušijo tvoje ravnotežje lahko zgodi, da se prekucneš. Prav tako je tudi v umetnosti. Zmernost je vedno pravi odgovor, bodisi gre za zdravje ali pa za umetnost. Vsak človek pride na ta svet s svojo vrečo talentov in le od njega je odvisno, ali bo to vrečo tudi odprl in začel ta talent razvijati. Vsaka stvar je za kaj dobra. Petje za pljuča, risanje, pisanje, kvačkanje, pletenje za zapestje, reševanje besednih in matematičnih križank za možgane. Če pa še vedno ne najdete ravnovesja v svojem življenju, poskusite s športom. Lepoto v gibanju lahko primerjamo z lepoto na slikah ali pa z lepoto v kvačkanih in pletenih izdelkih.

funkcionalnost umetnost delovanje

Umetnost je večna, saj ta sila na nas vpliva konstantno in skozi čas. Zapuščina starih stavb, pohištva, slik, instrumentov, knjig oziroma kakršnih koli zapisov je iz dneva v dan večja. Koliko denarja še nameniti sanaciji starih stavb ali pa restavraciji starega pohištva, če pa so določene stvari že izživete, neuporabne in zato ne zadostujejo pogoju funkcionalnosti?

Živeti življenje je tudi umetnost. Vsak ima svoj stil. Okolica lahko veliko pove o človeku, vendar se mora človek na koncu identificirati in definirati sam. Evolucija nam je namenila drugačno obliko od živali in posledično hitrejše ohlajanje, zato za ohranjanje toplote v mrzlih zimskih dneh potrebujemo topla oblačila. Kjer so oblačila, so tudi modni dodatki, saj dodatki, ki so izraženi v detajlih, dodajo umetniškemu izdelku vrednost. Če že ustvarjaš, naj bodo tvoji izdelki namenjeni določeni rabi. Razlike med nošenjem nakvačkane oziroma spletene kape, šala ali traku za lase ni. Kapa in šal te grejeta, z elastiko si lahko spneš lase, trak drži lase stran od oči, našega najdragocenejšega organa, saj brez njega ne bi videli in bili sposobni ločiti grdo od lepega.

Vsak je lahko umetnik na svojem področju, ko ga ta toliko zanima in je pripravljen razvijati svoj talent. Ko slišimo petje ptic, se to ne more primerjati z nobenim še tako dobrim digitalnim zapisom. Petje je originalno, ni posnemovalcev ali pevcev, ki pojejo na ¨playback¨. Včasih umetniki prekoračijo mero dobrega okusa z grdimi, načičkanimi izdelki, ker so mnenja, da nabava cenejšega materiala ne vpliva na kakovost končnega izdelka in tako delajo na kvantiteti namesto na kvaliteti. Pretiravanje z okraski, ki krasijo določen izdelek, lahko pripelje do totalnega razvrednotenja izdelka.

Časi so se spremenili in ljudje ne potrebujejo več nefunkcionalnih izdelkov. Sama sem mnenja, da ima kapa veliko bolj pomembno funkcijo kot pa recimo slika. Kapa, če je izdelana kakovostno, ni samo umetnina, je tudi predmet, ki nam pozimi greje glavo. Sliko pa imamo lahko obešeno na steni in se vsake toliko časa lahko zazremo vanjo in jo občudujemo. Kakšen nesmisel opazovati tihožitje ali pa katero od slik z elementi narave, prav tako kot urbanih naselij, če pa gremo lahko ob lepem vremenu na sprehod in si te stvari ogledamo sami. Vse se spreminja, v naravi ni niti en dan enak prejšnjemu, na stavbah lahko vsak dan najdemo novo razpoko, razbito okno ali pa palčke na vrtu. Torej, zakaj odšteti zajeten kupček denarja za sliko, ki se ne spreminja, pa tudi ob pogledu nanjo nas nič manj ne zebe? Umetnost je lepa, vendar je od vsakega posameznika odvisno, ali išče samo lepoto ali pa bi potreboval izdelek, katerega lahko uporabi.

Kar se področja knjig tiče, lahko rečem, da knjiga ima svojo funkcijo. Branje spodbuja in hkrati utruja oči, vendar se po vsaki prebrani knjigi zalotim, kako premišljujem, da bi bilo zanimivo prebrati še eno. Vsekakor bolje kot ogled filma po istoimenskem romanu, saj imamo domišljijo zato, da nam sama predstavi in interpretira dejstva, ki jih avtor navaja v tej knjigi. In kakšno funkcijo ima lahko nakit v našem življenju, saj ga izdelujejo umetniki? No, ni vsaka zapestnica za vsako zapestje. Vedno jo lahko podarimo kot zapestnico prijateljstva ter ji na ta način pripišemo funkcionalno vrednost.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*